Täna võttis Sindi Linnavolikogu teadmiseks revisjonikomisjoni 2009. aasta tööaruande,  kinnitati 2010. aasta eelarve täitmine ja positiivne esimene lisaeelarve. Birjo Piiroja tagandas end sotsiaalkomisjoni esimehe kohalt.

Sindi Gümnaasiumi direktor Ain Keerup soovis tänasel volikogu istungil, et volikogu revisjonikomisjon võtaks esitatud tööaruande tagasi, kuna viited aktis toodud puudustele põhinevad valdavalt eeldustele ega ole faktidega kinnitatud.

Näiteks kirjutatakse revisjonikomisjoni aktis, et Sindi Gümnaasium pole mitte kunagi kasutanud võimalust osta kirjastustelt õppematerjale soodushinnaga. Komisjon väidab, et vastavat õigust tagava lepingu võimaluse kasutamine oleks andnud AS Koolibri ja AS BIT õppematerjalide tellimiselt koolile aastatel 2004-2009 kokkuhoidu 91 736,90 krooni.

Sellele vaidleb AS BIT turundusjuht Anneli Veskimäe vastu. Kirjastuse14. juuni pöördumises Sindi Linnavolikogu poole avaldab viimane imestust, millisele lepingule revisjonikomisjon viitab ja peab vajalikuks teatada, et nende meelest ei ole kool nimetatud asjas eksinud. Samuti pole kirjastus midagi valesti teinud ja esitab selle tõenduseks dokumentaalselt kinnitatud fakte.

Kirjas selgitatakse, et Sindi Gümnaasium on alati kasutanud erinevate kampaaniate korras pakutavaid hinnasoodustusi. Ainuüksi 2010/2011. õppeaastaks õigeaegselt tehtud tellimuse eest on Sindi Gümnaasium saanud 48 031 krooni hinnavõitu. Samuti on see kool saanud kõikidel aastatel Koolijütsi kohvri 10% soodustust.

Ain Keerup vaidlustas 7 punkti revisjonikomisjoni aktis, millega Sindi Gümnaasium ei saa nõustuda. Ühes inimlikus eksituses võttis direktor süü omaks, aga selle kohta on ta juba tööandjale seletuskirja esitanud. Ühtlasi on ta töötajatele ettenähtust suuremas summas väljamakstud töötasu osas õpetajatega tasaarvestuse tegemises kokku leppinud. Ülejäänud punktid on Keerupi sõnul revisjonikomisjoni poolt puudulikult sõnastatud. „Kahetsusväärselt tuginetakse eeldatavatele faktidele, mida tegelikult olemas ei ole,“ ütles Keerup volikogu ees esinedes ja võrdles revisjonikomisjoni tööd kohtuliku menetlusega, milles toetutakse eelkõige faktidele, mitte eeldustele. Revisjonikomisjoni töö tulemustega on lugejatel võimalik tutvuda Sindi linna kodulehel. Kliki siia. Lisaks suulisele esinemisele andis Ain Keerup selgituste ja seadusesätetega varustatud vastulaused üle volikogu esimehele ja revisjonikomisjoni esimehele.

2010. aasta eelarve täitmise juures avaldas fraktsiooni Kodulinn Sindi esimees Mati Mettus muret seoses sellega, et  esimese viie kuuga on linnavalitsus ületanud rohkem kui 4 tuhande krooniga planeeritud ruumide majanduskulutusi ja prognoosis märkimisväärselt suuremat ülekulutamist juba lähitulevikus ka mujal. Selguse loomiseks esitas ta mõned võrdlevad arvud. Linnavalitsuse ruumide majanduskuludeks on kogu aastaks planeeritud 112 800 krooni, tegelikult on kulutatud esimese viie kuuga 116 967 krooni. Võrdluseks, et eelmisel aastal oli täitmine terve aasta kestel 202 898 krooni. Kommentaarina tuletas Mati Mettus meelde, et eelarve koostamise ja vastuvõtmise ajal soovis linnavalitsuse liige Mihkel Raju näidata linnamaja ruumide majandamisega teistele allaasutustele eeskuju. Heitveekäitluse ja sadevee vastavad numbrid on praeguse seisuga 700 000 ja 701 017, ajaleht Sindi Sõnumid personalikulud  samad näitajad on 9 001 ja 30 407. Meenutuseks, et kohalikule lehele kulutati möödunud aastal personalikuludeks 12 kuu lõikes üldse kokku 72 802 krooni.

Sindi lasteaias ja koolimajas ei ole praegu veel kavandatud kulutuste mahtu täidetud, aga Mettus prognoosib peatset seisu muutust. Viie kuuga on Sindi Lasteaed kulutanud aastaks plaanitud 556 640 kroonist juba 344 809 krooni, kuid vaadates 2009 aasta terve aasta tegelikku kulutust (606 200), pole fraktsiooni esimees kindel, et kavandatud eelarvet ei ületata. Samuti toob ta välja Sindi Gümnaasiumi personalikulud ja ruumide majanduskulud, mis aasta lõpuks võivad paisutada 2010-ks aastaks vastuvõetud eelarve tugevasti lõhki.

Toimus ka positiivse esimese lisaeelarve vastuvõtmine. Eelarve kogumaht moodustab 524 986 krooni. Eelnõuga tutvumisel äratab tähelepanu Sindi firma Fein-Elast Estonia toetuste kogusumma, mida ta panustab noorte tegevuste arendamiseks. Sindi Gümnaasiumile eraldab Fine-Elast Estonia 9 000 ja Sindi Avatud Noortekeskuse tegevusele 43 000 krooni. Selline rahaeraldus moodustab hetkel ligemale kümnendiku Sindi linna lisaeelarvest.

Volikogu istungi alguses tegi Aleksander Kask teatavaks Birjo Piiroja avalduse, milles ta palub end isiklikus elus asetleidvate muudatuste tõttu vabastada sotsiaalkomisjoni esimehe ülesannetest. Birjo Piiroja palve rahuldati ja ta jätkab komisjoni töös osalemist lihtliikmena.