Arvestades piirkondliku õpilaslaada iseloomu moodustasid muidugi Pärnumaa koolid osalejate enamiku, aga sarnaselt eelmistele aastatele tuldi päris suurel hulgal ka kaugematest maakohtadest. Väljapoolt maakonda jäid meelde Kohila, Luunja, Läänemaa, Parksepa, Põlva, Värska, Hargla, Lillemäe, Meremäe, Mikitamäe koolid. Osalejate arvult oli laat senistest suurim: 203 õpilast ja 20 õpetajat-juhendajat.

Esimene mulje

Pärnumaalt ei saanud märkamatuks jääda Sindi Gümnaasiumi 10 minifirmade õpilasesindust ja õpetaja Eneli Arusaar, kes enda isikupärast lõunamaist temperamenti kasutades aitas oma õpilastel edukalt kaubelda. Eeskuju oli nakkav ja seepärast ei mallanud mitmed julgemad õpilased oodata ostjate saabumist müügileti äärde. Vaevalt olin jõudnud kaubanduskeskusesse siseneda, kui väike tütarlaps ja noormees astusid värskete küpsetistega kandikul mulle vastu ja soovitasid Sindis valmistatud kooke osta. Eelistasin siiski enne esimest ostu veidi ringi vaadata ja liikusin eskalaatoril otse kolmandale korrusele. Imeväel olid samad noored minust ette jõudnud ja astusid meeldivalt lõhnavate kookidega jälle juurde. Pikaldane mõtlemine ei tulnud ostust keeldujale kasuks. Jätnud ostu tegemata ja sammudes kohviku vitriini äärde, mõistsin lõpuks täiel määral oma mööda lastud võimalust. Noored pakkusid enamvähem samas kaalus ja välimuseltki üsna sarnast koogitükki viis korda soodsamalt…

Sindi Gümnaasium on õpilasfirmade laadal „Pärnumaa jõulud“ kümnel korral kaasa löönud ja korraldab juba aastaid ka koolisisest õpilaslaata. Kuna linna toetus on olnud pidevalt märgatav, siis paluti laada avamisele ka Sindi linnapea Marko Šorin. Tema sõnavõtt oli küll tagasihoidlik, kuid sedavõrd tänulikum, et Mari Suurväli on oma pikaajalise tegevusega erinevates ülesannetes Junior Achievement Eesti töös osaledes nõnda palju panustanud noorte ettevõtlikkuse loome arendamisse, mille üheks osaks on ka „Pärnumaa jõulud“ projekti juhtimine kõigil kaheteistkümnel aastal. Suurväli on Sindi Gümnaasiumi direktoriks olemise perioodil olnud oluliseks suunanäitajaks sealse kooli majandus- ja ettevõtluskoolituse arendamisel.

Mari Suurväli juhendatud õpilasfirmad said kõige rohkem auhindu

Praegu juhendab Suurväli lisaks Pärnu kolledžis tehtava põhitöö kõrvalt oma õpilasi õpilasfirmades Häädemeeste Keskkoolis, Pärnu Ühisgümnaasiumis ja Pärnu Koidula Gümnaasiumis, kus ei jäänud ka auhinnad saamata.

Hindamiskomisjoni hinnangul pälvis Koidula gümnaasiumi ÕF Hemara preemia kategoorias aktiivne müük. Ragnar Jõerand, Hendrik Vainu ja Margaret Niine nuputasid teenuse tööpakkujale ja tööotsijale, mis võimaldaks erinevaid asjast huvitatuid osapooli kokku viija. Noored aitavad kokku saada inimestel, kellel on pakkuda aia- ja kodutööd ning need, kes otsivad endale tööd olenemata aastaajast. Kuna Pärnumaa Ettevõtlus- ja Arenduskeskus ja Auto 24 Ring soovisid ühiselt leida laadal osalenute seast oma soosiku, et võimaldada uuel kardirajal sõitmist, siis jäi nende pilk pidama Hemara peal. Nüüd saavad siis gümnasistid aktiivse müügi tulemusena ka kardirooli istuda.

Parima teenuse preemia omistati Ühisgümnaasiumi ÕF HelpO. Marko Saluvere, Robert Jaanimägi, Elizaveta Jasnova ja Hanna-Liisa Ott otsustasid pöörata tähelepanu vanemate inimeste abistamisele.

Häädemeeste ÕF sÜtt võitis parima koolikasutusliku toote auhinna. Lauamäng „Õpime koos kodumaad tundma“ sündis õpilaste Laura Grant, Mari-Liis Põrk ja Rando Vilgas ühistööna.

Olla lambike kodus

Väga kõrgelt hindasid žürii liikmed Värska Gümnaasiumi ÕF LUXvalgus kolme neidu, kelle nimed on Elis Raudkett, Laura Tillo, Anet Suure. Õpetaja Helena Kudre juhendamisel valminud dekoratiivsed lambid ja pitsist lambivarjud said parima toote nimetuse. Aga sama hästi oleksid nad võinud saada ka paljudes teistes kategooriates kõrge tunnustuse. Elis Raudkett seisis keskuse suures aatriumis täpselt samas kohas, kus möödunud aastalgi. Ainult selle vahega, et siis esindas ta õpilasfirmat Reklama ja toona omistati firmale parima teenuse auhind. Ka siis tõsteti Setumaa neidusid, kellega siis oli ka üks noormees liitunud, nende mitmekülgsuses esile. Eile neidudega pikemalt vesteldes paelus tähelepanu peene heegeldustöö kõrvale kirjutatatud sõnum, mida on öelnud Briti kirjanik George Eliot: „Kui te ei saa olla täht taevas, siis püüdke olla vähemalt lambike kodus.“

Parimad teistes kategooriates

Parima väljapaneku kategooria võitjaks tuli ÕF 4Mujeres (hispaania keeles 4 naist). Merilyn Must, Liis Tuulik, Heleriin Ein ja Jessica Kiudorv tulid mõttele disainida sükkpükse. Juhendajaks Ülle Tõnutare.

Kohila Gümnaasiumi ÕF VennadTrummid, koosseisus Konrad Ilustrumm, Aimar Toomela, Rasmus Koit ja Ott Abroi, tunnistati parima müügistrateegia võitjaks. Noormeeste koostatud keemiavalemitest peaks nende endi sõnul olema palju abi eriti just kaheksanda klassi õpilastele.
Randy Soosaar, Maiken Mägi, Pilleriin Masing, Grete Lokko ja Ander Adamson tõid viiekesi laadale kärbsepüünised. Toote kvaliteeti kinnitatakse ka firma nimetusega: ÕF Viimne lend. Õpilaste juhendaja on Põlva Ühisgümnaasiumis Kaia Tamm.

Port Arturile meeldis väga lauamäng, mille valmistasid Parksepa Keskkooli ÕF Fast Mind neiud Johanna Piho, Emily-Stella Tintso ja Janne Jagomäe. Sellest ka Helje Jaarma juhendatud kolmikule Port Arthur’i auhind.

Esmakordselt hindas žürii minifirmasid kolmes kategoorias eraldi arvestuses

Värska Gümnaasiumi minifirma Seto Domino sai parima toote nimetuse domino valmistamise eest. Juhendajaks on Pille Kruustik ja hakkajad õpilased Anete Vabarna, Krete Auser, Alic Koppel ja Maia Mustimets.

Mikitamäe kooli minifirma Määtska õpilased Karen Sonts, Liisa Kallari ja Laura Kallari valmistatud määtskade (mänguasjad) müük tunnistati parima teenuse nimetuse vääriliseks.
Hargla kooli Ürask sai parima väljapaneku auhinna taaskasutatud materjalidest nagide ja muuude sarnaste toodete eest. Õpetaja Marek Mekk juhendamisel töötavad õpilased Reelika Raudsepp, Martin Kroon ja Kalev Kaldmaa.

Autasud Sindlit

Eriauhinnad pani välja Sindi Linnavalitsus, kus Ürask sai samuti premeeritud. Linnapea sõnul on väga põnevad vanadest võtmetest valmistatud nagid. Ka nimetus Ürask olevat väga leidlik ja naljakas. Teise minifirmana sai eriauhinna Meremäe kooli Pliksid eelkõige rahvusliku riietuse eest. Valituks osutus ka Sindi Gümnaasiumi minifirma Fotokoda. Fred Hussar ja Kaur Kasemaa müüsid kaunite Sindi vaadetega fotosid, mis on õpilaste endi tehtud. Häädemeeste Keskkooli ÕF Kraft piltide, tekstide ja numbritega Ruubiku kuubik on Marko Šorini sõnul väga arendav ja tavalisest ruubikust palju keerulisem.

Projektijuhi tähelepanekud

Mari Suurväli sõnul äratasid tähelepanu Setomaa õpilasfirmad nende omapära ja läbimõeldult aruka esinemise ning toreda kaubavalikuga. Projektijuhi hinnangul väärib kiitust ja tunnustust Setomaa Valdade Liit, kes igati toetab noorte tegevusi, arengut ja nende juhendajaid. „Setomaal osatakse näha suuremaid võimalusi elu edendamiseks oma maanurgas. Siin oleks omavalitsuste liitudel teistelgi õppimise võimalusi küllaga,“ rääkis Suurväli.

Laada korraldaja oli Pärnumaa majandusõpetajate ainesektsioon, Eesti ühiskonnaõpetajate selts ja TÜ Pärnu kolledž.

Samal teemal: