„Me korraldasime õpetajate päevale pühendatud peo selleks, et õpetaja leiaks võimaluse iseenda hinge vaadata, fotoalbumites näha pilte oma vanast kooliajast, kus ta ise oli õpilane ja esimestel aastatel ka õpetaja,“ rääkis Aiva Jõffert, kes oli üks paljudest selle väga hästi õnnestunud toreda sündmuse ettevalmistajaid. Disney-Pixar kompanii põnev koguperelugu Puhhi tarkuseraamat, mille katkeid lugesid ette Sindi Gümnaasiumi õpilased, andis suurepärase võimaluse vanadel ja noortel õpetajatel leida paralleele muinasjuturaamatus öeldava ja päris elu vahel: töös, kolleegide seas, vabal ajal, sõprade keskel ja isiklikus elus.

„Kas sa tunned ära iseenda?“ küsisid peo korraldajad kui Kairi, Edwin, Emily ja Kardo omavahel jutlesid. Näiteks saavad Puhh ja sõbrad teada, kuidas omavahel kenasti läbi saada, kuidas olla viisakas, kuidas oma mõtteid teistega jagada ja kuidas üht üminat kenasti kõlama panna. Muidugi on Saja Aakri Metsas alati mõnusasti palju aega mängida ja lõbutseda. Ja kes siis ei teaks paremini kui karupoeg Puhh, missugune võimas jõud on naer?!

Nii naeru kui head meeleolu tekitasid õpetajatepäeva pidulikul sündmusel Sindi Gümnaasiumi ja Sindi Muusikakooli õpilased ning õpetajad. Juba uksel ulatasid noormehed kõigile saali sisenevatele õpetajatele tumepunase roosi. Kuid mõnigi vana õpetaja ei häbenenud varjata sügavat hingevärinat ja suurt heldimustunnet sinimustvalgete värvide vastu kui üle pika aja tuttavale kooliõuele lähenedes silmas kümneid majalippe lehvimas. Riigi võimsaimate sümbolite rivistus kõneleb sellest, et Sindis väärtustatakse väga kõrgelt õpetajaid kui riigi alustalade kandvuse säilitajaid.

Päeva erilisust rõhutas Sindi linnapea tervitus õpetajate perele. Anu Vassvik osundas sellele, et lisaks möödunud sajandi 60-datest aastatest alguse saanud õpetajate päevale peetakse käesoleva aasta oktoobris juba teist korda „Hea õpetaja kuud“. Õpetajakuu selleaastane moto "Õppimine seob põlvkondi" keskendub iseseisva mõtlemis-, arusaamis- ja koostöövõime arendamisele ning kogukonda siduvatele tavadele. Vassvik nimetas, et Hea õpetaja kuu eesmärgiks on õpetajate väärtustamine, millega tõstetakse selle ameti mainet ühiskonnas ja edendatakse õpetajaharidust. Veel juhtis ta tähelepanu oktoobrikuu kestel arendatavale diskussioonile selle üle, milline on ühiskonna jaoks hea õpetaja ning millised on hea õpetaja omadused.

Õun on õpetajakuu sümbol. On olnud aegasid, mil rahval puudus raha linnast maapiirkonda saabunud õpetajatele maksta. Raha asemel tasuti laste koolitamise eest mitmesuguste toiduainetega – kartulite, õunte, vilja ja muuga, mis kellegil parajsti aias või põllul kasvas. Õuntega palga maksmine muutuski ajapikku sümboolseks õunaks, mida hakati õppeaasta alguses õpetajatele kooli tooma. Lääneriikides on juba ammu õuna peetud õpetaja sümboliks. Eesti keel võimaldab seejuures veel kõlalist täiendust kuna kumbki sõna algab õ-tähega.

Eelnev selgitus annab parema arusaamise sellest, miks linnapea kostitas täna kooli direktorit Ain Keerupit kotitäie õuntega. Loodetavasti jääb selline kena uus komme püsima ka tulevikus ja kõigil muudel juhtudel makstakse õpetajatele endistviisi õiglast palka. „Selle õunte kotiga tahan ma tegelikult tänada kõiki häid õpetajaid, kes te siin täna olete,“ ütles linnapea kingituse üleandmise juurde.

Veel andis linnapea Sindi Gümnaasiumi ettepanekul üle tänu kolmele õpetajale: Maia Agar, Eneli Arusaar ja Tatjana Grigorjeva-Keerup said lisaks tänusõnadele kingituseks lilled ja suure kompveki karbi.

Suu said magusaks ka kõik teised külalised pärast kontserti, kui pakuti torti ja kohvi. Kontsertkava oli koostatud mitmekesise ja üllatusrohke lõpuga. Esimesena esines gümnaasiumi lõpuklassi koor, mida juhendas Marje Tilk. Muusikakooli õpilane Helen Lehtmets mängis flööti. Tema õpetaja on Mall Türk. Õpetaja Merike Teppan-Kolk ja tema õpilane Gäroly Rohesaar mängisid viiulit. Klaveril mängis Tiina Vihul. Laval laulsid ka 1. ja 3. klassi õpilased. Kellamängu esitasid 4. klassi õpilased. Pärnu Ühisgümnaasiumi 5b klassi õpilased ja õpetaja Reet Juurikas tõid külalisetteastena lavale Kihnu Virve ja Audru jõelaevanduse pundi, mis loodetavasti ei pahanda Järsumäe Virvet ega Audru kuulsat ansamblit.

Iga muusikapala vahele lugesid kooliõpilased aga katkeid tarkuseraamatust, millest siinkohal meenutuseks veel mõned lõigud.

Kui Cristopher Robin läbi Saja Aakri Metsa koju tagasi läks, tegi ta oma Mõtlikus Paigas peatuse. Ja ta mõtles nii nagu meiegi oleme suurte inimestena mõelnud: „Isegi need, kel on peas päris palju aru, võivad vahel eksida; hästi kavandatud plaanid polegi alati päriselt head plaanid; kui keegi, kellel on aru peas, esitab sulle küsimuse, on sinu asi mõelda vastuse peale.“ Vastata tuleb ka meie koolilapse suust tulevale küsimusele kui ta ilmsüüta näoga küsiks: „Õpetaja, aga kus sina töötad?“