“Ühingu eesmärk on avada vaegnägijatele uks tööturule,” ütles pimemassööride ühingu juhatuse esimees Janne Jerva 2003. a. oktoobris Tallinans, mil Hariduse 6 asuvas hoones avati uus massaaži- ja koolituskeskus. Viie aastaga on õppe läbinud paljud vaegnägijad, kes on omandanud kutse, mille järele püsib suur nõudlus. Projekti algataja Jaanika Gross on selgitanud, et vaegnägijatel või päris pimedatel inimestel on rohkem arenenud kompimismeel ja käed tundlikumad. Neid ei häiri kliendi välimus, mistõttu on ka klinentide enesetunne pingevabam.

2009. a. märtsis asus Ahti Kandima õppima Tallinnas asuvasse Eesti Pimemassööride Ühingu massaaži- ja koolituskeskusesse. 8-liikmelises grupis viis sealset õpet läbi Jaak Gross. Nüüd on esmaste töökogemuste omandamiseks vajalik teoreetiliste ja praktiliste teadmiste õpe läbitud, edasi toimub aktiivne vilumuste omandamine klientide teenindamisel. Praktika periood lõpeb juuli lõpus. Ligemale 4-kuulise õppe järel saab algastme koolituse tunnistuse rootsi klassikalise massaži alal. Kutse omandamine on õppija jaoks tasuta. Õpet finantseeritakse Euroopa Liidu vastavast fondist.

„Varem töötasin 4 aastat AS Baltifalt firmas teeehitajana, paigaldasin põhiliselt äärekive ja sillutasin kõnniteid,” jutustab kolmandat aastat Sindis elav mees, kes nüüdseks on otsustanud elukutset vahetada, et töö oleks tervisliku seisundiga paremini vastavuses.

Küsides, kuidas noor massöör täna end täiesti uue kutsevalikuga tunneb, saab kiiresti kõhklematu vastuse meeldivast rahulolust, mis peaks hästi ülekanduma ka kõigile tulevastele klientidele. Kuidas hindab noor praktikant praeguse praktiseerimise kulgu ja kui kindlalt juba end tunneb? „Oluliselt kindlamini võrreldes esimeste päevadega, kui kõik oli uudne ja täiesti harjumatu,” kõlab lõbusas noodis julge tunnistus.

Ehkki ühingu poolt võimaldati tasuta õpe, tuleb töökoht siiski endal leida või asutada oma ettevõte, mis hakkab massaažiteenust pakkuma. Praktika perioodiks sai noor spetsialist tööruumi Pärnus, Liiva tänaval asuvasse puudega inimeste päevakeskusesse. Massaažilaud tuli siiski endal muretseda. Selle eest väljakäidud 5000 krooni on seni olnud ka peamine suurem kulutus uuele elukutsele suundumisel.

Praegu teenindab Ahti Kandima Liiva tänava keskuses 4 soovijat päevas. See on täiesti optimaalne arv üldmassaaži teostamiseks. Üldmassaaž kestab umbes poolteist tundi. 8-tunnilise tööpäeva peale ära jaotatult jääb parajalt aega lõõgastumiseks, massaažilaual lina ja rätikute vahetamiseks ja muuks vajalikuks, et järgmise korra jaoks jõuda end ettevalmistada.

Edaspidine plaan on luua oma massöörikabinett ja asuda tööle füüsilisest isikust ettevõtjana.