Juulikuu viimasel päeval lõppes Metsapoolel kolmepäevane rahvamuusika laager, kus osalesid 7-16 aastased lapsed enamikest Pärnumaa valdadest ja keskustest. Meeldejäävaid laagripäevi meenutab Margrit Kits, kes võttis toimunu ülivõrdes kahte sõnasse kokku: lihtsalt super!

Mis siis kõige enam meelde jäi? Lastelt küsides selgus, et ikka kõige rohkem meeldis pilli mängida, seda sai laagris teha kohe päris palju ja mõnuga. Seda pillimängu oli tore nii vaadata kui kuulata, sest kõik leidsid endile nurgakese, kus harjutada. Väikesed grupid harjutasid ukse juures, metsa all ja magamisruumides. Õpetajad olid suutnud lastele valida sellised lood, mis lapsi väga innustasid pilli mängima. Suured tänud neile selle eest!

Pillimängu vahele jagus ka muid mänge. Esimesel õhtul moodustati kaks võistkonda ja mõlemad said omad ülesanded, mis tuli kiiresti ära lahendada. Laagripaiga ümbrusesse peideti sõnumid, mis juhatasid neid järgmistesse punktidesse. Nii pidi läbima 6 punkti, enne kui sai jälle koju tulla. Võitja võistkond sai auhinnaks valida esimesena pallikesed, mida järgmisel õhtul toimuvas õnneloosis kasutati.

Õhtul toimus õues jämm, mis kestis pimeduse saabumiseni. Lootsime väga lapsed hästi ära väsitada, et hiljem raskem uni tuleks. Kuid väsimust ei paistnud kuskilt. Päris tegu oli õhtul kõiki vaikseks saada, sest plaanid olid ka ööseks valmis mõeldud. Kui viimaks kõigil uni võimust võttis, oligi õige aeg kuulutada välja ööhäire. Õpetaja Eha oli läinud jalutama ja lõpuks sootuks ära kadunud. Hundid olevat vist õpetaja oma koopasse viinud. Lapsed olid kiiresti jalul ja valmis Ehat päästma. Ukse juures kuulatati kus need hundid uluvad ja kui oli suund kindlaks tehtud, läks terve laager jooksuga armast õpetajat päästma. Küll on hea teada, et nemad juba millegi ees hirmu ei tunne ja õpetaja eest valmis ka huntidega võitlema. Õpetaja päästmise järel vajusid õnnelikud lapsed mõnusasti magusasse unne.

Järgmisel päeval alustati aga hoogsalt pillimänguga, sest kõik ootasid väga lubatud muusika tunde. Pärast maitsvat lõunat läksid lapsed väikesele jalutuskäigule Treimani poodi, et kosutada maitsva jäätisega.

Tagasi laagrisse jõudes suundusime randa ujuma. Rannas aga ootas meid laagriülem Reine, kes seletas lastele, et tema teada elab suure kivi taga merede valitseja Neptun. Prooviti hüüda lootuses, et Neptun lapsi kuuleb. Vaatamata laste kooris hõigetele ei juhtunud aga midagi. Eks pidi siis valjemini hüüdmaa. Korraga ilmusidki kivi tagant välja kolm näkineidu, kes laulsid ja liikusid vaikselt kalda poole. Ega keegi enam uskunudki, et Neptun võiks samuti tulla, kui korraga merede valitseja sau hakkas kivi tagant välja paistma. Oi seda elevust kui vetevana ise rannas nähtavaks sai. Usun, see jääb lastele kauaks meelde. Esmalt oli Neptun veest välja kutsumise peale õige pahane. Kuuldes aga lastest, kes oskavad pilli mängida ja laulda, lubas lapsi rannale edasi jääda. Koos merineitsitega löödi rannas tore pidu käima ja käidi ka ujumas.

Suplemisele järgnesid taas õpitoad. Õhtul toimus õnneloos, kus iga laps sai omale mälestuseks väikese eseme. Lapsed olid väsinud kuid loodetavasti õnnelikud ja heitsid rammestavas väsimuses magama.

Hommikul toimus kontserdi peaproov, seejärel jäime ootama külalisi ja vanemaid
kontserdile. Keskpäevaks, kontserdi alguseks jõuti kõigi ettevalmistustega kenasti hakkama saada. Kontsert oli lihtsalt super! Kõik lapsed olid ütlemata tublid ja muidugi olid kiiduväärt ka õpetajad, kes neid  õpetasid. Kontsert oli pikk kuid ütlemata meeleolukas. Tore oli näha laste rahulolevaid nägusid ja õnnelikke vanemaid. Peale kontserti sai õpetajate pillimängu taktis ka jalga keerutada.

*

Sündmuse õnnestumine sai teoks eeskätt tänu laagri peakorraldajatele Margrit Kitsele ja Reine Niinele, kes tegutsevad MTÜ Moderato vahendusel. Sugugi väiksem polnud õpetajate Eha Niglase, Kaarin Aameri ja Kristi Alasi panus. Laagri toimumist toetasid Eesti Kultuurkapital, Hasartmängumaksu nõukogu, OÜ Roverto, AS Wendre ja Häädemeeste vallavalitsus.

Veel fotosid Metsapoole rahvamuusika laagrist

Samal teemal: