Paikuse Spordi- ja tervisekeskus

Kui juulis tervise-ja spordikeskuse rajatisega algust tehti, ei saanud möödujad mõnda aega asjale pihta kas midagi ikka ehitusplatsil toimubki, sest muist maapealse osa ehitamiseks vajalikke ettevalmistusi jäävad väljastpoolt vaadatuna märkamatuks. Pärast vaiade puurimist muutub vaade ehitustandril iga päevaga. Rostvärkide armeeringust ja valamisest on ehitusmeeste sõnul tehtud ca 90 %. Ehitatakse välisvõrke ja käimas on raudbetoonelementide montaaž. Hoone valmimise tähtaeg, järgmise aasta 1. september, tuleb aina lähemale.

Spordi- ja Tervisekeskuse alustalasid tugevdavad eilsest betooni paigutatud kapslis novembrikuu ajaleht Paikuse Postipaun, sama päeva Pärnu Postimees, Eesti Päevaleht, hetkel käibel olevad mündid ja valla vimpel. Paikuse Põhikooli osa on silindris jaotatud kolmeks: 5. klassi tütarlapsed lugesid enda kooli õpilaste loodud luuletusi ja 1. klassi õpilased joonistasid sporditeemalisi pilte, millest üks osa pandi silindrisse. Aega lugema seati ka stopper. Arstidele tarvilikud töövahendid kraadiklaas ja stetoskoop leidsid samuti ruumi.

Silindri asetasid paigale Pärnu maavanem Andres Metsoja, volikogu esimees Mait Talvoja, vallavanem Kuno Erkmann, ehitaja poolelt AS Yit esindajad Toomas Rapp ja Urmas Kivistik.

Andres Metsoja loodab, et valmiv keskus loob uusi võimalusi lisaks Paikuse vallale ka lähinaabritele. Mait Talvoja soovis, et inimesed kasutaksid võimalikult palju just spordisaale. Nii jääks tervise pärast muretsemiseks põhjust palju vähemaks.

Kuno Erkamann meenutas, et nurgakivi panekule on eelnenud paljude aastate pikkune eeltöö, mis on sundinud koostatud projekte ja häid kavatsusi mitmetel põhjustel korduvalt läbi vaatama. Kuigi vallavalitsuses kinnitati Paikuse spordi- ja tervisekeskuse projekteerimise korraldus esimest korda juba 2009. a septembri alguses, jõuti siiski otsustavale lõpusirgele alles tänavu 6. juunil, kui allkirjastati leping ehituse peatööettevõtjaga AS YIT Ehitus. Ümberprojekteerimise tulemusena valitud uue lähenemisviisiga vähendati ehituse maksumust peaaegu kolmandiku jagu. Projekti kogumaksumus on 2 909 979,82 €, millest 1 340 091,00 € on saadud projektitoetusena. Toetust projekti realiseerimiseks taotleti Euroopa Liidu vahendite Kohalike avalike teenuste arendamise meetmest perioodi 2007-2013 kohaliku omavalitsuse investeeringutoetuste kava alusel. 1 569 888,82 € kaetakse valla eelarve-ja laenuvahenditest. Veel peab vald leidma 110 000 € sisustuse jaoks.

Erkmanni sõnul võimaldab ehitatav hoone parandada väga mitme avaliku teenuse kvaliteeti nende koduvallas, sest kompleks on hästi mitmete funktsioonidega. Kogu hoonealune pind on 2515 m2 ja brutopind 4073 m2 ning hoone kubatuur 21200 m3. 13 meetri kõrgune ja kahekorruseline hoone mahutab endasse kahe väljakuga spordikompleksi koos sinna juurde kuuluvate olmeruumidega ning jõu-, maadlus- ja aeroobikasaali. Peasaal kavandati algselt küll suuremana, et mahutada põrandale kolme palliväljakut, aga rahaliste võimaluste piiratuse tõttu lepiti kahe palliväljakuga. Esimesel korrusel suure saali kõrval paikneb ka saali inventari panipaik. Ülemisele korrusele paigutuvad 120 kohaga pealtvaatajate tribüün, tualetid, treenerite ruumid ja majutustoad sportlastele. Mõeldud on ka invasportlastele, kelle riietus-, pesemisruum ja wc asuvad esimesel korrusel.

Tervisekeskuses on pinda üle 300 m2 ning see mahutab kahe perearsti tööruumid, ruumi protseduuride läbiviimiseks, hambaravikabineti, avara ooteruumi koos lastenurga ja garderoobiga, registratuuri ja muud vajalikud abiruumid kaasaegse esmatasandi tervishoiuteenuse pakkumiseks.

Samuti saab jätkuvalt suurenev põhikool juurde kolm klassiruumi, millest peaks vallavanema arvates jätkuma järjest kasvavas koolis vähemalt seitsmeks aastaks. Majas saab endale ruumid ka laenutus- ja lugemissaaliga kaasaegne raamatukogu, kuhu kolivad kokku praegune kooliraamatukogu ja vallamajas asuv valla rahvaraamatukogu. Mitmekordistub Paikuse Noortekeskuse kasutuses olev pind ja vanas hoones asunud võimla muudetakse kooli esindusaulaks.

Samal teemal: