Mati Kuusk paigaldab sõnakaid plakateid volikogu hoone ette lumevalli

Rohkem kui pool tundi enne tänast Pärnu Linnavolikogu istungi algust hakkasid esimesed linnakodanikud kogunema Nikolai tänavale, kus avaldati Cibuse leivatootmise lõpetamise pärast rahulolematust. Samad plakatid, mida kasutati 20. jaanuaril Cibuse tootmishoonete juures Suure-Jõe tänaval, torkas ühiskondlikku survegruppi juhtiv Mati Kuusk seekord volikogu hoone vastas üle tänava olevasse lumevalli.

Peamine kõneleja umbkaudu 50 inimese ees oli Mati Kuusk, kes rääkis kõrgendatud häälel ilmse suure pettumuse ja pahameelega, et tema seisukohalt olevat Cibuse leivatehase likvideerimine olnud petuskeemil toimetatud pikalt ettevalmistatud tehing. Varem olevat enamvähem sama skeemi eeskujul likvideeritud mitmed teisedki Pärnu tööstused. Olenemata sellest, kuivõrd põhjendatud süüdistused poleks, on vääramatult tõsi see, et Pärnus pole enam lihakombinaati, piimakombinaati, õlletehast ja nüüd ka leivatehast.

Teine küsimus on omavalitsuse osa nende ettevõtete kadumisel Pärnu tööstusmaastikult. Kuid Mati Kuusk on kindlalt veendunult seda meelt, et linnavalitsus ja linnapea oleksid pidanud jõulisemalt sekkuma Rein Kilgi otsusesse ja takistama leivatööstuse tegevuse lõpetamist. Teravalt kritiseeris Mati Kuusk ka praeguse leiva kvaliteeti, mis pole enam kaugeltki võrreldav varajasemate aegade toodanguga. Lisatud konservandid on muutnud leiva maitseomadused vastuvõtmatult puiseks ja maitsetuks, mis ei sarnane enam kaugeltki algsete Pärnu leiva retseptidega. Samuti kaob jäävalt minevikku võimalus saada ahjusooja leiba ja saia, millega pärnakad olid seni väga harjunud. Kaugelt Tartust toodava leivahinna tõus kalli transpordi tõttu on vältimatu ja nii peavad pärnakad harjuma mõttega järjest kallineva ja kvaliteedilt halvemaks muutuvast leivast-saiast.

Rein Kilk, kes kumbagil rahvakogunemisel ei osalenud, on põhjendanud Pärnus leiva-saia küpsetamise lõpetamist kahjumiga, mida siinne tootmine tekitavat.

Nende teadmistega protesteeriti ligemale poolesaja töökoha kaotamise ja leivatööstuse sulgemise vastu, ühtlasi avaldati toetust volikogu liikme Eino-Jüri Laarmanni algatatud eelnõule, mis oleks pidanud Pärnus leivateo jätkamiseks tegema linnavalitsusele ülesandeks lahenduste-võimaluste otsimise. Kuna istungilt puudus 8 saadikut ja 4 linnavolinikku jäid ükskõikseks, siis ei leidnud Eino-Jüri Laarmanni esitatud eelnõu 10 poolt ning 11 vastu antud häälega volikogu liikmete enamuse toetust.

Inimesed raekoja vestibülis; allkirjad kaenla all astub Mati Kuusk trepist üles rõdule volikogu istungit jälgima

Kuigi enamus volikogu liikmeid vältis kodanikega vahetut kohtumist, astusid siiski mõned ka rahva sekka. Planeeringukomisjoni aseesimees Peeter Saunpere oli üks neist vapratest, kes kogu pahameele laviini vastu võttis. Üks ägedamalt esinenud vanem proua vehkis koguni murtud leivapätsiga volikogu liikme ees ja päris nõudlikul toonil volikogu liikmelt aru. Kaugemal peatunud või targu vaikselt peauksest hoonesse astunud volikogu liikmed pääsesid suuremast saunast ja etteheidetest.

Mati Kuusk kutsus enne istungi algust inimesi allkirju andma märgukirjale, mis toetab linnas leiva- ja pagaritööstuse taastamist. Survegrupi eestvedaja seadis eesmärgiks koguda vähemalt 300 allkirja, mis oleks ca 1% Pärnu volikogu valijate üldarvust. Täna õnnestus tal sellest arvust koguda kümnendiku osa, kuid loodab kindalt puuduva osa allkirju veel juurde saada, et need siis korraga volikogule üle anda.

Samal teemal: