Jõuluvana Eedu teeb lapsele pai

Neljanda adventpüha eelsel päeval, veidi aega enne keskhommiku lõppemist asutas jõulutaat ennast taas minekule. Vihmasest ilmast hoolimata ootas jõulumeest ja tema ustavat abilist päkapikk Riinat Häädemeeste, Võiste ja Uulu rahvas, kelle lapsed olid juba paar nädalat usinasti kirjutanud saabuvate pühade kingisoove ja neid postitanud selleks puhuks meisterdatud tavatult suurtesse postkastidesse.

Jõuluvana Eedu Häädemeestel

Jõuluvanal päkapikk, kass ja kaks koera

Puhketalu rahu jäi valvama 16-aastane erksa loomuga kodu-nurr Sabiine, keda Eedu ja Riina tahtsid enne lahkumist pisut kaisutada. Aga eakas karvakera ilmutas kassile iseloomulikku iseseisvust ja oli sedakorda hellituse suhtes üpris tõrksameelne. Nähtavasti tundis ennast niigi hästi kõrgel istmel lebades.

Jõuluvana Eedu koduõuel peavad vahikorda Junker ja Triinu. Nemad on Lõuna-Eesti varjupaikadest pääsenud koerad, kes oskavad jõuluvana majapidamises igat hetke lustlikult nautida. Kahekesi teineteisele seltsi pakkudes polnudki nad taadi ja päkapiku kodust väljumise pärast tusased.

Tulipunast kaubikut kaunistavad kirjad teatasid, et Via Baltical liigub Lõuna-Eesti Jõuluvanade Ühenduse jõulutaat ja mõnedki aupaklikumad vastassuunas sõitjad lehvitasid tervituseks. Eedu sai 2005. aastal Norras, Savaleni Ülemaailmsel jõuluvanade kokkutulekul toimunud saani lükkamise võistlusel maailmameistri tiitli ja võinuks eilegi saani tõugates külast külla liikuda. Paraku saab praegu Pärnumaal saani lükkamise meisterlikust näidata üksnes Jõulumäe vähesel kunstlume rajal.

Karu ajab leplikku poliitikat

Häädmeestel avati jõuluvana postkast tänavu esimest korda ja seepärast alustas Eedu postituste järele minekut just sealt. Vana Riiga suunduva tee äärde paigaldatud postkasti ei avatud niisama lihtsalt. Postkast kruviti koos teibaga betoonaluse küljest lahti ja mesikäpa jõulises haardes kanti see lähedal asuva muusikakooli õuele. Ilma ütlemata poleks teadnudki, et karu on ühtlasi ka Häädemeeste Vallavolikogu esimees Andrus Soopalu. Karu arust võinuks jõulutaat liikuda juba aegsasti enne mõmmiku talveund või kevade saabudes, aga poliitikuna oli kaunis sõbralik ja enamuse soove arvestav. Pealegi sarnaneb praegune jõuluaegne ilm rohkem viluda jaaniöise ajaga. Võrdlusega nõustus ka Eedu, kelle arvates puudus vaid jaanituli.

Tiia, tiia

Kuid sooja tehti Pokumaa tantsuga, mida Eedu oli 29. – 30. novembril toimunud XIV Ülemaalisel jõuluvanade konverentsil õppinud ja nüüd külla minnes ise oskas õpetada. Hoogsas rütmis koogutati ette ja sirutati selga, seejuures lauldi viisijupikest: „Tiia, tiia, oo-oh, tiia, tiia, oo-oh, oo-oh, oo-oh!“ Sellel sügisel toimus Pärnumaalt alguse saanud konverents poolesaja jõuluvana osavõtul Vana-Võrumaal: Pokumaal, Kanepis ja Antslas. Eedu ütles, et kõigist konverentsidest on õppimise mõttes alati kasu. Eks seda kinnitab seegi, et 2008 aastal kuulutati ta Aasta jõuluvanaks. Jõuluvana staaži on tal vaid veidi vähem, kui kodus konutaval Sabiinel aastaid.

Häädemeeste lasteaia muusika- ja liikumisõpetaja Aili Altoja õpetas jõuluvanale, päkapikule ja teistele kohal viibijatele samuti hoogsaid samme.

Peeglist vaatas vastu jõuluvana...

Häädemeeste kultuurikorraldaja käes oli väikese Teedu kiri, milles väga teadmishimuline poiss tundis huvi jõuluvanaks saamise võimaluste vastu. Aire Koop esitas kirjas esitatud küsimusi ja Eedu vastas talle omase põhjalikkusega, et tegelikult oli ta väiksena samasugune paras rüblik, nagu enamik õuele kogunenud tänaseidki lapsi. Aga siis hakkas temagi soovima jõuluvanaks saamist. Nõnda igal päeval peegli ees ennast vaadates avastaski ühel hetkel, et soov oli täitunud. Paljudele küsimustele vastamise järel järgnes kõige pidulikum hetk: Riina pistis oma peenikese käe postkasti avasse, kust kaudu seni olid sõnumid kasti potsatanud. Nüüd õngitses ta terve sületäie kirju välja. Eedu ütles, et need on laste salasoovid, mida teised ei pea teadma. Sellepärast kirju ette ei loe, aga lubas kõigist soovidest teada anda Korvatunturis elavale peajõuluvanale. Tema andvat atestaadi omakorda teistele jõuluvanadele, sest üksipäini kodusid külastama asudes ei jõudvat ta kõigini isegi mitte järgmise kümnendi jõuludeks.

Abiks Korvatunturi peajõuluvanale

Eedu on üks neist ustavatest atesteeritud jõulutaatidest, kellele võib usaldada laste kingituste kätte toimetamise. Punakuue rinnale kinnitatud jõuluvana isikutunnistusel on olemas kõik vajalikud andmed, dokumendi kehtivusajaks on märgitud 2090. Kaardil on olemas koguni QR-kood (Quick Response Code), mis võimaldab kõige olulisema teabe jõuluvana kohta skaneerida taskutelefoni.

Enne, kui Korvatunturis laste soovid teatavaks saavad, kinkis Eedu suurest kingikotist kõigile lastele suusamütsi usus, et tali taeva ei jää. Jõuluvana kingikotti toetas JYSK. Riina jagas suurest korvist kompvekke. Samal ajal kanti õuele tee ja maiustustega kaetud laud. Üldse oli Eedu ja Riina arvates kõik väga eeskujulikult hästi nende vastuvõtuks korraldatud. Eespool nimetatutele kuulsid tänusõnu ka Tiina Murulauk ja Külli Strandberk, kes olid samuti abiks.

Võlulumi sulas taevas ära

Järgmisena peatuti Võiste rahvamaja juures, kus oli vähem lapsi ootamas. Ilmselt suurem vihmasabin jättis mõnegi märjakartlikuma lapse jõuluvana möödumist läbi akna piiluma. Võiste postkasti ei hakatud kuhugile edasi kandma ja avati sealsamas. Akutrelli läks tarvis postkasti küljeukse avamiseks. Selleski kastis oli hulga kirju. Veendumaks, et Riina midagi postkasti ei jätnud, ronis üks poistest postkasti tagumise seinani ja kontrollis päkapiku hoolsust.

Kõige õnnelikum oli kindlasti väike Joosep Toots, kellele naeratas loosiõnn. Tema võitis endale ja oma perele päevase Estonia veekeskuse tasuta külastamise õiguse. Ka Võistes sammuti kätest hoides vihma käes ja tantsiti laulu saatel „Tiia, tiia, oo-oh...“ Ühel pisitütrel oli Eedule isiklik soov, et saaks endale uue tita. Teised lapsed igatsesid lund. Nii siis üritaski Eedu lund võluda oma võlukepiga. Peaaegu see isegi õnnestus, aga igal katsel pidi jõulutaat tunnistama ilmataadi kangust ja kahetsusega ütlema, et kõik lumehelbed sulasid enne nähtavasse kaugusesse langemist lihtsalt vihmapiiskadeks. Mõnikord polegi Eedu võlukepi abil ilmataadiga vägikaika vedamisega jännanud. Näiteks ühel Issanda aasta jõulukuul kallutas ta Pärnus terve koorma lund Rüütli platsi rohelisele murule, millest lastel oli üliväga hea meel.

Uhlapere hoonet ehtis kolm jõulupuud

Uulu külal on vanust vähemalt pooltuhat aastat, kui arvestada selle kandi esmamainimist 1514. aastal. Seega oli tänavu väga ümmargune juubel. Iidse Uulu külaelu ergutamiseks loodi MTÜ Uhlapere Selts. Neli aastat tagasi alustatud vabatahtlikku tegevust veavad juhatuse esimees Aina Henning ja liikmena Anu Kersalu. Ligemale poolesajast liikmest moodustavad kaalukeele peamiselt naised, aga kaasa löövad ka mehed. Peeter Henning oli mees, kelle initsiatiivil valmisid jõuluvana postkastid Tahkuranna valla külades. Uhlapere seltsi tegevusega on 4 aastat toetatud ka jõuluvana Eedu heategevuslikku ettevõtmist Võistes ja Uulus.

Uuendatud Uhlapere rahvamaja ees säras sama uhkelt kaunistatud kuusk nagu majas sees kaks jõulupuud. Postkast asus maja ees ehitud kuuse all. Selleski postkastis polnud vähem kirju, kui eelmistes. Vihm enam ei kimbutanud ja jõuluvana järel astuti lompide vahel kuivemat jalgealust otsides pikemat ringi. Suuremat sooja saadi jällegi Pokumaa tantsu vihtudes. Uhlapere maja perenaine Anu Kersalu oli kaminasse ja ahju tule teinud. Toasoojas oli muidugi kõige parem jõuluvana lustlikku ja kohati uskumatut kuid ikkagi põnevat juttu kuulata. Soojas toas olid ka lapsed sõnakamad, aga võibolla hoopis andekamad. Kõigil olid pikad luuletused peas ja üks tütarlaps koguni laulis nagu tulevane ülitäht. Loosimisele läks teinegi Estonia veekeskuse priipääse. Selle omanikuks osutus Aleks Janson, kelle ema töötab kiirabi tohtrina ja isa juhib kiirabi autot.