„Paikusel olla on uhke ja hää,“ parafraseeris Paikuse volikogu esimees Mait Talvoja tuntud eesti laulu sõnu. „Paikust tuntakse, siin tahetakse elada ja mis seal salata, tegelikult ka kadestatakse,“ ütles valla esimene mees ilma ilustamata seda, mida kohalikud elanikud mõtlevad ja naabrid ning kaugema kandi inimesed ütlevad, sest vald on olnud kõigis oma ettevõtmistes paljudele eeskujuks. Vallal on tööstusettevõtteid ja arendatakse põllumajandustootmist. Valla keskuses asub 200 lapse jaoks kodune lasteaed. Pärnumaa üks hubasemaid külakoole asub Seljametsal, kus lasteaed ja algkool on ühendatud. Paikuse alevikus asub riigi suurim põhikool ja eraldi töötab mitmete huvitavate kallakutega huvikool. Politseinikuks saab õppida kunagisele Pärnu linnanõunik Carl Zindti’le kuulunud ajaloolises mõisakeskuses, millest kahjuks mingit arhitektuurilist vaatamisväärsust enam säilinud pole. Pärnu ja Reiu jõgede kallastel või nende lähikonnas on kasvanud täiesti uued väikeelamute piirkonnad. Seltsielu kõrval on eriti heal järjel sporditegevus, mida tõendab ka käsilolev spordihalli laiendus. Kunagises Pustuski meierei hoones asuv avar muuseumipind võimaldab eksponeerida valla territooriumil paiknevate külade ajalugu ja kõnelda kohalike suurmeeste ning tööka lihtrahva elulugusid. Keskust läbiv Paide maantee hiljuti rekonstrueeritud osa jätab eriti pimedal ajal väga hea mulje, sest nii hästi valgustatud tulede säras liikumine on täiesti omaette elamus.

Kuno Erkmanni sõnavõtust

Eduka arengu tulemus on seletatav valda pikalt juhtinud Kuno Erkmanni sõnadega, kes ütles pidupäevalistele, et kõik need 19 aastat on käidud ühte jalga. See on kogukonna ühistöö, mille sees peitub iga üksikinimese isiklik panus. „Jätkugu meil tarkust endistviisi vaielda, arutleda ja astuda ühises suunas – ainult nii saab teoks see, mida me ootame,“ ütles Erkmann elukogenud mehena lihtsad sõnad, mis ei vaja põhjalikku lahti rääkimist, sest senised tulemuslikud teod kõnelevad ise enda eest. „Valikuid ei tee ametnikud üksi otsustades, vaid terve kogukonnaga ühiselt nõu pidades – kui palju ja kuskohal me teeme teed mustaks ja tänavad valgeks jne.,“ jätkas vallavanem tervitussõnavõtuga sellest, et tähtis on kogukonnaga ühiselt kõigest osa võtta, sest pärast näpuga näidata on tema sõnul täppisteadus. Samas tänas vallavanem neid, kes tänaval kohtudes peatuvad ja võtavad nööbist kinni, et pöörata olulistele asjadele tähelepanu. „Kindlasti ei saa me kõigega kohe hakkama, sest vahel jääb jõudu, aga ka mõistust ja raha napiks, kuid me püüame kindlas suunas liikuda – selle kinnituseks on meie teod ja arengukava, millest oleme kinni pidanud.“ Headel aegadel on osatud rahaga heaperemehelikult toimetada, tehes investeeringuid, kirjutades projekte, mis on toonud Euroopa raha valla tegemistesse. Kehvalgi perioodil on suudetud püksirihma pingutades ja endi laualt kokku hoides teha küll väiksemaid investeeringuid arendusse, kuid ikkagi on need käega katsutavalt olemas. Kadestamisväärseks peab vallavanem seltside tegevuste omaalgatusi, mis toob vallale juurde vaimseid ja materiaalseid lisaväärtusi.

Kõiki neid inimesi soovib vald nime- ja kättpidi tänada. Ka eile õhtul tänati tugeva käepigistuse ja tänukirjadega.

Tänukirjad

Kõigepealt anti käesoleva aasta Paikuse valla vapimärgid üle Seljametsa Lasteaed-Algkooli juhataja Kaie Reialile ja Paikuse Põhikooli direktor Aare Külaotsale. Järgnevalt jagati vallas aasta kestel enam silma paistnutele tänukirju. Ettevõtlusnädalal tunnistati SW Energia OÜ Paikuse vallas Pärnumaa parimaks firmaks, mida taas meenutati. Tänukiri anti naisseltsile Marta Seljametsa külamaja ehituse eestvedamise eest. MTÜ Edela Eesti arenduskeskus sai tänu osaliseks Silla külas Ratta tänava pargi noorte mänguväljaku edasiarendamise eest. Jaak Valter võttis vastu tänu tulemusliku koostöö eest kergliiklustee rajamisel Jõekalda tee äärde. Lions klubi liikmeid tunnustati kergliiklusteede äärde kümnete pinkide paigaldamise eest. Kiideti õpetajaid Paikuse huvikooli juurde loomekeskuse asutamise eest. Tänati Paikuse Politseikooli seoses koolini viiva tee äärde valgustuse rajamise eest. Silla küla tänati endise raudteesilla rekonstrueerimise tööde korraldamise abi eest. Maanteeameti Lääne Eesti keskusele avaldati tunnustust Paide maantee teise osa rekonstrueerimise eest. Tammuru Puit OÜ on enim töökohti loonud ettevõte.

Valla poolse tänukirja ja kõrge tunnustuse sai Pärnu Hansagümnaasiumi õpilane Aleksei Rožkov, kes koos Mehis Kont’iga käesoleva aasta aprillis päästis tiigijääst läbi vajunud kaks last. Aleksei Rožkov ulatas läbi murdunud jää külmas vees uppujale lähenedes käe, et abitus olekus last päästa.

Paikuse valla rahaline preemia, märk ja valla vimpel koos tänukirjaga anti heakorra konkursi võitjatele, kelleks olid eramute kategoorias perekond Kukk, asukohaga Toominga tn 8 ja  perekond Tuisk, Ojakalda tn 11.  Kortermajade kategoorias tunnustati Pärnade puiestee  14 elanikke.

Sünnipäeva peol esinesid Endla Murdi laulustuudio õpilased

Kontsertosas esinesid Pärnu Kunstide Maja Endla Murdi laululapsed. Endla Murd on lauljana reisinud peaaegu terves Euroopas - nagu ta ise ütleb - aga on esinenud ka Egiptuses ja Kanadas. Sama andekateks võib pidada ka tema laululapsi, kes on osa võtnud rahvusvahelistest folkfestivalidest Kreekas ja Türgis, laulukonkurssidest Itaalias, Moldaavias ja Sotsis. Üleriigilistel võistlustel „ Tähtede laul", „Laulukarussell", „5 Viimast", „SÜG-is“ ja „ Superstaar" on Endla Murdi õpilased saavutanud auhinnalisi kohti ning võitnud eripreemiaid. Stuudiost väljunud õpilased jätkavad tuntud bändides. Kuid näiteks Kristi Roosmaa õpib Ameerikas muusikali lauljaks ja osaleb muusikaprojektides. Fred Rõigas ja Anna Dõtõna nimed peaks olema tuttavad „Superstaari „ ja „Kaks takti ette" saadete vahendusel.

Kahtlematult olid ka eile õhtul esinenud kolm tütarlast väga suurepärased lauljad. Oivaliselt esinenud tütarlaste nimed on Karmen Kõrnas, Merilin Kauniste ja Rosanna Lints. 13. detsembril esinevad tüdrukud samas koosseisus Rumeenias, kus toimub laulukonkurss „Karpaatia laulutähed“. Žüriis osaleb ka Endla Murd. Lisaks sellele reisile võtab eraldi teekonna jalge alla Karmen Kõrnas, kes läheb Itaaliasse, et osaleda kuulsal Napoli rahvusvahelisel laulukonkursil.

Õhtu viimane osa möödus ansambli Alaska  muusika saatel tantsides ja viimaks tuli ära süüa ka suur sünnipäeva tort.