Põlisküla kämping, Koidula Gümnaasium

Tänavuse üheksanda tulevikutegijate ideede võistluse peamõtteks oli „Pärnu jõgi ettevõtluse heaks“, milles osales 16 meeskonda seitsmest Pärnumaa üldhariduskoolist. 8. oktoobril toimunud konkursil peeti arvestust algklasside, põhikooli ja gümnaasiumi astmes.

Vesikirpude laenutus, Häädemeeste Keskkool                   Vesikämping, Häädemeeste, maketi valmistaja Kätrin Türin

Ka sellel sügisel peeti tulevikutegijate konkurss Port Artur 2 aatriumis, kus jätkub kõigile osalejatele parajalt vajalikku pinda.  Ideekonkursi "Tulevikutegijad" korraldustoimkonna esimees on endiselt väsimatu Mari Suurväli. Korraldajaks on TÜ Pärnu kolledž, MTÜ Majandusõpetajate Selts ja Pärnumaa majandusõpetajate ainesektsioon. Hindamiskomisjoni kuulusid Pärnu Maavalitsuse haridus- ja kultuuritalituse juhataja Hede Martšenkov, Pärnu abilinnapea Jane Mets, Pärnu Postimehe ajakirjanik Silvia Paluoja ja teised.

Algklassidest tuli ainsana välja Eve Sikka juhendamisel Pärnõe Põhikool. Õpilased Markkus Kalaver, Laura Kulbok, Harto-Alari Tomson ja Elmo Lumiste valmistasid ette päkapiku päeva.

Põhikooli arvestuses olid esikoha vääriliselt tublid Annabel Vilgats ja Sirelin Kukk, kelle ideed aitas kujundada juhendajana õpetaja Eneli Arusaar. Laste idee romantilisest imedemaast armunutele Pärnu jõe ääres tekitas tänu Sirelini veenvale jutustusele imetlusväärse imestuse sellest, kuivõrd vabas fantaasiarikkuses 5. klassi tütarlapse mõttelend võib Sindi linna kohal hõljuda. Ei saanudki päris hästi aru, mis sai peamiseks kõrgemate punktide andmisel. Kas Sireli eriliselt usutavana mõjuv jutustamise oskus või ikkagi mõtte sisukus? Ilmselt mõlemad.

Ka teine koht läks Sindi Gümnaasiumile. Neljaliikmeline meeskond mõtles välja ujuva forellikasvanduse, mis pidavat olema väga mobiilne ja seega ka ülimalt originaalne. Juhendaja jällegi Arusaar. Sindi Gümnaasium oli ka kõige arvukamalt esindatud.

Kolmas koht läks Pärnjõele, kus tegutses samuti neljaliikmeline meeskond. Sikka juhendamisel kavandasid noored lodjareisi piki Pärnu jõge.

Gümnaasiumi astme töid hinnates leidis žürii enamik, et Uue silla veekeskuse ehitamiseks on tõepoolest viimane aeg ja seepärast otsustati Koidula Gümnaasiumi õpilaste töö tõsta esimesele kohale. Siim Malm, Kaur Lauer, Ramel Tasane ja Keith R. Allikvee võtsid oma juhendaja Mari Suurväli nõuandeid täie tõsidusega ja nii ei jäänud ka hea tulemus olemata.

Vesikämpingut kavandanud Häädemeeste Keskkooli kolmeliikmeline meeskond sai teise koha. Tublide noorte juhendaja oli Elbe Metstalu.

Väga huvitava nuputamisega tulid ideekonkursile Koidula Gümnaasiumi 2 noormeest. Idee elektrienergia tootmiseks andis neile kolmanda koha. Juhendaja oli Mari Suurväli.

Kokkuvõtteks võib öelda, et noorte mõtteid kuulates ja ideekavandite jooniseid või pilte vaadates võinuks vabalt ka mõned kohad teises järjestuses välja jagada, mõne märkimata jäänud meeskonna töö aga julgelt juurde lisada. Tähelepanuväärselt huvitavat ja põnevat oli rohkem kui auhinnalistele kohtadele ruumi jätkus. Tervitatav oli Vändra Gümnaasiumi esmakordne osalemine. Nende mõttelend „Vändra jõgi ettevõtluse heaks“ oli muljetavaldavalt kõikehaarav, millest nende endi arvates ja ka hindajate seisukohalt olnuks mõndagi vettpidavat valida. Midagi seletamatult kütkestavat õhkus Põlisküla kämpingust, millega tegelesid Koidula Gümnaasiumi noormehed ja üks neiu. Pärnu Ühisgümnaasiumi soov avada amfiibbussiliin mööda Pärnu jõge ja kusagil Sindi kohal sõita mööda linna tänavaid oli samuti ulmelises plaanis väga põnev mõte. Pärnu-Jaagupi Keskkooli õpilased veaksid meelsasti tulevikus klaastoru läbi Pärnu jõe kusagil Reiu jõe suudme piirkonnas. Jalakäijad pääseksid kahe kalda vahel hõlpsasti liikuma ja turistidel oleks võimalus imetleda jõge vee sisemusest vaadates. Väga tänuväärse mõttega muudaksid Pärnu Ühisgümnaasiumi õpilased endise masinatehase varemed tulutoovaks rajatiseks, kus hakkaks paiknema vesilennujaam, turistide majutuskoht, teaduskeskus ja infopunkt. Häädemeeste Keskkool avaks vesikirpude laenutuse.

Õpilastelt küsiti ka ühe või teise projekti ligikaudset maksumust, aga Mari Suurväli ütles, et tegemist on eelkõige ideede väljapakkumisega. Ka täiskasvanud ja akadeemilise ettevalmistuse saanud arhitektid, konstruktorid, kunstnikud esitavad konkurssidel mõnikord küsitava praktilise väärtusega ulmelisi töid, mis ikkagi on väga põnevad ja täiendavad loomingulise mõtte lõputut avarust.

Samal teemal: