„Harrastusteatreist leiab nii pärleid kui kitši,” kirjutas ajakirjanik Anu Jürisson möödunud aastal Pärnu Postimehes ja selgitas, et Pärnumaa harrastusteatrite käed on vabamad, ampluaa laiem, ulatudes tõsistest sõnalavastustest nukuteatri, tantsuetenduste, estraadi ja improvisatsioonini. Nii eristub harrastusteater näiteks Endla teatrist, kus publik loodab näha elukutseliste sõnakunsti.

Laupäeval toimub Sindi seltismajas Pärnumaa harrastusteatrite festival. Sindi lavale jõuavad Häädemeeste, Kaismaa, Surju, Varbla ja Jõesuu harrastusnäitlejad.

Sindiski on näitemänge tehtud, kuid seekordsele festivalile veel ei jõuta. Siiski tahaks loota, et varsti räägitakse taas Sindi näitetrupist, sest Riina Soomre, kes töötab praegu Sindi seltsimajas, on Varbla Kuu-Klubis head tööd tehes toonud vaatajateni sõutantse, muusikali ja sõnalavastust. Aastatel 2007 ja 2008 on käidud tantsuetendusega „Reliikvia” esinemas kogu Eestis. Kostüümidki on Riina Soomre kavandatud.

Jätkates Sindi harrastusteatri teemal võib heaks eeskujuks tuua Kaismaa külateatri, mis mitmekümneaastase vahega ilmus läinud aasta kevadel uustulnukana teiste Pärnumaa harrastusteatrite kõrvale.

Sindi festivalile teeb kindlasti au Häädemeeste trupi osalemine. Möödunud aastal tähistati Häädemeestel 100 aasta täitumist ajast, mil esimese näitemänguga maha saadi. Viimased 14 järjepidevat tegevusaastat on trupile palju tunnustust toonud nii üleriigiliselt kui Pärnumaal, kus on 3 korda tuldud harrastusteatrite võitjaks.

Elanike arvuga võrreldes Sindist poole väiksemas Tori vallas mängib koguni kaks näitetruppi. Festivalile tuleb seekord Jõesuu külateater, kelle repertuaaris leidub peamiselt külajante.

Põgusa tutvustuse põhjal ja eriti Tori näite varal saab tõendada, et ka väikestes maakohtades suudetakse teatrit teha. Asjatundjate kinnitusel võivad harrastusteatridki võrdväärselt elukutseliste näitlejatega saavutada väga häid lavalisi tulemusi, mis ei jää kuidagi professionaalide pingutustele alla.