Pärnu Aiaklubi korraldusel toimub 30.-31. augustil Vallikääru aasal Pärnumaa aasta suurim taimelaat, kus kauplevad taimekasvatajad ja aiakaupade müüjad ning töötavad õpitoad.

„Robbie Williams’it me ei kutsu ja isegi vähem tähtsad kohalikud artistid meie laadal üles ei astu,“ teeb Piret Kukk kohe jutuajamise alguses mõned asjad klaariks ja ütleb selguse mõttes juurde, et taimelaada korraldajate eesmärgiks pole püüda rahvast kohale meelitada meelelahutuslike trikkidega, vaid soovitakse kõigi külastajate tähelepanu suunata eeskätt taimede maailma põneviku keskmesse. Pärnu Aiaklubi MTÜ toimekad naised Kati Niibo ja Piret Kukk ei kõhkle oma ettevõtmise edus hetkekski ja pühenduvad Pärnumaa aasta suurima taimelaada ettevalmistustesse juba päris mitmendat kuud täie tõsidusega. Nad ei jaga üksnes taimekasvatajatele ja aiakaupade müüjatele kauplemise platse välja, vaid on end viinud hästi kurssi kõigi müügile tulevate sortide ja muu müüdavaga. Ikka selleks, et võimalikku tarbijat paremini kokku viia teda huvitava kaubaga ja kaupleja leiaks kergemini üles teda otsiva ostja.

Huvitun, kas minu tillukese iluaia nurka võiks sobituda ka mõni viljapuu, mis ei võtaks palju ruumi ega varjutaks oma laia võraga tulevikus poolt platsi. Viljapuudest ja aiandusest peaaegu olematute teadmiste juures pole imestada kui kuulen esmakordselt sammaspuudest. „Polli külas Viljandimaal tegutsev Seedri Puukool OÜ on üks neist, kes tuleb sammasõunapuudega laadale ja oskab ka vajalikke teadmisi edasi anda,“ haarab Piret küsimusest kinni ja teab ka ise neist iseäralikest viljapuudest üht-teist rääkida. „Püstjad puud on väheste okstega ja madalad, kõigest meeter või kaks kõrged. Õied ja viljad asuvad tihedalt tüve ümber. Sammaspuu eluiga ei kesta kaua, aga viljumine toimub juba väga noorelt. Nõrgakasvulistel alustel istikuid istutatakse tihedalt alla meetriste vahedega. Tuleb teada, et sammasõunapuu latva ei lõigata ja puuke vajab üldse oskuslikku hooldust. Seepärast on ka tähtis just juulikuine lõikus.“

Põnev vastus kutsub esile järgmise mureliku küsimuse ja tahan teada milline muruseeme kasvataks suurte lehtpuude all asuvale esivanemate kalmule korraliku rohelise vaiba. On saanud katsetada mitmed aastad erinevate seemnetega, mis müüjate sõnul pidavat olema parimatest parim päikese eest varjatud kohtadesse külvamiseks, aga tulemus ikka nulli lähedane. Mõlemad naised naeravad heasüdamlikult ja Kati ütleb seepeale, et alla kuue tunni paistva päikese valguses ei kasva mitte ükski muru korralikult. „Kes ei usu või ei tea seda veel, tulgu kuulaku Henn Raave vastava teemalist esinemist,“ lisab Kati kindluse mõttes juurde ja soovitab ka teisi loenguid kuulata.

Üldse esinetakse üheteistkümne ettekandega erinevatelt oma ala asjatundjatelt. Näiteks Elmar Zimmer vestleb madalakasvuliste viljapuude teemal, millest Piretki jutustas. Koduaias veesilmade armastajad kuulevad Pärnu merebioloogi Jüri Tensoni õpetlikku juttu tiigi hoolduse ja taimede kohta. Kui keegi soovib saada pisikeste armsate kompostiussikeste omanikuks, oleks soovitav kuulata, mida räägib Veiko Alberg vermikompostist. Loenguteemasid jätkub ka meest huvitatuile ja palju muud. Saab teada, et kaasaegse maakodu vapilill on aed-päevaliilia jne.

Õpitubadest neli korda rohkem on müügilettide ääres kauplejaid. Umbes neljandiku moodustavad lõunanaabrid lätlased ja Leedu Vytautas Neliupšiai on broneerinud endale tervelt kaks platsi. Piret ja Kati ütlevad, et lätlastega on neil tihe läbikäimine, kohati suuremgi kui näiteks Tartu või Lõuna-Eestiga. Põhjus lihtne, kaugus enamvähem sama ja lätlaste taimesortiment väga mitmekülgne. Näiteks roosikasvatajate huvi peaks pilku püüdma Irena Murisa müügikohal.

Lisaks istikutele leiab aiasõber ka istutusmulda, komposti ja isegi paekivitooteid. Küllap väärib uudistamist palkmööbelgi ja miks mitte siis juba ostmistki. Kokku ostetud laadakauba koju viimise pärast ei pea samuti muretsema. Et laadajutt liiga tõsiseks ei jääks, võib ka pisut nalja lubada ja soovitada otse laadaplatsilt osta uhiuus auto kojusõiduks. Aga ega see polegi ainult naljaks öeldud, sest Möller Auto Pärnu lubab tõsise ostjaga kaupagi sobitada.

Pärnu Loodus- ja Tehnikamaja direktori asetäitja Merle Einola annab teada, et kahjuks ei saa nemad pikemalt töötuba läbi viia, kuna samal nädalavahetusel on Port Arturis huvikoolide mess, kus tahetakse samuti osaleda. Siiski korraldavad õpetajad lastele meisterdamise töötuba
reedel kell 13.00-15.00, et valmistada sõbrapaela ja 15.00-17.00 tehakse taimejärjehoidjaid. Laupäeval kell 13.00-15.00 toimub looduslikest ja taaskasutusmaterjalidest ehete valmistamine. Lisaks mõlemal päeval Jänku-Jussi värviraamatute värvimine, kus Jänku-Juss õpib loodust ja taimi tundma.

Laadapäev avatakse reede keskpäeval ja suletakse kell 19.00. Laupäeval ollakse külastajate päralt 9.00 kuni 18.00. Laadaplatsile pääseb 1 euro loovutamise hinnaga. Allameetrised lapsed lubatakse sisse piletit nõudmata.

Hommikul laadale tulles ei pea tingimata võileibu ja termoskannu ühes võtma. Pika laadapäeva kestel aitab näljatunnet peletada toitlustusettevõte Perecatering.

Samal teemal: