Lasteaia õppealajuhataja Leila Feldmann nimetas juubeli künnisel tagasivaatavalt läbi kolme aastakümne olulisemaid märksõnu ja daatumeid. Koostöös tolleaegse Pärnu EPT, Sindi sovhoosi ja EKK nr. 2 Pärnu MEK-iga valmis 1981. aastal Paikusel uus 140 kohaline lasteaed, kus moodustati 6 rühma. Samal aastal korraldatud nimevaliku konkursi tulemusena sai lasteaed endale nimeks Mesimumm.

1989 aastal alustati tööd 5 lasteaiarühmaga ja avati Sindi Keskkooli I klass, järgmisel aastal jätkati taas 6 rühmaga. 20 aastat tagasi läks lasteaed seniselt Pärnu EPT alluvuselt üle Paikuse Külanõukogule. Paari-kolme aastaga vähenes laste arv poolevõrra ja nii alustas lasteaed 1993. aastal üksnes 3 rühmaga. Kolmel järgneval aastal töötas Mesimummis lisaks rühmadele ka Paikuse Algkooli 2 esimest klassi. 1994 aastal muudeti Mesimumm Paikuse valla munitsipaallasteaiaks ja sealt alates hakkas laste arvukus taas järjekindlalt kasvama.

2002. aastal asus Mesimummi lasteaeda tööle praegune direktor Eve Kalimulina, kes siis alustas juhataja asetäitjana õppekasvatustöö alal. Juhataja ametisse määrati ta 2007. aastal ja vastavalt uuele korrale nimetatakse nüüd lasteaia juhatajaid direktoriks.

Sügisel 2007 avati lasteaia juurdeehitus, mille käigus komplekteeriti õppeaasta jooksul senise 6 rühma juurde veel neli rühma. 2010 a sügise seisuga töötas 10 rühma, millest 8 on aia- ja 2 sõimerühma. Lasteaia hoole all oli 217 last ja õppetöö on toimunud kõikides rühmades eesti keeles.

Koostöös kohalikeomavalitsustega on loodud tugistruktuur erivajadustega laste toetamiseks. Lasteaias töötavad täiskoormusega logopeed ja tervishoiutöötaja. 2008/2009 õppeaastal läbis Pärnu Õppenõustamiskeskuses 2 õpetajat tugiõpetajate koolituse ja alates 2009. aasta 1. juunist on lasteaed liitunud tervist edendavate lasteaedade võrgustikuga. „Lasteaed on lapsest lähtuvate põhimõtete ja ideede järgi töötav asutus, mille kavandamise aluseks on päeva- ja nädalasõna metoodika,“ ütles direktor. Eve Kalimulina nägemuses tähendab päeva- ja nädalasõna metoodika järgi kavandamine mängulist õpet, mille eeliseks on tegevusliikide omavaheline lõimumine: „Mängulises õppes saab laps olla aktiivne teadmiste vastuvõtja, kes õpib tegutsemise ja oma isiklike kogemuste kaudu.“

Mesimumm on loonud erinevad võimalused igapäevaste tegevuste rikastamiseks ja mitmekülgseks huvitegevuseks. Töötavad vee- ja liivamängutuba, kunsti-ja puutöötuba ja filmituba. Olemas on suur võimla ja eraldi muusikasaal. Traditsioonilisteks ettevõtmisteks on saanud perepäevad, sügisjooks, spordipäevad, jõulutunnel, personali poolt ettevalmistatud näitemängud ja kevadised õuepeod. Lasteaeda ümbritsev männimets võimaldab õppe- ja kasvatustegevusi läbi viia vahetus looduses ja nii pööratakse tegevuste kavandamisel suurt tähelepanu just õues viibimisele. Iga rühm omab eraldi sissekäiku, hooviala ja katusealust õuesõppe tegevuste tarvis.

Lasteaia rühmad on nimetatud lillede nimedega: Päevalill, Sinilill, Saialill, Võilill, Meelespea, Kullerkupp, Nurmenukk, Rukkilill, Kelluke ja Karikakar. Mängiv ja toimekas mesilaspere sumiseb suurel ja värvikal lilleaasal. Meie lilleaasalt tõuseb lendu sülem asjalikke, rõõmsaid ja nutikaid mesilasi. Nende kahe lausega kirjeldatakse Paikuse lasteaia Mesimumm missiooni ja visiooni sisu.

Küsisin direktorilt, kas Mesimummi lasteaia missioon ja visioon on nii kaunilt ja selgesõnaliselt piiritletult sõnastanud tema enda poolt? „Ei! Üldiselt kujundame ja töötame välja oma lasteaia tööd suunavad ideed kõigi töötajate ühise mõttetegevuse tulemusel,“ vastas Kalimulina, kes peab selle asutuse eripäraks pidevat edasiõppe toetamist ja karjääri võimaluse loomist kõigile oma töötajatele.

Mesimummi sünnipäeva on igal aastal peetud suure pidulikkusega ja seda valmistavad ette vanemad rühmad. Seekord teevad seda Karikakar ja Sinilill. Ümmarguse numbriga lõppevat Mesimummi sünnipäeva tähistatakse kolmel päeval. Kolmapäeval, 31. augustil kogunevad väikesed mesimummid kella kümneks lasteaeda, kus heisatakse lasteaia oma lipp. Kevadel korraldatud lipu kujundamise konkursi võitis lapsevanem Maris Kuusk, kellele antakse nüüd au lipu esmakordseks heiskamiseks. „Tavaliselt oleme korraldanud lasteaia siseseid ideekavandite talguid ja konkursse, aga seekord tegime seda laiemalt kui kaasasime meie lasteaias õppivate laste vanemaid,“ rääkis direktor, kelle sõnul osutusidki just lastevanemad peamisteks võistlusel osalejateks. Maris Kuusk õpib Rakvere kolledžis ka ise lasteaia õpetajaks.

„Lipu valmistab OÜ Siidivennad, kes on olnud lasteaia pikaajaline koostööpartner. Nende poolt on valminud ka lasteaia logoga kotid, särgid ja muu seesugune varemgi,“ rääkis Kalamulina hea sõnaga lasteaia koostööst ühe kindla firmaga.

Reedel, 2. septembril algusega kell 10.00 toimub vastuvõtt kutsutud külalistele-sõpradele ja järgmisel päeval peetakse suur perepäev, mis kestab keskpäevast kuni 15.00-ni. Perepäevale on oodatud lapsed, lapsevanemad ja vilistlased. Soovijad saavad võimaluse lähemalt tutvuda lasteaiaga laupäeval alates kella 11-st. Koosviibimine endiste ja praeguste töötajatega algab aga kell 17.00. Selleks palutakse eelregistreerida: sekretar@paikusemesimumm.ee või tel. 4448825;  53325006. Osavõtumaks 7 € palutakse tasuda hiljemalt 25-ks augustiks sekretäri kätte või a/a 10902001671005, saaja Paikuse Vallavalitsus, märksõna ”sünnipäev”.

Samal teemal: