Kaheksakand, mille valmistaja on Sindi Gümnaasiumi 7. klassi õpilane ELIISE KULL. Kaheksakand on kaksikristi otste vahele moodustatud 8 terava nurgaga kujund või täht, mis levis õnnemärgina ristiusu kiriku vahendusel laialdaselt Euroopa rahvakunstis. Ka Eesti rahvapärases puu- ja tekstiiliornamendis oli kaheksakand tavaline motiiv, mida mitmeti varieeriti (Muhu mänd jt.). Harva kasutati kaheksakanda peremärgina. Nõiamärgina peeti kaheksakanda heaks vahendiks eksimise vastu ja soolatüügaste ravis. Selgitav tekst: J. Kurfeldt-Hanko, Nõiamärkidest. – Ekirj, 1938, 376, 406-411; A. Viires, Kultuur ja traditsioon. Tartu, 2001, 179-187.
*
Sigrid Riik, Siim-Kaspar Kollamaa, Roode-Marie Proover

Kooli ja muusemi vahel paremini toimiva koostöö jaoks loodi seltsing Käsikäes, kuhu kuuluvad 16 last, õpetaja Eneli Arusaar, muuseumi töötaja Helle Hansen ja juhataja Heidi Vellend. Sindi Gümnaasiumi 3. klassi õpilased Roode-Marie Proover, Siim-Kaspar Kollamaa ja Sigrid Riik istusid eile pärast koolipäeva lõppu Sindi Muuseumis suure töölaua taga ning meisterdasid müügiks minevaid kingitusi. Muuseumisse tullakse väikestes seltskondades nõnda kuidas kellegil aeg võimaldab ja lastakse osavatel näppudel nobedasti liikuda. Praegu töötavad muuseumis esimese kuni seitsmenda klassi õpilased, kelle valmis tööd on ruumi nappusest tingituna laotatud püsiekspositsiooni katvatele klaaspindadele. Käsikäes valminud tööd moodustavad igapäevaga järjest täieneva näituse, mida saavad muuseumikülastajad näha seni kuni Pärnus algava õpilasfirmade laadapäevani. Laadale ei saadeta vaid esimese klassi õpilaste töid.

Heidi Vellend ütles, et kui Port Arturis toimuval õpilasfirmade laadal peaks minifirmal midagi müümata jääma, siis saab müügiga jätkata 13 detsembril peetaval Sindi Gümnaasiumi jõululaadal. Tooted on kolmeosalised ja koosnevad pühadekaardist, kingitusest ning pakendist. Valmistamiseks kasutatakse valdavalt looduslikku materjali.

„Pärnumaa jõulud 2012“ projektijuhi Mari Suurväli kinnitusel osalevad õpilasfirmade laadal lisaks arvukale Sindi Gümnaasiumi esindatusele Pärnumaalt veel Pärnjõe Põhikool, Häädemeeste Keskkool ja Pärnu-Jaagupi Gümnaasium. Pärnu linnast Pärnu Ühisgümnaasium, Koidula Gümnaasium, Raeküla Kool ja Pärnu Kunstikool. Maakonna ja Pärnu linnaga kokku tuleb viimastel andmetel kauplema 19 õpilasfirmat, kuid üldse võtab Port Arturi kaubanduskeskuses sel laupäeval müügipindadel kohad enda valdusesse umbes paarsada õpilasettevõtjat poolesajast õpilasfirmast üle riigi.

Õpilasfirmade laata korraldab Pärnumaa majandusõpetajate ainesektsioon koostöös Pärnu kolledži ja Eesti ühiskonnaõpetajate seltsiga. Kuna laadal osaleb oma toodetega ka Moldova õpilasfirma, kelle partneriks on noorte ettevõtlikkuse arendamist nõuandjana suunav Junior Archievement Eesti, siis võib käesoleval aastal toimuvat „Pärnumaa jõulud 2012“ nimetada rahvusvaheliseks sündmuseks.