Mirt Talvekontserdil

Ansambli koosseisus endiselt head tuttavad naislauljad Piret Lilleste – I sopran, Merit Hirvoja-Tamm – II sopran, Andra Kalda – I alt ja Elerin Karpin – II alt. Meestest oli taas kindlalt kohal Madis Viik oma beatbox vigurstiilis häält tegemas. Puudus bassimees Emil Erastus, aga tema asendamisega tuli suurepäraselt toime Reimo Kiisk, kes on varemgi selle seltskonnaga koos musitseerinud.

Kuuekesi seati ringis seljad vastamisi ja esimeseks lauldi häälepaelad valla Sara Bareilles „Kaleidoscope heart“ looga. Kuid mitte kõik laulud polnud ingliskeelsed. Suur osa repertuaarist esitati lauljate emakeeles ja enam kui kolmandik lauldud lugudest kuulus Piret Lilleste loomingusse. Mulle isiklikult mõjus müstilise elamusena „Run to You“, mida muidu laulab viiest vokalistist koosnev Ameerika a capella grupp Pentatonix. Võibolla lisas elamusele midagi tundmatut juurde ka tulede kustumine ja lauljate nägemine üksnes varjudena „lumehange“ tagant.

Kammersaali dekoratsiooni mõtlesid välja, kujundasid ja tegid valmis kõik lauljad üheskoos. Lihtne, aga mõjus. Ka kontserdi üldine lihtsus hakkas silma ja see andis kuulajale tööpäeva lõpul värskendavat vabadust tõeliselt lõõgastuda meeldivate helide rüpes. Lava ees vaikselt sammuvad või põrandal roomavad lapsedki täiendasid kogu muusikalist lavalist seadet ilma, et seda oleks esinemiskavasse eelnevalt planeeritud. Mõni tagasihoidlik lapse kiljatus või rõõmuhõise üksnes tuletas meelde jõulukuu saabumist ja vähemalt mind ei häirinud karvavõrdki. Võimendatud jõulude saabumise elevust tundis vist enamik publikust – kui mitte kõik.

Et tulla Talvekontserdiga jõuludele lähemale, astus üllatusesinejana lavale Fred Rõigas. Vokaalansambel Greip kunstiline juht on ju Mirdi suur sõber. Tema esitatud „Jõuluõhtul Sinuga koos“ sündis 7 aastat tagasi, kui oli ühe kalli inimesega koos ja soovis talle sügavas siiruses midagi head öelda. Vahepeal oli lugu lihtsalt kõrvale jäänud ja nüüd taasavastatult uuesti meelde tuletatud.

Teine külalisesineja oli pärnakas Getter-Heleen Aron, kes kahjuks 2012. aasta Superstaari saate lohutusvoorust edasi ei pääsenud, aga sai nüüd uuesti kuulajaid lummata oma super hea laulmisega. Tema anne leidis taas tõestamist lauludega „Have yourself a merry little christmas“ ja „One and only“. Kahtlemata on tegemist tubli ja püüdliku lauljaga, keda kuus aastat juhendanud omanimelise laulustuudio õpetaja Anne Uusna oleks tookord ka finaali lubanud. Siinkohal tasub meenutada, et Getter-Heleen Aron on Pärnu Hansagümnaasiumi vilistlane, kes sai oma kauni laulmise eest abituriendina hõbemärgi.

Põnev oli jälgida Madis Viiki tema sooloesituses. Püüdsin tabada beatbox'is kuuldavale tulnud erinevaid hääli, tümpse, müdinaid, susinaid ja neid ükshaaval kokku lugeda. Neid eristusi oli palju, aga koguarvu ei julge öelda. Kuid see polnudki peamine. Huvitav oli kuulda, mida kõike saab suuga imiteerida.

Kontsert lõpetati Piret Lilleste lauluga „Tuuletants“. Aga pärast seda, kui laval jagati kaks sületäit lilli esinejate vahel ära, arvati pasliku olevat siiski veel üht laulu esitada. Ansambli laulude looja lauluga „Lumi“ anti umbes 80 kuulajale veelkord tõeline talve tunnetus hinge, et sellega kuni valge lume saabumiseni jõuluootuses elada.

Samal teemal: