Fotodel: 1) Karin Veissmann, 2) Väike viiuldaja

Tänane muusikaline pärastlõuna tõi Pärnu Keskusesse rohkelt esinejaid Pärnu Muusikakoolist ja veel suuremal hulgal kuulajaid. Kontsert toimus ruumis, kus terve jõulukuu saab vaadata Pärnu Kunstikooli korraldatud näitust Pärnu linna algklasside kunstiolümpiaadil loodud parematest töödest. Lastekontsert kunstigaleriis tekitas eripärase seose muusikahelide ja piltide maailma koosmõjus ning pani viivuks unustama, et kaubanduskeskuse katuse all peale kaunite elamuste üldse midagi muud eksisteerib. Isegi raamatulettide juurde liikuv eskalaator ei meenutanud ärimaailma vaid tõusu vaimuvara juurde.

Fotodel: 1) Mudilaskoor, 2) Orfi asjatundjad

Karin Veissmann ütles, et see oli nende esimene esinemine. „Kõik on esimene, esimest korda on muusikakoolis mudilaskoor, milles laulavad 1. ja 2. klassi õpilased. Esimest korda on muusikakoolis viiuldajate orkester ja esimest korda kasutatakse nii avaralt orfi instrumentaariumi muusikakooli töös,” nägi mudilaskoori õpetaja tänases päevas korduvalt esinevat ühesugust määratlust „esimene”.

Fotod: 1) Väikesed viiuldajad, 2) Orfi saade

Võibolla vajab enne kontserdi sisu tutvustamist selgitamist orfi instrumentaarium. Kunstilembese ohvitseri kodus sündinud Carl Orff (1895-1982) kohtus juba lapsena Baieri rahvalike laulumängude ja tänavaetendustega. Paar aastat õppis Orff Müncheni Muusikaakadeemias kompositsiooni ja dirigeerimist. Koos koreograaf Dorothea Güntheriga asutas ta 1924. aastal Münchenis muusika- ja tantsukooli, kus töötas välja uudse muusikapedagoogika ja uut tüüpi orkestri. Nõndanimetatud kõlaorkestris domineerisid löökpillid. Ainulaadse muusikaõpetamise metoodika põhisisuks sai laste musitseerima ergutamine. Alates 1961. aastast viljeleti sama õpetust Salzburgi Mozarteum Orffi Instituudis.

Fotodel: 1) "Aeroobika", 2) Karini järel sammutakse minema

Mudilaskoori esituses kõlas kõigepealt „Kommikuningas” (M. Hunt). Järgmisena esitatud „Tervituslaulu” saatsid juba orfi pillid. Edasi oli kavas „Hiirehernesupp” (P.Pajusaar). Jälle orfi pillid ja „Vihmavesi”. Vahva oli kuulata orkestrit „Väikesed viiuldajad”, mis koosnes 2., 3. ja 4. klassi lastest. Mängiti G. Ernesaksa „Vihmasadu”, E. Bogreni „Lõbusad kassid”. Taas vahetasid esinejad kohad ja kuulajate ette rivistus mudilaskoor, et esitada koos orfi pillidega „Talvevalgus”. „Saba laulu” (M. Hunt) laulmise ajaks jagas Karin lastele pehmed sabad kätte. H. Toots on loonud laulu „Kes sääl on”, mis lastehäälel kõlas väga armsalt. Enne kui orkester „Väikesed viiuldajad” uuesti viiulid kätte võttis, tehti õpetaja Tatjana Günteri eeskujul poognatega rütmiliigutusi, mis juhatas sisse K. Blackwlli „Aeroobika”. Rahvalaulu „Ringmäng” esituse ajal joonduti rõngasse, et kuuldud pala oleks ka silmadele üks tõeline ringmäng. Toredalt sammusid orkestri õpetaja Tatjana järel pisikesed viiuldajad ringiga publiku seljatagant uuesti kuulajate ette ja ühinesid ühendkooriks koos mudilaskooriga. Lõpulauluna kõlas „Lõbusad päkapikud”.

Fotod: 1) Muusikale lähemale..., 2) Ühendkoor

Kontsert lõppes hästi magusalt, kui Karin kutsus lapsed kompvekkide korvi juurde.

Fotod: 1) Kompvekke jätkub kõigile, 2) Emaga kontserdilt koju

Vaata samuti: