Skulptuuripäevade peakorraldaja Rait Pärg ütles, et käesoleval aastal saab 10 aastat esimestest skulptuuripäevadest, aga seekordne sündmus pühendatakse 55 aastat kestnud Vaasa ja Pärnu vahelisele sõprussuhtele. Sellepärast tuldigi puutüvesid voolima Vaasa parki.

„Senistel skulptuuripäevadel on osalejaid olnud Prantsusmaalt, USA-st, Islandilt, Jaapanist, Leedust, Lätist, Soomest, Saksamaalt ja Eestist ning skulptuuripäevadel loodud töödest valminud skulptuuride allee Pärnu Ranna pargis. Materjalidest oleme kasutanud kujude valmistamisel malmi, puitu, dolomiiti, graniiti, terast, betooni, alumiiniumi,“ meenutas Rait Pärg möödunud kordi ja täpsustas, et mitte igal aastal pole skulptuuripäevi korraldatud. Nii oleks väär öelda, nagu toimuksid skulptuuripäevad sel aastal juba kümnendat korda.

Esimest korda korraldati skulptuuripäevad 2001. aastal ja peakorraldajaks oli ka siis Rait Pärg. Materjalina kasutati dolomiiti. Viimati peeti skulptuuripäevad 2006. aastal. Materjaliks valiti ka siis puu. Ettevõtmine sai teoks Pärnu V Linnamaalijate Sümpoosioni ja Eesti Lastekaitse Liidu pilootprojekti „Puuhobu“ koostööna. Korraldajateks olid Üllar Kallau ja Priit Sutt.

Täna alanud skulptuuripäevadel, mis kestavad kolmapäevani, on tööle asunud kolm Pärnu meest ja kolm esindust Vaasast. Osalevad Rait Pärg, Üllar Kallau, Viljar Viik Pärnust ja Raimo Vahtera, Kalervo Ketonen, Harri Lehtinen koos abikaasa Susannaga Vaasast.

„Skulptuuripäevad toimuvad veefestivaliga üheaegselt seepärast, et Pärnu ja Vaasa on mõlemad merelinnad ja neid ühendab vesi,“ selgitas Rait Pärg. Iga päev töötatakse kella kümnest õhtu kuueni. Kella ühest on tunni pikkune lõuna. 22. juunil kell 18.00 toimub päevade pidulik lõpetamine. Alati sõbralik ja abivalmis Rait Pärg ei keela huvilistele loomeprotsessi kõrvalt jälgimist.

Rait Pärg ütles kavala näoga, et tema sooviks on proovida puust valmistada tänase päeva Pärnu vaimu. Tuli mõistatada, keda ta siis silmas peab. Abistavad viited juhtisid küsija kiiresti õigele teele. Rait Pärg nimetas Pärnu tänase päeva vaimuks Seal’i, kes esineb oma ametlikul „The Commitment Tour 2011“ tuuril täna õhtul Vallikäärus. Mujal maailmas tuuritatud show-kontsertidest on Pärnu etteaste Euroopa ringil esimene, millele peaks suve jooksul järgnema veel paarkümmend esinemist. Kuidas ajalehest leitud pisikese mustvalge foto järgi töö õnnestub, saab igaüks hinnata juba mõne lähema päeva pärast.

Esimese tööpäeva lõunaks oli Üllar Kallau kõige kaugemale jõudnud. Lõunatunnilt tulles võis ta juba istuda puutüvesse saetud tugitooli. Teine samasugune tuleb veel teha ka Vaasa sõpradele.

Viljar Viik oli oma töö tutvustamisel napisõnaline. Kahele tüveotsale tehtud nõgusad pinnad tekitasid mõtte kahe labaga aerust, pärast kaldus arvamine kaalude kasuks. Sellepeale kinnitas meister, et olen nuputamisega teostuse mõttele päris lähedale jõudnud, aga millega ikkagi lõpuks tegemist, jäi esialgul ikkagi veel saladuseks.

Väga elava jutuga oli Vaasa kunstnik Raimo Vahtera, kes näitas vihikust oma erinevaid joonistusi abikaasast ja teisi huvitavaid pilte. Samasse vihikusse oli joonistatud ka see töö, mis tuleb suurest haavapakust valmis voolida. Töö nimetuseks on „Kuuma rakkaus“, mis maakeeles tähendab palavat armastust. Raimo Vahtera oli ka 2006. aastal puuskulptuuri tegemas. Rahvusvahelistel võistlustel on ta puuskulptuuride valmistamisel võitnud ühe kuldmedali ja ühe pronksi. Lisaks eelnimetatud annetele on ta ka Pärnu-Vaasa sõprussuhete organiseerija, maalikunstnik, lume- ja jääskulptor, pillimees, filmimees, aga ka fotograaf. Hetkel saab Pärnu Keskraamatukogus terve juuni kuu vaadata Vaasa pensionäride fotonäitust, mille korraldaja ja asjaarmastajate fotokunstnike õpetaja on samuti Raimo Vahtera. Vaasa Pensionäride Fotoklubi on asutatud 2007. aastal paremate fototehnika kogemuste andmiseks ja aktiivseid osalejaid on kolmekümne lähedal ning kekmine vanus 72 aastat.

Harri Lehtinen koos oma abikaasa Susannaga on samuti Pärnut väga palju kordi külastanud. Nemadki osalesid Pärnu viimasel skulptuuripäevadel. Lisaks skulptori oskustele on neile südamelähedane ka maalimine. Kandiliseks lihvitavast palgijupist peab saama midagi Pärnu sümbolist.

Kalervo Ketoneni töö võttis täispikkuses naise kontuure.

Skulptuuripäevade toimumine sai võimalikuks tänu neljale toetajale. Rait Pärg ütles, et ilma Pärnu Linnavalitsuse, Husqvarna, Eremka ja restoran Hansalinn toetuseta poleks skulptuuripäevad teoks saanud. Eremka abiga saadi metsamaterjali, Husqvarna varustab tehnikaga, Hansalinn toitlustab ja linnavalitsus kannab muud raha nõudvad kulutused. „Loodetavasti tuleme ots-otsaga kokku,“ on Rait Pärg optimistlik.