Pärnu Giidide Ühingu liige Erika Jeret pidas Sindi ajalooklubi märtsikuu kokkusaamisel väga huvitava ettekande omaaegsest New Lanark’i puuvillaketrusvabrikust, millel on palju ühiseid jooni umbes samal ajajärgul tegutsenud Sindi Kalevivabrikuga. Erinevus seisneb vaid selles, et ühest vabrikust on nüüdseks saanud UNESCO kaitse all olev kultuuripärandiobjekt ja teisest üksnes ahervare, mis meenutab kunagise oma ajastu Euraasia mandri kangatööstuse viimast sõna.

New Lanark on Šotimaal olev puuvillaketrusvabrik Lanarki linna lähedal, mis asub Glasgow ja Edinburghi vahelisel teekonnal kumbagist linnast umbes tunni pikkuse sõidu kaugusel.

Vabrik on üks viiest UNESCO kaitse all olevast kultuuripärandiobjektist Šotimaal ning kuulub ka programmi ERIH (European Route of Industrial Heritage, Euroopa tööstuspärandi marsuut).

Vabriku asutas 1786. aastal David Dale. Samal ajal valmisid ka vabrikuhooned ja elamud töölistele. 1800. a müüs Dale vabriku ühistule, kuhu kuulus tema väimees Robert Owen, kes oli omanike ringis kuni aastani 1825. New Lanarkis sai edukas vabrikant rakendada praktikas tolle aja kohta uuenduslikke ideid, mis mõnes valdkonnas olid 50 või rohkemgi aastat ajast ees. Vabrik töötas kuni 1968. aastani. See vabrik on näide klassikalise tööstusrevolutsiooni ajastust Suurbritannias.

1816. aastal asutas Owen Ühendkuningriigi esimese lasteaia (meie mõistes). Külas elas hiilgeaegadel u. 2500 inimest, neist u. 500 last. New Lanarkis oli väidetavalt esimesi kooperatiivipoode Suurbritannias, mille tulust osa läks kooli ülalpidamiseks ning muudeks haridusega seotud ettevõtmisteks. Owen tagas tasuta arstiabi töölistele ja nende peredele ning hoolitses ka kodude puhtuse ja hügieeni eest. Selleks külastasid kodusid nn ´Bug Hunters´ ehk meie mõistes vast tervisekaitseinspektorid. Parimad kodud said endale auhinnaks potitaime, mida aknale panna ja kõigile möödujaile näidata.

Praegu on New Lanarki kompleksis külastuskeskus erinevate näituste ja atraktsioonidega. Saab külastada kooperatiivipoodi, tööliste kodusid, kooli ja ketrustsehhi. Loomulikult on olemas suveniirikauplus ja võib osta ka kohapeal kedratud villast lõnga. Pakutakse õppeprogramme koolidele.

Hooned on kohandatud erinevateks vajadusteks: on olemas hotell, hostel, iseteenindusega majutus, samuti söögikohad. Uusim vaatamisväärsus on avar katuseaed. New Lanark asub looduskaunis kohas Clyde´i jõe orus, mille läheduses on kolm juga. Seetõttu on paikkond väga sobilik ka loodusmatkadeks kohalikul looduskaitsealal.

2009. a oli New Lanarkis 334 185 külastajat, mis on 2,1% vähem kui eelneval aastal. Võrdluseks võiks lisada, et Šotimaa populaarseim sihtkoht samal aastal oli Kelvingrove´i kunstigalerii ja muuseum Glasgows, millel oli 1,36 miljonit külastajat.

*

Esmatutvuse saab teha kodulehe kaudu: www.newlanark.org

*