Kati Niibo ja Piret Kukk

Maastikukujundajad Kati Niibo ja Piret Kukk asutasid kolm aastat tagasi Pärnu Aiaklubi MTÜ kindla tahtmisega laiemalt tutvustada aiandust ja maastikukujundust. Nüüd on ettevõtlikud naised astunud suure sammu edasi ja otsustanud korraldada sedavõrd suure taimelaada, millist polevatki läbi aegade mitte kunagi varem Pärnus peetud. „Väiksema laadaga pole mõtet üritama hakata, sest Eestis ja Lätis on nii palju huvitavaid ja asjatundlikke puukoole, kes vääriksid lähemalt tutvustamist“ kinnitavad Kati ja Piret ühel häälel.

Laadaplats laiub Pärnu kesklinnas vallikraavi ääres. Kahele päevale kavandatud üritusel kaubeldakse istikute, sibulate, aiasaaduste, -mööbli, -tehnika, ja -tööriistadega. Avatakse ala rohevahetuseks, mis tähendab võimalust vahetada oma koduaia ülejäägid – peamiselt taimed aga miks mitte ka töövahendid, aiakaubad, aiakujunduselemendid – millegi muu samalaadse kraami vastu. Rohevahetusalal vahetatakse kaupa kauba vastu.

Lisaks kauplemisele ja rohenäppude kokku saamisele pakub taimelaat võimalust omavaheliseks suhtlemiseks ja kogemuste vahetamiseks. Piletiraha eest saab mõlemal päeval osa erialasest loenguprogrammist, kus oma ala spetsialistid räägivad erinevatel aiandusalastel teemadel. Töötab laste meisterdamisnurk. Laadale on lubanud tulla Pärnu Loodus- ja Tehnikamaja, et korraldada huvilistele samuti harivaid ettekandeid.

Mitmetest viljadest nagu viinamarjade, ploomide, pirnide ja õunte erinevatest sortidest koostatakse näituselauad, millest võiks olla abi istikute ostmisel ja sortide valimisel.

Eesti tuntud puukoolide Saare-Tõrvaaugu talu, Seedri puukool, Pruuli-Kaska talu, Haide aed jne kõrval tulevad kauplema lätlased ja leedukad. Näiteks Läti firma ZS “Skāduļi” tuleb laadale viinamarja, aktiniidia ja kuslapuu istikutega, Ilus Aednik OÜ toob müüki GardenGirl naiste aiatööriided. Eesti Mesinike Liit toob laadale meetooteid. Kas laadal näeb ka raskemat aiatehnikat? Ei, suuri traktoreid ja muud sarnast platsil ei näe, kinnitavad naised. Aga võibolla mõnd muruniidukit või lihtsamat mehaanilist riista küll.

Laadal toimuva kohta leiab täiendavat teavet kodulehelt: www.parnuaiaklubi.ee. Kodulehel on üleval info ka kõigi laadale saabuvate müüjate kohta, samuti lisandub kodulehele õige pea kavandatav loenguprogramm. „Oleme laada kodulehe püüdnud teha võimalikult informatiivse, et külastajatel oleks ülevaade laadale saabujatest ja vajadusel saaks puukoolidelt ka kaupu ette tellida,“ lisab Piret.