„Täpselt täna aasta tagasi, 15. jaanuaril, tegime linnavalitsusele taotluse Pärnu bluesipäevade korraldamiseks,” avastas Üllar Kallau endalegi üllatuseks kui istusime reede õhtul kohvitasside taga ja rääkisime Pärnu Bluesiklubi saamisloost.

Rahuloluga meenutas Üllar klubi esimest suuremat ettevõtmist, mis läks hästi korda. Pärnu bluesipäevad toimusid 4-st kuni 6-da augustini. Bluesipäevadele kutsuti Pärnusse bluesi muusika harrastajaid, et korraldada suupilli, kitarri, saksofoni, klaveri ja teiste bluesi mängu võimaldavate muusikariistade õpet ning harjutada kogenud meistritega koos musitseerimist. Samas vahetati ka lihtsalt kogemusi. Bluesipäevad olid mõeldud üheaegselt nii edasijõudnuile kui algajaile, tegemata vahet täiskasvanute ja noorte vahel. Edasijõudnuid juhendasid muusikas tunnustatud inimesed. Algajatele korraldati lihtsamaid kursuseid.

Pärnu Kunstide Maja bluesimängu õpitubades õpetati 3 päeva suupilli, viiulit, stiili-kitarri, klaverit jm.

Lõppkontserdil astusid üles enamik muusikapäevadel osalenutest. Esineti orkestris ja solistidena. Mai keskuse Dekadendz muudeti bluesiklubiks, kus esinesid kolmel päeval Margus Kappel & Tibu, T69, Leinapen, Audru Jõelaevanduse Blues, Pööloy Gläänz, Rääma Blue, Veljekset Perse, Kõhn Pihlak ja Bullfrog Brown. Viimasel päeval toimus Steineri aias vabaõhukontsert, kus peaesinejaks oli Bullfrog Brown

Enne seda käidi Kadunud Lootuse kõrtsihoovil mängimas. Hiljem noorte klubis „Pesa”. „Alates oktoobrist saame kokku Pärnu Jahtklubi saalis, kus oleme kogunenud juba neljal korral,” on Üllar sealsete üritustega väga rahul. Kui näiteks „Pesas” olevat teinekord vaid mõni üksik kuulaja olnud, siis Jahtklubis on läinud klubiüritused täismajale. Ametlikult registreeriti MTÜ Pärnu Bluesiklubi möödunud aasta septembris.

Mis on see magnet, mis bluesisõpru liidab ja ühte žanrisse sedavõrd kiinduma sunnib? „Bluesiklubis osalemine tähendab mõttelaadi ühildumist,” püüab Üllar selgitada euroopalikust mõtteviisist vabamat esitust ja ütleb, et blues ongi meeleolu. „Jimi Hendrix on öelnud, et bluesi on lihtne mängida, aga väga raske tunnetada,” tsiteerib Üllar omaaegset maailma parimate kitarristide hulka kuulubud legendi. „Mulle isiklikult on väga hingelähedane kitarrist Marek Talts, keda täna sain jälle kuulata Ringi tänava Jazz Cafe’s,” nimetab Üllar üht oma lemmikut ega pea tingimata vajalikuks alati kaugelt välismaalt näiteid otsida.

Kes on praegused klubi täisliikmed? Üllar püüab kõiki nimetada: „Kitarristid Marvin Mitt, Olle Nõmm, Kalev Koidu. Kalev on ka laulja. Riivo Kaljo laulab ja mängib suupilli. Indrek Talts on ansambli „Rääma Blue” trummar. Jüri Kukk on basskitarrist. Indrek Oselein mängib klaverit. Leino Lume on trummar. Üllari enda poeg Kait on kitarrist.”

Samuti on klubi liige Papa Jansen, kes on laulumees, aga ka kirjanik. Kodaniku nimega Alari Jansoni poolt kirjutatud "Päraküla kohatu juhtum" on noorsoojutustus märulist, milles osalevad linnapea, tema tütar Meeri, kordnik Kord, muusikaprodutsent, vana seniilne skaudijuht, karu, nõid ja teised. Ka Papa Jansen on „Rääma Blue” liige.

Loetletud mehed elavad nii Pärnu linnas kui ka maakonna kõige erinevamates kohtades. „Klubi käib koos iga kuu 3. neljapäeval, juba järgmisel kuul ootame uuele üritusele seniseid ja uusi bluesisõpru,” tuletab klubi eestvedaja Üllar meelde ja lisab, et järgmine kord saadakse kokku hoopis hotell Pärnu restoranis, kuhu on kõik huvilised oodatud.

Kui kaugel ollakse käesoleva aasta Pärnu bluesipäevade ettevalmistamisega? Sedakorda toimub üritus 2. kuni 6. augustini. Praeguseks on oma tuleku soovist teatanud USA, Inglismaa ja Soome bluesimängijad. Nimeliselt on lubanud tulla Steve Morrison. Üritust lubavad toetada Pärnu Linnavalitsus, Pärnu Jahtklubi ja Eesti Kultuurkapitali Pärnumaa ekspertgrupp. Nemad panid õla alla ka eelmisel aastal.

Kliki ja vaata veel: www.parnublues.ee

Samal teemal: