Täna 11. korda läbi viidud Pärnu maakonna vene keele päeval osales ligemale paarisaja õpilase osavõtul 14 kooli.

„Kui inglise keele valdamine on tänapäeva noorte hulgas täiesti tavapärane, siis vene keele oskamist kohtab oluliselt harvemini. Seega on Sindi Gümnaasiumis toimuv Vene keele päev tore ettevõtmine ja mine tea, võib-olla on just kellelgi tulevikus sellest päris palju kasu,“ lausus Sindi linnapea Marko Šorin vene keele päeva avades. Linnapea puudutas näitena pisut oma kogemust ajast kui ta töötas suures Pärnu linna tootmisettevõttes: „Seal oli vajalik nii inglise kui ka vene keele oskus. Vene keele oskus tuli kasuks selleks, et leida uusi ostjaid meie naabruses olevatel suurimatel turgudel Venemaal ja Ukrainas.“

Aga keele tundmine annab parema eelduse ka teise rahva kultuuriliseks mõistmiseks. Vene keele päev koosneski meelelahutuslikust kavast, milles kuuldi peamiselt üksnes vene keelt. Vene keeles lauldi ja tehti jutustavaid etteasteid. Õpilane Eliise Kull teadustas samuti vene keeles, alustades sõnadega: „Добрый день, дорогие гости! Добро пожаловать в Синдискую гимназию!

Õpetaja Tatjana Grigorjeva-Keerup korraldas esimese vene keele päeva esmakordselt 2003. a Sindi Gümnaasiumis. „Alguses tegin seda oma kooli õpilaste jaoks. Seejärel tekkis mõte tervet maakonda koondavast vene keele päevast. Kuna aastast 2003 juhin Pärnumaa vene keele ainesektsiooni, siis polnud raske kogu maakonda kaasata. Pealegi on kõik minu kolleegid teistest koolidest väga abivalmid ja toimekad inimesed,“ rääkis Grigorjeva-Keerup. Enamikel kordadel on päev olnud Sindi korraldada. 2005. ja 2012. aastal toimus vene keele päev Audru koolimajas, kus organiseerimise juhtivat rolli täitis õpetaja Kai Oraste.

Rekordiliselt arvuka osavõtlikkusega koguneti 2006. aastal 16 kooliga, mis siiani on jäänud ületamatuks. „Aga viimaste aastate võrdluses kujunes tänane päev esinejate hea esinemise poolest võrreldamatult võimsaks, mis andis kooli direktori Ain Keerupi sõnu kasutades tõepoolest kõigile osalejatele tugeva emotsionaalse laksu,“ vahendas Grigorjeva-Keerup enda isiklikku elamust vahetult pärast päevasündmust.

Lisaks Sindi Gümnaasiumi suurele osalusele oli maakonnast kohal Pärnu-Jaagupi, Paikuse, Tori, Sauga, Pärnjõe, Audru, Lõpe, Jõõpre, Koonga ja Are kooli esindus ning Pärnu linnast Vene gümnaasium, Vanalinna põhikool ja Raeküla kool. „Tänavu osales esimest korda Pärnu Raeküla Põhikool, aga nende eestvedaja oli endine Tori Põhikooli õpetaja Aeliita Kask. Kutsusin ka Pärnu Vanalinna Põhikooli, kus vene keelt õpetab minu klassiõde ja sõbranna Galina Voronovskaja. Kõigil aastatel on osalenud kõik tänased kutsutud. Vene Gümnaasium on kõigile kutsetele vastanud 2006., 2008., 2009. aastal ja nüüdki,“ tutvustas Grigorjeva-Keerup osalema kutsutud koolide osavõtlikkust.

Sel aastal oli esinemas 195 õpilast ja 21 õpetajat või juhendajat külaliskoolidest.

Mõistetavalt lasub organiseerimise pearaskus Sindil ja eriti Grigorjeva-Keerupil. „Aga maakonna õpetajad toevad pidevalt, ega ilma nendeta ei tuleks midagi välja,“ ütles alati rõõmsameelselt ringi sagiv õpetaja. „Erilised tänud kuuluvad Jelena Kuvšinovale, kellega on alati mõnus koostööt teha ja kes vaimustava innukusega valmistas lapsi muusikalisteks etteasteteks.

Loomulikult läheb asi korda ainult siis, kui kogu meeskond töötab ühes meeles: Asko Aru – itimees, Raido Nazarov (9.B) – mikrofonid, Mart Nõmm, Mariliis Õispuu (12.A) , Kati Aas (12.A) – kringli laud, Eliise Kull (9.A) – kes oli ведущая, Maarja Tammai – pildistaja ja Andro Seppi (9.B), kes filmis. Tantsurühma D.R.E.A. M. juhendaja Mariko Passel, kellega teeme koostööd teist aastat. Ja loomulikult, siirad tänud kõigile oma kooli lastele, kes esinesid. Siiralt tahaks tänada abivalmiduse ja toetuse eest Sindi Gümnaasiumi juhtkonda: Ain Keerup, Margit Rebane ja Mart Nõmm,“ kiitis Grigorjeva-Keerup oma abilisi.

Samal teemal: