Ideekavandid

Kolme tunni kestel esitlesid kolmes vanuseastmes Pärnu linna ja maakonna 27 koolinoort oma kavandeid Port Artur 2 avara aatriumi kõrge klaaskupli all. Esimesesse vanuseastmesse kuulusid 2. kuni 4. klass, teise 5. kuni 9. ja kolmandasse astmesse 10. kuni 12. klass. Kaubanduskeskuse külalised tutvusid koolinoorte poolt välja pandud ideekavandite, makettide ja mudelitega, mida autorid oma tööde kohta seletusi andes esitlesid. Kõigile anti osalemise eest tänukiri ja parimatele jagati väärilised autasud.

Esimeses vanuserühmas osalesid Sindi Gümnaasiumi II klass, juhendaja Eneli Arusaar, ideedega „Armastuse loss“ ja „Õuduste maja“; Pärnjõe IV klass, juhendajad Eva Sikka ja Sigrid Samoson, idee „Käime mööda kaheksat sõidurada".

Teises vanuserühmas osalesid Sindi Gümnaasiumi V klassist kaks rühma, juhendaja Sigrid Jamnes, ideedega „Elav maja“ ja „Lemmikloomade hotell“; Pärnjõe Põhikooli V ja VII klass, juhendajad Eve Sikka ja Sigrid Samoson, idee „Veripunane skatepark“.

Kolmandas vanuserühmas osalesid Pärnu-Jaagupi Gümnaasiumi X klass, juhendaja Elle Redlich, idee „Pärnu päikesemaja“; Pärnu Ühisgümnaasiumi X klassi 2 rühma, juhendaja Mari Suurväli, ideedega „iPad’id meie koolidesse“ ja „Siserand“.

„Väga palju sõltub juhendajatest ja seepärast olen ma alati täiesti kindel Sindi Gümnaasiumi õpetajatele,“ ütles ideekonkursside peamine eestvedaja Mari Suurväli kui ta rääkis, et igal aastal tehakse seda päris erinevalt. Sel korral oli tema meelest väga kenasti mõeldud nooremate astmes valminud nii „Armastuse loss“ kui ka „Õuduste maja“. „Õuduste maja on tegelikult hirmuteraapia – kui seal korra ära käid, siis sa enam pimedat ei karda,“ leidis Suurväli, kelle arvates on taoline väljapakutud idee 2. klassi õpilaste poolt väga vahva.

Samuti leiab Suurväli, et näiteks „Lemmikloomade hotell“ oli väga hästi läbi mõeldud. Õpetaja Sigrid Jamnes rääkis, et nende klassis korraldati enne Port Arturi konkursile tulekut veel omavaheline võistlus parimatele ideedele, milles osalesid kõik klassi õpilased. Kolm kuud varem alustatud klassisisese konkursi põhjal tehti paremate ideede vahel valik parimate leidmiseks.

„Gümnasistidest tulid kahtlematult välja parima ideekavandiga „Pärnu päikesemaja“ loojad,“ tunnustas Suurväli Pärnu-Jaagupi gümnasiste. Õpilaste selgitustest võib järeldada, et tegemist on hiigelsuure rajatisega, mis kubatuurilt oleks võrreldav kahe Port Arturi ja Pärnu Keskuse hoonete kokku liitmisega. Linnaruumis võiks selle paiknemiseks saada kunagise

Pärnu masinatehase varemete asukoht. Suurt püsttahukat meenutavat peamaja liigendavad kiirtena erinevatesse ilmakaartesse suunatud väiksemad hooned, kus kõigis võimaldatakse aastaringselt mitmesuguseid vabaajaveetmise harrastusi, mida muidu võiks nautida vaid suvekuudel. Idee vormistamine ja maketi ehitus olevat autorite sõnul kestnud kõigest ühe päeva. Üks meeskonna liikmetest tunnistas, et mõningad mõtted on siiski ka varem noorte peades ringi ekselnud.

*

Eneli Arusaar ja õuduste maja loojad
Siseranna nautlejad; nõupidamine
Autasustamisel annab kingitused üle Mari Suurväli