O. Siinmaa projekteeritud elamu Pärnus, Lõuna 2A
Sindi raekoda

30. oktoobril toimuval Muinsuskaitseameti 20. aastapäeva õhtusel pidulikul galal Tallinna lauluväljakul tunnustab Muinsuskaitseamet oma parimaid partnerid, tehes seda sel aastal 15 kategoorias. Välja kuulutatakse 2012/2013 aasta kunsti-, ajaloo-, arheoloogia ja ehitismälestised; parim uurija, projekteerija ja restauraator/konservaator mälestisel; aasta pärandit väärtustav uusehitis; aasta leid; aasta omanik, koostööpartner, pärandi populariseerija ning aasta aktivist. Lisaks antakse üle ka muinsuskaitse elutöö auhind. Rahva lemmikmälestis selgub Facebook'i hääletusel.

Pärnumaalt valiti kaks nominenti. Aasta mälestise auhinnale nomineeriti Pärnu kesklinnas asuv O. Siinmaa projekteeritud elamu aadressil Lõuna 2A (Jakobsoni villa 1933-1936), mille omanik ja taastaja on Viljo Vetik.

Aasta omaniku auhinnale nomineeris Muinsuskaitseamet Sindi linna. Triin Talk, Muinsuskaitseameti ehitismälestiste peainspektor, selgitab, et Sindi Linnavalitsust ei ole nomineeritud ühe konkreetse objekti tõttu, vaid pikaaegse tegevuse eest linna rohkete mälestiste hooldamisel ja korrastamisel. „Sindi 62-st mälestisest on linn omanik või kaasomanik 56-le. Neid püütakse võimaluste piires hoida ja korrastada,“ räägib Talk ja toob näiteks viimasel kümnendil korrastatud jaamakompleksi jooned, Tarvitajate ühistu hoone, raekoja, koolimaja katuse. Peainspektor lisab juurde, et Sindi Linnavalitsuses otsitakse võimalusi korrastada tööliselamuid ja Pärnu mnt 51. lagunevat maja. „Linnavalitsus on alati olnud valmis kaasa mõtlema ja Muinsuskaitseametiga koostööd tegema – koos on korraldatud infopäevi, inventeerimisi jms.“