Rekvisiidid lendavad lavale

Pärnu Nukuteatri noored näitemängu harrastajad mängisid tänasel lastekaitsepäeval Ranna kõlakotta kogunenud lastele, emadele, isadele, vanaemadele ja vanaisadele õpetliku lavatüki "Metsarahva pidu", mille autor on Eha Tammiku ja lavastaja Rein Laos, Saabastega kass.

Rein Laos, Saabastega kass

Sedamööda, kuidas näitemänguks vajalik varustus Pärnus Ranna kõlakoja põrandale lennutati või selga märjaks higistades oma kohale sikutati, hakkasid ka lapsed oma vanemate kõrval kõige paremaid vaataja kohti leidma. Kuna vabaõhuetendusel eesriide taga askeldamise võimalus puudus, siis oli aegsasti kohale saabunutel põnev jälgida ka ettevalmistavat saginat.

Ootamatult jäi kõik vaikseks ja siis ilmus hiilivalt kergetel sammudel liikudes tagaukse vahelt pea välja pistnud kass lavaäärele järjest lähemale. Hetkeks tegi siiski oma teekonnal peatuse, aga pisut kindlust kogunud, suundus väärikalt uhkel kõnnakul mikrofoni juurde. „Tere!“ Lapsed vastasid tervitusele samuti teretamisega. Aga külaline kahtles, kas üks tüdruk ikka koos teistega samuti tere ütles ja palus seepärast uuesti kooris tervitada.

Teist korda kõlaski laste tervitus võimsamalt. „Mul on saapad,“ ja näitas oma uhkeid valgeid säärsaapaid. „Mul on ka saba,“ ja otsis pika kuue alt veel pikema koheva saba välja. Nähes, et vaatajad jäävad teda uskuma, tutvustas end Saabastega kassina ja kinnitas, et oskab jutustada tervelt 400 lugu. Tundus, et Saabastega kass suutis kõiki vaatajaid ennast uskuma panna. Seejärel tegi ta mõtliku näo ja rääkis, et lastekaitsepäeval peaks mõtlema nii kaitstud kui kaitsmata laste peale. Mitte ainult Eestis, vaid kogu maailmas. „Lastekaitsepäev peaks olema rohkem suunatud lastevanematele,“ selgitas Saabastega kass.

Kui Saabastega kass lavalt maha astus ja vaatajate tagumises reas ühele vabale toolile istus, hakkasid erinevates rollides tegelased lavale ilmuma: jänes Je – Heleri All, jänes Ja – Jennifer Buht, karu – Ruuben Palu, hunt – Elin Hein, rebane - Kairi Janson, siil – Anete Juhari, konn – Steven Andreas Simmeri, tigu – Sille Loo. Kaheksas rollis mängijad tegid ilmekalt esinedes arusaadavaks mõned lihtsad asjad. Esiteks võib teisele auku kaevates ise sellesse kukkuda.

Teise asjana mõistsid ka kõige tillemad, et pole aus võtta teiste poolt tööga välja teenitud au pettusega endale.

Nukud valmistasid Tiina Tõnismäe ja Eha Tammiku.