Võidutööd vasakult alates: “Kinnikülmunud rand” - Jekaterina Kraft (2), “Vaikus enne tormi” - Albert Sillaste (1) ja „Lumelinn“ – Ants Liigus (3); kõrval oleval fotol Albert Sillaste ja "Vaikus enne tormi"

Pärnu abilinnapea Jane Mets ütles näitust avades, et fotokunst on kõige kiiremini arenev kunstiliik. „Veel 100 aastat tagasi fotokunsti kui sellist ei eksisteerinud. Oli au-fotograafia, aga täna me räägime täiesti eraldi kunstiharust, mis on küll väga tehniliseks muutunud, kuid pole kuidagi mõeldav ilma kunstniku silmata,“ rääkis Jane Mets, kes avaldas heameelt, et fotokunstnikud on avastanud Pärnu ka talvel. „Seda, et Pärnu on suvepealinn, teame me kõik, aga talvine esitlus koos jääfestivaliga on esmakordne ja selle raames ka „Minu Pärnu - Talv 2011“, kuulutas Jane Mets uue algatuse tulemusel sündinud näituse avatuks ja loodab, et juba järgmisel korral toimub samalaadne näituse väljapanek  märksa avaramal pinnal.

Hindamiskomisjoni esimees Mehis Palotu tunnistas enne konkursi võitjatele autasude kätte andmist, et žürii pidi otsuste langetamisel veidi oma kriteeriumeid hinnangute langetamisel muutma. Reglemendi kohaselt oodati Pärnu kultuurisündmuseid kajastavaid fotosid. Kuna neid oli nii vähe, siis žürii tegi otsuse, et arvestatakse ka teistsuguseid töid.

Kolmanda koha pälvis fotoga „Lumelinn“ Pärnu Postimehe väga töökas fotograaf Ants Liigus, kes ise ei leidnud kahjuks täna aega oma auhinda vastu võtma tulla, kuid aplausi teenis ta näituse avamisele tulnud külaliste poolt selle vaatamata.

Teise koha auhinna sai Jekaterina Kraft. Tema töö pealkiri on “Kinnikülmunud rand”. Autasu vastu võttes ütles Jekaterina Kraft, et tema meelest võinuks see pilt ehk kuidagi 20. koha saada. Veel ütles harrastusfotograaf, et teeb pilte eelkõige iseendale.

Albert Sillaste foto “Vaikus enne tormi” tuli Mehis Palotu sõnul žürii üksmeelse hinnangu põhjal paremuselt esimeseks. „Ega ma midagi selle pildi saamisloo juurde oskagi lisada. Jalutasin lihtsalt ringi ja nii ta tuli,“ oli võitja napisõnaline ja lootis, et domineeriv sinine annab ehk kõige paremini edasi pikka käredat möödunud talve pakast.

Üldse laekus 118 võistlustööd, millest väike valik peale võidutööde on ka fotohuvilistele välja pandud. Teiste hulgas leiab ka mitmeid Mehis Palotu töid, mis pigem täidavad harivat ülesannet ja juhivad tähelepanu väljakuulutatud võistluse tegelikele tingimustele, millest kahjuks liiga vähesed kinni pidasid.

*

Näituse avamisele ja auhindade jagamise järel toimus Pärnu Keskraamatukogus fotonduse teemaline õppeseminar, kus profifotograafid Ülo Soomets ja Mehis Palotu analüüsisid fotokonkursile “Minu Pärnu – Talv 2011″ saabunud töid ja andsid nõu järgmistele fotokonkurssidele ettevalmistamiseks. Esmatähtsaks peeti seda, millised peaksid olema konkursi nõuetele vastavad fotod.

Samal teemal: