Läinud nädalal Sindi linnamajas toimunud Halinga, Paikuse, Sindi ja Audru valla ning MTÜ Perede ja laste nõuandekeskuse  infopäevast tegi ülevaate Marika Ratnik, MTÜst Perede ja laste nõuandekeskus. Infopäeva lõpus jäi kõlama, et lastega perede heaolu toetamine teenuste ja perekeskuste käivitamise kaudu ei ole masu ajal utoopiline

Fotol: Nõupidamine Sindi linnamajas

Alates käesoleva aasta algusest on neli Pärnumaa omavalitsust: Halinga, Paikuse, Sindi, ja Audru koostöös MTÜ Perede ja laste nõuandekeskusega tegutsenud selle nimel, et käivitada või laiendada lastega perede jaoks tugiisiku teenuse osutamist ning tutvustada kogukondades perekeskuse ja (või) perekohviku olemust, mis on üheks võimaluseks kõikide väikeste lastega vanemate kaasamisel ja jõustamisel.

Tugiisiku teenuse osutamise eesmärgiks on pakkuda jõustavat tuge lapsevanematele, et nad suudaksid laste eest hästi hoolitseda. Mõeldakse ka lastele, et nad suudaksid vanema toe puudumisel ise oma elu positiivses suunas juhtida.

Septembrikuu lõpu seisuga on tulevastel tugiisikutel, keda on umbes 25 inimest, jäänud veel 4 koolituspäeva. Kogu koolituse kestvus on 120 aktiivset tundi. Omavalitsused on taganud neile kõik võimalused praktika sooritamiseks.

Praktika käigus saavad tulevased tugiisikud esmase reaalse kogemuse, kuidas kujundada koostöösuhet tõrksa lapsevanema või trotsliku noorukiga, et aidata neil ülesleida oma jõuvarud, mis aitavad hetkel murettekitavat olukorda muuta. Muret võivad tekitada näiteks oskuste puudumine lapsele piire seada või hoopis lapse poolne koolikohustuse mittetäitmine, aga ka võlakoorem.

Perekohvik ja (või) perekeskus on paigaks, kus lapsevanemad ise pakuvad üksteisele tuge ja juhendamist ning korraldavad tegevusi, milles osalemine neile huvi pakub.

MTÜ Perede ja laste nõuandekeskuse eesmärgiks on perekeskse töö edendamine koostöös kohalike omavalitsuste ja ühendustega. Käesolevas loos tutvustatud tegevuste elluviimist rahastavad projekti „MTÜde ja avaliku sektori koostöö haavatavatele sihtgruppidele teenuste osutamisel“ kaudu Vabaühenduste Fond, mis on rahastatud Islandi, Liechtensteini ja Norra osalusel EMP ja Norra finantsmehhanismide vahendusel ning kohaliku omavalitsuse poolt.

„Koostöö omavalitsustega on olnud väga hea. Oluliseks pean seda, et alati on kõik spetsialistid leidnud võimaluse osaleda infopäevadel ja nii oleme saanud hästi üksteisega arvestada ning üksteise kogemustest õppida,” nendib rahulolevalt MTÜ Perede ja Laste Nõuandekeskuse töötaja Marika Ratnik.

Juba oleme koos mõelnud ka selle peale, et kuidas tagada alates 2010 aastast tugiisikutele kovisioonid ja supervisioonid, et vältida nende läbipõlemist.

4 eespool nimetatud omavalitsust ja Tori vald on alustanud ettevalmistustöödega ka perekeskuste või perekohvikute kävitamiseks - 2010 aastal loodame sellel suunas koostööd jätkata.

Fotodel: Marika Ratnik, Natalja Zadunaiskaja-Kiviselg, Viktoria Hrabrova