Anu Tammearu-Mežule on juba pikemat aega soovinud oma koolile suuremat kogust sinimustvalgeid kandelippe

Paikuse Põhikooli huvijuht Anu Tammearu-Mežule ütles, et varem kasutas kool ja vald riiklikult või rahvuslikult oluliste päevade tähistamisel Eesti Lipu Seltsile kuuluvaid lippe, viimati laenati ka Sindi Gümnaasiumilt. Huvijuhi sõnul omab lipp riigi võimsaima sümbolina sedavõrd suurt tähendust, et selle teadmise viimisega õpilasteni tuleb alustada võimalikult varakult. Üksnes rääkimisest on vähe, lippu peab tunnetama oma käes hoides. Eriti emotsionaalne on tuulest sirgeks puhutud kangas, millele käed peavad suutma vardast hoidmisega sama jõulisusega vastata.

„Meie õpilased on vanuseliselt kuni põhikooliealised ja sellepärast otsustasime pisut väiksemate lippude kasuks. Kui normaalmõõtmeteks peetakse 105 x 165 cm, siis meie kandelippude mõõtmed on 65 x 105. Lipu suhe 7 : 11 sellega loomulikult ei muutu, aga vars on vastavalt lipule siiski väheke lühem, 2,2 m,“ selgitas Tammearu-Mežule üksikasju. Vald eraldas raha kümne lipu ostmiseks ja kool pani oma rahakotist veel paarikümne lipu jaoks raha juurde.

Varred valmisid kooli puutöökojas. Lipuvarraste meister on Enn Kübar, töö- ja tehnoloogiaõpetuse õpetaja. Kahe lipu vardad tehakse pooleks lahutatavana, et oleks võimalik ka väiksema autoga vedada.

Paikuse Põhikoolis on eeskujulikult toimivad noorkotkaste ja kodutütarde rühmad. Esimeses on 18 koolinoort ja neid juhendavad Kardo Ojassalu ning Tarmo Tõnismann. 45 tütarlapsega tegeleb Tammearu-Mežule, kes lisas juurde, et parem aktiiv on tegelikkuses siiski pisut väiksem. „Näiteks Tartu rahu aastapäeval seisid mõlemal pool koolimaja otstes olevate peauste juures kodutütarde ja noorkotkaste liputoimkonnad auvalves terve koolipäeva, muidugi vahetustega.“ Eelmise aasta mais külastasid Paikuse ja Sindi õpilased Tallinna 21. Kooli, kus tutvuti sealse liputoimkonna pikaaegsete kogemustega. Kuuldavasti mõtleb nüüd ka Sindi Gümnaasium Raua tänava kooli ja Paikuse eeskuju järgimisele.

Kui eelnevatel aastatel toimusid Paikuse ja Sindi omavalitsuste ühised iseseisvuspäeva hommiku lipuheiskamised Sindi raekoja torni, siis nüüd soovib Paikuse vald rajada oma lipuväljaku. Selleks korraks veel ei jõutud, aga vallavanem Kuno Erkmann loodab järgmiseks vabariigi aastapäevaks selle ülesandega kindlasti valmis saada. Esimene päris oma lippudega rivistus korraldatakse Paikuse Põhikooli aulas 23. veebruari hommikul.

24. veebruari hommikul kogunetakse oma kooli sinimustvalgete lippude alla koolimaja ette. Isamaalist meeleolu loob Pärnu M. Lüdigi nimeline meeskoor dirigent Evelin Mei juhendamisel. Kõnelevad vallavanem ja kooli direktor. Lippe ja tuju hoiavad kõrgel kodutütred ja noorkotkad. Järgnevalt minnakse valla bussiga ringsõidule ajalooliste mälestusmärkide juurde, kus süüdatakse küünlad. Teejuhiks on Seljametsa muuseumi juhataja Laine Järvemäe.

Samal teemal: