Fotodel: 1) Kristi Raidla, 2) Pärnu Keskus vara hommikul enne uste avamist

Alates oktoobri algusest on võinud ostjad laupäeviti võtta kaupu valides aja maha, et nautida muusikalisi elamusi keset kaubanduskeskust.

Kristi Raidla: Jah, 10. oktoobril alustasime projektiga, kus igal laupäeval kell 13 toimub keskuses kontsert, nimetame seda ise muusikaliseks pärastlõunaks. Projekti teeme koostöös Pärnu Muusikakooli, Pärnu Kunstide Maja, Jana Trink Erakooli ja Sindi Muusikakooliga. See tähendab, et igal laupäeval on esinejad ühest neist. Kontserdid toimuvad kuni 2010. aasta maikuu lõpuni.

Senised esinejad on olnud Pärnust. Eeloleval laupäeval esinevad Sindi Muusikakooli õpilased. Kas järgmisel kuul on oodata veel kaugemalt esinejaid?


Kristi Raidla:
Praegu mitte, muusikaliste pärastlõunate tulevikust rääkides võib see kahtlemata teoks saada.

Milline on olnud külastajate senine vastuvõtt? Kas peamised kuulajad on olnud juhuslikud möödujad või tullakse ka spetsiaalselt selleks Pärnu Keskusesse, et kuulata muusikalisi võlusid?


Kristi Raidla:
Külastajate vastuvõtt on olnud soe ja meeldiv. Meil on kontserdi toimumiseks mõnus asukoht teisel korrusel, keskuse külastajatele ei jää seal toimuv kindlasti märkamata. Kindlasti on kuulajate seas neid, kes tulevad esinemise pärast ja neidki, kes juhuslikult mööduvad ja otsustavad kuulama/vaatama jääda. Olen tähele pannud meeldivat tendentsi, et peaaegu alati on kaasa elama tulnud esinejate lähedased, sõbrad ja tuttavad.
Meie eesmärk on keskuse külastajatele pakkuda meeldivaid emotsioone ja usun, et kontserdid aitavad sellele hästi kaasa.

Kuni 1. detsembrini on 3. korrusel avatud näitus Pärnu Kunstikooli õpilaste joonistustest ja maalidest. Avar pind võimaldaks suuremaidki kunstinäituseid.


Kristi Raidla:
Pärnu Kunstikooli näitus on esimene katsetus ja meile endalegi üllatuseks sobib valitud ruum näituste eksponeerimiseks väga hästi. Kindlasti soovime edaspidigi keskuses põnevaid kunstinäitusi korraldada.

Millega kavatsete jõulupühade eelseid nädalaid sisustada?


Kristi Raidla:
Detsembri esimesel kolmel laupäeval saavad külastajad nautida juba mainitud muusikalisi pärastlõunaid. Jõulukuu igal pühapäeval kell 13 toimetavad keskuses päkapikud, niisiis kutsume lapsi ja peresid keskuse 3. korrusele, kus päkapikud esitavad näidendi „Laste kenad kombed“. Etenduse muudab eriliseks see, et pealtvaatajail on võimalus näitemängus ise kaasa lüüa - mängida ja tantsida. Päkapiku-pühapäevi korraldab ja viib läbi Pärnu Kunstide Maja Janne Ristimetsa vabatantsustuudio.
Kaubandusliku poole pealt – lisaks keskuse kaupluste jõulukaubale seavad end keskuse 2. korrusel spetsiaalselt jõulukuuks sisse eriletid, kus muuhulgas pakutakse näiteks käsitöökaupu.
Lisaks korraldame detsembris jõulukuise ostuöö, mille kohta täpsemat teavet saab juba õige pea.

Tegelikult on mõte hea, et mööda kaubanduskeskuse sisetänavaid liikudes eksivad inimesed ka kunstinäitusele või koguni kontserdile. Võimalik, et just Pärnu Keskuse vahendusel saavad mitmed praegused algajad tuua oma esimesed loomingulised katsed kuulajate-vaatajate ette.


Kristi Raidla:
Usun, et siin on võitjaks mõlemad osapooled: nii esimeste katsetustega maha saavad noored kunstnikud, kes võib-olla mujal oma töid veel eksponeerida ei saa ja samuti keskuse külastajad, kellel on võimalik keskuses olles nautida kultuuri nii muusikalises kui visuaalses mõttes.
Praegune kontsertide sari annab õpilastele suurepärase võimaluse saada esinemiskogemusi. Pärnu Keskusel on hea meel, et koolid tulid ideega hästi kaasa.

Kas soovite inimestele pakkuda kultuurielamusi ka sel juhul, kui tulevikus peaksid müügipinnad täitma pilgeni kogu hoonet ja praegused kasutamata müügiboksid leiavad esialgselt ettenähtud otstarbe ning avarad võimalused kunsti teostamiseks seetõttu kaovad? Või on teie eesmärk ka tulevikus jätta mingi osa ruumist (ruumidest) kunstile ja muusikutele?


Kristi Raidla:
Olen seda meelt, et müügiboksid võiksid täita neile ettenähtud otstarvet, kuid muusikale ja kunstile leiame alati koha.