Tallinn

Tavapäraselt kutsuvad Riigikogu juhatus ja Eesti Lipu Selts rahvast üles kogunema meie riigilipu pidulikule heiskamisele Pika Hermanni jalamile. Kuberneri aias toimub traditsiooniline riigilipu pidulik heiskamine Pika Hermanni torni 4. juunil kell 7.00. Osalevad koorid, Kaitseväe orkester, Kaitseliit nelja liputoimkonnaga, skaudid, gaidid, mitmed seltsid ja ühingud oma lippudega. Kõnekoosolekul esinevad Riigikogu esimees Ene Ergma, EELK peapiiskop Andres Põder, Kaitseliidu ülem, brigaadikindral Meelis Kiili ja Eesti Lipu Seltsi esimees Trivimi Velliste. Kõlavad riigihümn, laulud „Hoia, Jumal, Eestit“ ja „Eesti lipp“.

Põltsamaa

Juba päev varem tähistavad Põltsamaa Ühisgümnaasiumi
5.klasside õpilased lipu päeva õppepäevaga, millega alustatakse kell 8.00 ja orienteeruv lõpp on 11.30. Nende kooli viiendate klasside õpilasi teatakse selle järgi, et juba aastaid õmblevad nad ise sinimustvalgeid lippe.

Sindi

Ka Sindi Muuseumis tähistatakse lipu päeva 3. juunil. Algusega kell 14.00 toimub sinimustvalge teemaline loeng, mida illustreeritakse rohke slaidishow’ga. Esitleb Eesti Lipu Seltsi tegevjuht Urmas Saard ja kuulajateks on algklasside õpilased ning lastevanemad.

Sauga

4. juunil algusega kell 16.00 toimub Pärnumaal Sauga valla Jänesselja lasteaias suur laulupidu, mis algab rongkäiguga ja kuhu on kaasatud ka Tammiste lasteaed ning Sauga kool. Laulupidu pühendatakse samaaegselt riigi 95. aastapäevale, kultuuripärandi aastale ja sinimustvalge lipu sünnipäevale, et Eesti lipu sümboolsele tähendusele osutades rõhutada nende kolme lahutamatut kokkukuuluvust, selgitas Jänesselja Lasteaia direktor Aina Alunurm. Osalema on kutsutud Eesti Lipu Seltsi liikmed. Seltsi esimees Trivimi Velliste kannab aukülalisena rongkäigus seltsi esinduslippu, esineb lühikese tervitusega ja annab Jänesseljale üle klaasbüsti, millele on graveeritud tänusõnad paljude aastate pikkuse rahvuskultuuri ja lipukultuuri kasvatamise eest kõige pisematele lastele.

Pärnu

4. juunil algusega kell 18.00 toimub suurte kandelippudega pidulik rivistumine Eesti riigi sünnilinnas Pärnus. Rüütli platsil osalevad koolinoored, kodutütred, Kaitseliit, Naiskodukaitse, linnakodanikud, külalised jt. Mängib Pärnu Ülejõe Gümnaasiumi puhkpilliorkester. Kõnelevad Pärnu maavanem Andres Metsoja, Pärnu Linnavolikogu esimees Vahur Mäe ja Trivimi Velliste, kes tänab Eesti Lipu Seltsi nimel klaasbüstiga linnavalitsust ja Pajo trükikoda lipukultuuri hoidmisel osutatud erilise panuse eest.

Järgneb rongkäik mööda Rüütli, Vee ja Laia tänavat kuni kontserdimajani. Pärnu Kontserdimajas esineb algusega kell 19.00 Marko Matvere. „Eesti lipuga ümber maailma“ sisaldab näitleja, muusiku ja rännumehe laule, muusikat, jutustust ja rohket slaidishow’d maailmamerede rännakult. Piletid Eesti Lipu Seltsi korraldatud tasuta kontserdile on praeguseks soovijatele kätte jagatud, aga Rüütli platsil on ruumi kõigile kindlasti palju rohkem.

Saue

Ka Harjumaal Saue linnas on alates 2009. aastast saanud traditsiooniks koguneda 4. juuni õhtul kell 19.00 Keskparki lipu väljakule. Kõnekoosolekul esinevad linnapea Henn Põlluaas ja Jüri Tümanok, kes esindab sündmust korraldavat MTÜ Sinimustvalge Saue. Laulab segakoor Saue ja püütakse ka ühislaulmist teha. Lippu austav õhtu kestab umbkaudu 45 minutit.

Otepää

Otepääl alustatakse lipu päeva kell 10.00 algava rongkäiguga Lipuväljakult Kirikumõisasse, kus 1884. a 4. juunil pühitseti Eesti Üliõpilasseltsi sinimustvalge lipp. Kirikumõisas toimub Eesti lipu pidulik heiskamine, Peetakse kõnesid ja öeldakse tervitusi. Kell 19.00 on Otepää kirikus pidulik kontsert-jumalateenistus „Siiri Sisask – oma laulud“. Jumalateenistusel teenib EELK Otepää Maarja koguduse õpetaja Marko Tiirmaa.

Samal teemal: