Õhtulehe poolt varastatud foto

25. märtsil ilmus Maaleht.ee Pärnumaa uudiste märkmikus uudis „Jääsulg teeb muret Linnuriigi elanikele“, mille juurde kuulub ka väike pildigalerii. Paar päeva hiljem avaldas Õhtuleht ajakirjanik Urmas Kaldmaa samasisulise nupukese, mis kannab pealkirja „Üle kallaste tõusnud Pärnu jõgi ohustab Sindis elamuid“. Teksti illustreeriv foto on võetud mõni päev varem avaldatud Maalehe uudise juurest ja pildile lisatud Urmas Kaldmaa nimi. Samas pole foto kasutamiseks ei Urmas Kaldmaa ega mitte keegi teine Õhtulehe töötaja pildi tegelikult autorilt luba küsinud.

Selleks, et olla lõpuni kindel Õhtulehe autu toimingu suhtes, on tellitud MP Teenused OÜ fotograaf Mehis Palotult võrdlushinnang. Vaatluse käigus võrreldi kahte fotot, mis asuvad veebikeskkonnas järgmistel aadressidel: 1. http://blog.maaleht.ee/parnumaa/wp-content/uploads/2012/03/Auli-t%C3%A4nava-majad.jpg 2. http://s.ohtuleht.ee/multimedia/images/000259/x-4d894716-13a2-4dcf-ae0d-0d90d86b485f.jpg. Võrdluse meetoditena kasutati visuaalset vaatlust ja arvutiprogrammi tehnilise samasusekontrolli. Visuaalsel vaatlusel võrreldi ülaltoodud veebiaadressidel asuvate fotode võttenurki, detailide paigutust, valguse suunda ja liikuvate objektide asendeid. Vaatlus erinevusi ei tuvastanud.

Kasutades fototöötlustarkvara Adobe Photoshop CS5 teisaldati mõlemad fotod suurusesse 640X429px-t ja asetati poolläbipaistvatena teineteise peale. Tehnilise katse tulemusena kattusid kõik detailid sajaprotsendiliselt.

Lisaks eelnevale leidis faktiliselt tõestust ka asjaolu, et Õhtulehe veebikeskonnas asuval fotol puudub informatiivne faililisand EXIF, mis maaleht.ee märkmikus oleval jäädvustusel on pildiandmetesse kaasatud.

Teostatud võrdlushinnangu põhjal järeldub, et võrdlusele esitatud fotod on identsed ja tegemist ühe ning sama jäädvustusega.

MP Teenused OÜ tehtud analüüsi tulemust hinnates saab teha veel ühe järelduse. Informatiivne faililisand EXIF ei eemaldu fotolt iseeneslikult ja seda ei oskagi tavaline asjaarmastaja fotograaf teha. Antud juhul pole oluline, kes seda Õhtulehe töötajatest tegi. Tähtis on pigem teadmine, et Õhtuleht tegeleb häbenemata avaliku vargusega.