Kairi Vain, kaupluse Dreamland juhataja, tutvustab voodipesu

Messi toimumise paigaks valiti tavatu kõrgus, Port Arturi kolmas korrus. Pärnus on ehituse ja elamumajanduse tegevus jäänud päris mitmeteks aastateks üsna tagasihoidlikuks. Kuid tänane päev ilmutas uue virgumise märke vähemalt soovmõteteski. Port Arturi tegevjuht Keit Nestor oli tänast ettevõtmist kommenteerides tagasihoidlik, aga samavõrd ka kindlameelne, et järgmisel aastal tahetakse messi korraldamisega edasi liikuda. Asjast huvitatud nägid arenguid ehitusmaterjalide ja kodude sisustamise võimaluste turul, inimesed said vastuseid küsimustele ning asjatundlikke nõuandeid.

Messi sihiks oli tuua Pärnusse uudiseid elamuehituse, sisustuse ja kinnisvara vallast. Enne tänast korraldati Pärnus ehitusmessi viimati 2007. aastal. „Pärnu Ehitus 2007” peakorraldajaks oli Eesti Expo ja mess toimus siis kolmandat aastat kolmel päeval Pärnu Tennisehallis. Tookord olid sajakonna eksponendi hulgas esindatud kõrvuti Eestiga ka naaberriigid. Ehitusmess kogus toona suurt poolehoidu nii kohalike elanike seas kui ka kogu riigi ulatuses. Pärast seitsme aasta möödumist on vahepeal toimunud palju muutuseid kinnisvaraturul, tehnoloogiates ja sisutustrendides. Seekordse messi fookusteemadeks olid energiasäästlikkus ja ökoloogilisus. Tutvustati erinevaid küttesüsteeme soojuspumpadest päikesepaneelideni ja savikrohvist palkmajadeni.

Kodu- ja ehitusmess tekitas huvi kõigi tänaste või tulevaste koduomanike seas, sest kodus on pidevalt midagi veelgi paremaks, mugavamaks, kasutajasõbralikumaks ja kaunimaks muuta. Messil võis osta kõike pakutavat: maju, kortereid, veeboilereid, soojuspumpasid, pinglagesid, viimistlusvahendeid ja mööblit. Messipinnale sisenedes hakkaski esimese asjana silma keset ruumi paigutatud pilkupüüdev voodi koos kõige muu mugavaks magamiseks tarvilikuga. Pärnus tegutseva kaupluse Dreamland juhataja Kairi Vain ütles, et kõik ülejäänud messil osalejad annavad endast parima selleks, et lõpptulemusena saaksime tõepoolest väga hubase kodu. „Sellepärast asumegi kõige kesksemalt kohal, et kasvatada veelgi suuremat soovi oma kodu loomiseks.“

Pool tundi pärast keskpäeva said kokku Yit Ehituse juhatuse liige Toomas Rapp, Pärnu linnapea Toomas Kivimägi ja DTZ Kinnisvaraeksperdi Pärnu kontori maaklerteenuste juhataja Janno Peterson. Kolme mehe paneeldiskussiooni arutlusteemaks oli "Mis Pärnu kinnisvaraturul tegelikult toimub? Mis saab 10 aasta pärast?".

Diskussiooni tuli kuulama paarkümmend inimest, kes kõik mahtusid lahedasti kas istuma või seisma teiselt korruselt kolmandale tõusva eskalaatori ees olevas ruuminurgas. Tõdeti, et Pärnu ei erine Eesti paljudest teistest paikadest, ka mitte ülejäänud Euroopast sellega, et elanikkond vananeb ja väheneb. Sellest ka uute elamute ehitamise väga minimaalne vajadus. Pärnus on elanikke hetkel veidi üle 41 tuhande ja vähenemise tendents jätkub. Viimaste aegade näitajate põhjal keskmiselt 500 inimest aastas. Sellest kolmandik vähenemist toimub negatiivse iibe tulemusena ja kaks kolmandikku on tingitud väljarändest. Kivimägi näeb olukorras muutust pärast kiirraudtee valmimist. Uus ühendus toob Riia ja Tallinna Pärnule ajaliselt mitu korda lähemale. See võimaldab Pärnus elamist ka kaugemal paremini tasustatud töökohtades käimise korral. Loodetakse, et siis ei pea enam inimesed nii palju oma kodusid maha jätma.

Omatalo Põhja-Eesti müügiesindaja Raul Pärtel näis suurte kogemustega mehena. Ootamata, et uudistaja suurema huvipuuduse tõttu järgmise boksini kõnniks, astus müügimees ise porgandite kausiga juurde. Pakkus hakatuseks magusat juurvilja ja edasi kandus jutt juba ehituse pinnale. Maja valmib vundamendist katuseni, kuni võtmete üleandmiseni, mõne kuuga. 120 ruutmeetrise pinnaga maja saaks kätte umbes 135 tuhandega.

Thermomaja meeskond jagas kasulikku teavitust oma toodete ja võimaluste kohta. Legoklotsidele sarnanevad blokid asetatakse oma kohtadele ja seejärel täidetakse betooniga. Nii rida-realt, kuni seinad on saanud soovitud kõrguse.

Õhk-, vesi- ja maasoojuspumpadest tegi ülevaate Rasmus Leibur AIT-Nordist.

Sergei Levada ja Triin Meresaar Vecta Designist tutvustasid muljetavaldavalt ilusate pinglagede kasutamise ja paigaldamise võimalusi.

Swedbanki nõustaja Kristi Järv jagas soovitusi, kuidas leida vajaminev raha kodu ostmiseks.

Lisaks uudsele disainile, nutikatele lahendustele ja moodsale tehnikale sai messilt ka täiendavaid teadmisi seminaril, mis keskendus energiasäästlikule ehitusele ja Pärnu kinnisvaraturu eelseisvatele päevadele.

Samal teemal: