Piret Lilleste, Merit Hirvoja-Tamm, Anda Kalda, Elerin Roodla

 

Madis Viik, Emil Erastus, Hedi Maaroos, Reimo Kiisk

Laupäeval kahtlaste mõtetega tujukalt ringi liikuvad pilved katsid pea kogu päeva tervenisti taevast ja hetkelised tuuleiilid poetasid õhemate riiete vahele jahedat kargust. Õhtutundide lähenedes hakkas taevas selginema ja päike oma soojust andma. Aegsasti enne väljakuulutatud kontserdi algust olid raekoja õuele reastatud toolid endile külalise leidnud ja väga täpselt kohale jõudnud pidid leppima tihedalt külgkülje kõrval seismisega õue tagumises osas. Eilsele vokaalansambel Mirt kontserdile tulnud inimeste seas võis kohata võrdväärselt palju keskealisi, noori, vanu, päris noori ja ülimalt eakaid: vanuseskaalas mõnest kuust kuni saja aastaseni.

Ilma meelemuutuseks ja suure hulga rahva kogunemiseks oli ka piisavalt põhjust, sest juba esimese laulu laksudes hakkasid vokaalsed helid voolama nagu mürdi (eestlaste mirt) meeldivalõhnaline mahl. Ilma saatemuusikata puhtaid vokaalseid kõlasid täpses helistikus esitada on andekuse ja õpitud oskuste omaette kõrgeim klass. Esmakuulaja kõrv võinuks muidugi ka eksida ja arvata, et helikandjalt kostub saatemuusikatki mõnelt trumminahalt. Tegelikult jäljendas vokaalsel „instrumendil“ trummisaadet (beatbox) Madis Viik, kes liitus ansambliga 2012. aasta suvel. Madis on suuga trummihäälte harjutamisega ennast arendanud alates aastast 2009.

Kuueliikmeline Pärnust pärit vokaalgrupp Mirt tuli esmakordselt kokku ja alustas tegevust mullu juunis. Ansambli koosseisu kuuluvad: Piret Lilleste - I sopran, Merit Hirvoja-Tamm - II sopran, Andra Kalda - I alt, Elerin Karpin - II alt, Madis Viik – beatbox, Emil Erastus – bass. Bassilaulja liitus ansambliga kuu aega tagasi. Helitehniliselt on ansamblit palju aidanud Mihkel Verlin OÜ’st Protone.

Sopranitest õed Piret ja Merit ning aldid Elerin ja Andra olid varem umbes aasta ühiselt musitseerinud Toomas Volli juhendamisel. Noorte naiste sõnul on nad oma mäletamisel aegade algusest saadik tegelenud laulmisega mitmetes erinevates kollektiivides. Nad nimetavad neidudekoori Argentum Vox, üleriigilist neidudekoori Leelo, jazzkoori HaleBoppSingers, WAF kooli, Tartu Ülikooli Kammerkoori, Pärnu Noortekoori jt. Mõned lauljad on saanud ka muusikakoolist haridust ja nii võivad mängida mõndagi muusikainstrumenti. Emil Erastuse kireks on laulmise kõrval ka basskitarri mängimine.

Lauljad viljelevad a cappella’t ja senisesse kavasse kuuluvad nii eesti- kui ingliskeelsed palad ja cover’id, aga ka omalooming või Eesti autorite lugude seaded. Omaloominguliste lugude autor on Piret Lilleste. Mirdile on seadeid teinud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia magister koolimuusikas Fred Rõigas; õed Piret Lilleste ja Merit Hirvoja-Tamm. Muusikalised seaded on valminud ka ansambli ühistööna.

Mirt on üles astunud mitmetel kontsertsündmustel Paikusel, Toris, Pärnus, tänavu mais osaleti vokaalansamblite festivalil Viimsi JazzPopFest. Kuid eilne kontsert kavandati selliselt, et võeti nõuks kanda kõik kulud ise ja tehti kontsert kingitusena linnarahvale ning kaugematele külalistele täiesti tasuta.

Ansambli liikmete sooviks on pakkuda nauditavaid ja kõrgel tasemel esitatud laule. See on neil kohe algusest peale hästi õnnestunud, mida tõendavad lühikese ajaga võidetud väärtuslikud auhinnad. Neist viimane tänavu kevadel Pärnumaa vokaalansamblite päevalt Sindis võidetud peapreemia.

Mõnigi nõndanimetatud mitteametlik tunnustuski võib olla teinekord väga väärtuslik. Näiteks eelmisel kuul esines Mirt Rannahotellis helilooja Valter Ojakääru raamatu "Valter Ojakäär ja muusika. Naeru ja nuttu pikalt eluteelt" esitlusel. Ansambel kandis ette märtsis 90-aastaseks saanud Ojakääru "Oma laulu ei leia ma üles" kaasaegses seades, mis valmistas vanameistrile siirast üllatust ja rõõmu. Autori tänulik tagasiside oli muidugi liigutav tunnustus ka Mirdile endale. Sedagi laulu kuulsid raekoja hoovikontserdi kuulajad ja aplodeerisid esinejatele südamliku kaasaelamisega.

Üllatusesinejatena astusid lavale Hedi Maaroos, kes lisaks kahele soolonumbrile esitas koos Mirdiga loo „Tuulevaiksel ööl“ ja Reimo Kiisk, kes astus üles bassilauljana lugudes „Tuuletants“, „Birds“ ja „Taluelu“ - nende kolme loo autoriks on Piret Lilleste.

Omaloomingust olid esmaesitluses kokku neli pala, kontserdil kõlas viis omaloomingulist lugu. Piret Lilleste loodud „Birds“ sai ansamblikaaslastelt kommentaariks sõnad: „Poeb südamesse...“. Tunni pikkuse kontserdi sooviti lõpetada ansambli esimese omaloomingulise looga, mis kõlas esimesena ka raadios („Vaikuse hääl“), aga publik ei nõustunud nii ootamatu lõpuga ja sooviti lisapala. Küsiti rahva soovi, aga see jäi siiski täitmata. Ega see polnudki mõeldav, sest sooviti ühel häälel kontserdiga uuesti peale hakata. Lõpuks jõuti mõlemaid osapooli rahuldavale kokkuleppele ja Mirt esitas uuesti rahvalaulu „Tuuletants“.