Autor: Kõik näituse fotod on teinud Tarmo Saard

Mõned küsimused Pärnu Kunstikooli direktor Kristel Kallaule.

Paljud Pärnu lõpetajad on läinud edasi õppima Tallinna kunstiakadeemiasse, Tallinna Ülikooli, Soome, Rootsi, Prantsusmaa ja USA kunstiõppeasutustesse. Kas käesoleval näitusel on üksnes praeguste õpilaste tööd või leidub ka endiste noorte loomingut?

Kristel Kallau: Sellel näitusel on üleval tänaste õppurite tööd. Kunstikool saab 2010.a. 30 aastaseks ja siis tahame korraldada näituse oma endiste õppurite töödest. Lisaks alguses nimetatud paarile tuntud isikule on palju teisi nimesid - näiteks Riho Luuse, kes on margikunstnik, Kaie Kal - lavastuskunstnik, Kirsti Tuum - ehtekunstnik, Leles Luhse - arhitekt, Flo Kasearu - maalikunstnik jne.

Teie isiklikul juhendamisel on lapsed väga kaugele jõudnud. Näiteks plakatikonkursi „Euroopa Liit ja lapse õigused” parimad sõitsid Brüsselisse. Tookord juhendasite 13-18-aastaste vanusegrupi võitjaid, kelleks olid Toomas Toodu, Silvi Pilt, Lauri Kokk ja Sandra Tamm. Kindlasti võiks veel palju teisi tublide ja andekate noorkunstnike nimesid nimetada!


Kristel Kallau: Jah, need õpilased, kellega me võitsime selle konkursi, olid minu juhendatavad Pärnu Hansagümnaasiumis, kus ma töötasin kunstiõpetajana. On tore tegeleda innukate noortega, kellega saab arutada ja arendada erinevaid ideid. Praegusel momendil ma otseselt ise ei õpeta, kuid peab tunnistama, et tunnen sellest veidi puudust ja kindlasti edaspidi kavatsen lisaks kooli juhtimisele anda erinevaid tunde, kursusi ja workshope. Hetkel olen ma rohkem pühendunud väikestele lastele, kellega me tegeleme koostöös Kristel Peetersoni ja Julia Tootsiga vastavatud Maarja Magdaleena Gildi Majas, Uus tn. 5. Nimelt, oleme me seal Nukukoja perenaised ja korraldame meisterdamise töötubasid noorematele lastele. See on heaks kohaks, kus varakult avastada andekaid lapsi ja neid siis kunsti õppima suunata.

Kas on olnud näituse külastajate poolset tagasisidet ja kuidas te hindate Pärnu Keskust näituse kohana?

Kristel Kallau: Tagasiside on olnud väga hea. Arvan, et meie kooli õpetamistase on väga kõrge ja hea on seda kuulda ka vaatajate suust.
Pärnu Keskus on pakkunud meile head tingimused näituse eksponeerimiseks. On inimesi, kes arvavad, et see ei ole päris õige koht näituste jaoks - aitab kaasa ja propageerib nö. ostuhullust. Samas leian, et see on koht, kus käivad erinevad inimesed - ka need, kes võibolla kunagi ei satu näitusesaali. Nüüd nähes siin ilusaid töid, jõuavad nad ehk ka pärisnäitusele kuskil galeriis. Meie oleme rahul ja peale kunstikooli näitust pannakse samasse kohta ülesse Pärnu linna algklasside kunstiolümpiaadil tehtud parimad tööd. Jaanuaris saab näha Pärnu Kunstidemaja õpilaste töid. Järgnevalt avatakse näitus Paikuse Kunstikooli laste töödest. Vaadates seda nimekirja, tuleb välja, et oleme väga hea koha leidnud, kus laste loomingut kõigile näidata.

Kus võib veel praegu tutvuda Pärnu Kunstikooli loominguga?

Kristel Kallau: Pärnu Kunstikooli nooremate õpilaste näitus on hetkel üleval Pärnu Keskraamatukogu lasteosakonnas. Järgmisel aastal on meil tulemas näitus Pärnu Linnagaleriis. Ootame alati pakkumisi näituste korraldamiseks ja tuleme hea meelega oma laste töödega välja.