Eile tähistas Paikuse vald omavalitsuse õiguste saamise 23. aastapäeva ligemale 3 miljonilise maksumusega spordi- ja tervisekeskuse avamisega.

Valminud hoone kahele korrusele jaotub põrandapinda 4073 ruutmeetrit. Suurima pinna võtab enda alla kahe palliväljakuga spordisaal, kus saab tegeleda ka muude aladega. Vaatajate kasutada on 120 istet tribüünil, lisaks saali põrandale lahti käivad istmed. Omaette saalid on olemas aeroobika-, jõu- ja maadlusharrastuseks. Muidugi on arvestatud riietus- ja pesemisruumidega. Külaliste kasutada on majutusruumid. Tervisekeskuses asuvad riidehoidla, ooteruum, lastenurk, perearstide vastuvõtu- ja protseduurikabinetid ning ruum hambaraviks. Ka apteek sai uue asukoha. Uude hoonesse tulid kokku nii valla kui Paikuse Põhikooli raamatukogu. 430 õpilasega koolile lisandus kolm klassiruumi. Avardusid ka noortekeskuse tegevuse võimalused. Hoones asub invalift.

Mõtteliselt on selle rajatisega tegeletud kuni valmimiseni kümmekond aastat, väga intensiivselt viimased viis aastat. 2009. aasta septembris kinnitas vallavalitsus Paikuse spordi- ja tervisekeskuse projekteerimise korralduse. Tehnilises kirjelduses projekteerijale esitatud soovide põhjal sai teatavaks tulevase keskuse lahenduslik funktsionaalsus, mida hiljem pidi korduvalt vastavalt reaalsetele võimalustele korrigeerima. Raske on kõrvalt jälgijal aimata, kui suuri pingutusi nõudis projekti lõplik teostumine. Vallavanem Kuno Erkmann tunnustas suurprojekti juhina paljude visadust ja pealehakkamise indu. „Just täna 21 kuud tagasi andis endine minister Siim Valmar Kiisler välja käskkirja, mis sisaldas meedet kohalike omavalitsuse arendamise raames Paikuse tervisekeskuse ehitamiseks,“ meenutas vallavanem tähtsat otsust, mis viis projekti realiseerumise viimaks täistuuridel lõpusirgele.

2013. a 6. juunil allkirjastasid vald ja AS YIT Ehitus spordi- ja tervisekeskuse projekteerimis- ja ehitustööde teostamiseks vajaliku lepingu. Kohe samal kuul märkasid Paide maanteel liikujad Paikuse Põhikooli edelapoolses otsas ehitustara paigaldamist ja mõni päev hiljem suurte puude langetamist. Jõulukuu saabudes oli hoone põhikarkass juba kenasti püsti saamas ja 5. detsembril paigaldati nurgakivi. Jaanuari viimasel päeval tõid ehitusmehed Valeri Žutškov ja Aivar Sutt katuselt pärja alla ja andsid selle sarikapeo peremehele Kuno Erkmannile üle. Kombe kohaselt kutsuti ehitajad lauda, sest töötempoga oli vallavalitsus väga rahul.

Tähtaegselt valminud hoone suures saalis peeti esimene suurvõistlus 13. septembril, kui toimusid XIII Leo Kreinini rahvusvahelised mälestusvõistlused kreeka-rooma maadluses. Piduliku avamisega ei kiirustatud ja see sündmus jäi ootama valla sünnipäeva, et tõelise kingitusena suurehitus valla rahva teenistusse anda. Lindi lõikamiseks asetati 9 hantlit saali põrandale. Pika niidi otsas hantlite külge seotud õhupallid ootasid maavanema, volikogu esimehe, vallavanema, spordijuhi, arstikeskuse juhataja, ehitaja ja teiste tähtsate inimeste abistavat käärilõiget, et parajal hetkel tõusta spordihalli lage kaunistama.

Rajatis, mille hinnast tasus Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus 1,3 miljonit tellija projektitoetusena ning vald eelarve- ja laenurahaga 1,7 eurot, sai avatud ligemale paarisaja inimese plaksutuste ja rõõmuhõisete saatel, millele mängis pidulikku viisi kaasa puhkpilliorkester Saxon. Sündmusele olid tulnud kaasa elama ka külalised Lätimaalt: Grobina linna haridusosakonna juhataja Zigmunds Cinkus ja Paikuse Põhikooli sõpruskooli, Grobina kooli direktor Laila Urbane.

Vaatamisrõõmu pakkusid aeroobikaklubi Tirel neiud. Maadlusklubist Leo esinesid demonstratsioonvõtetega suured ja väikesed vägilased, kelle hulgas ka üks tütarlaps. Kohati päris pööraseid trikke sooritasid ekstreemrahvatantsurühma Viisuke noormehed.

Ekstreemrahvatantsurühma Viisuke kaelamurdvad harjutused

Samal teemal: