Pärnumaa maaelu edendaja MS Balti Trafo

Eile, 10. oktoobril anti Hedon spaa restoranis Raimond üle tunnustused 2014. aasta Pärnumaa ja Pärnu linna parimatele ettevõtetele.

                                                    Harmet                                                                           Scanfil

Pärnu maakonna omavalitsustest tunnustasid parimaid aasta ettevõtjaid Sindi linn ja Tõstamaa, Halinga, Vändra, Sauga, Saarde, Are ning Audru vald. Tunnustuse andsid üle valitsuste juhid. Iga tunnustuse üleandmise juhatasid sisse Rüütli 23 asuva Pärnu Loomemaja noored näitlejad Barbara Lehtna, Helen Solovjev ja Ivo Orav, kelle naljakad sketšid tutvustasid kõigi autasustatud ettevõtete tegevust.

Urmas Varris ja Kadri Kärg-Varris avasid neile kuuluva perefirma Krull OÜ kohviku Sindi südalinnas alles möödunud aasta jõulukuul ja väärisid juba enna tosina kuu täitumist aasta ettevõtte nimetust. „Kuna tegemist on noorte väga hakkajate inimestega, siis tahaks neile kinkida raha,“ ütles Sindi linnapea. Ta selgitas Sindi elitaarsust ja meenutas, et linnal oli aastal 1919 oma raha. Et oluline asi ajaloost meeles püsiks, kinkis linnapea Krullile raamitult klaasi alla asetatud ja suuresti suurendatud rahatähe, mille kinigisaajad võiksid näiteks kusagile kohviku seinale külastajate jaoks hästi nähtavale kohale riputada.

Šorin rääkis veel Sindist kui sünnitunnistuslikult tööstuslinnast. Johann Christoph Wöhrmann'i tekstiilivabriku edule, mis omal ajal tegi Sindi tuntuks peaaegu tervel Euraasia mandril, on järge loomas mitmed suhteliselt uued ettevõtted. Neidki on eelmistel aastatel parimate ettevõtete tunnustamisel austatud: trükikoda Pajo, Sindi Lanka, Fein Elast Estonia. 2010. aastal pälvis Pärnu linna ja maakonna parimate ettevõtjate esiletõstmisel Eesti Kaubandus-Tööstuskoja poolse tunnustuse Fein-Elast Estonia juhataja Urmas Mägi, kes kuulutati maakonna vastutustundliku ettevõtja nimetuse vääriliseks. Järgmisel aastal anti Urmas Mägi juhitud firmale Pärnumaa parima ettevõtte tunnustus „Pärnumaa karu“.

Erinevalt eelmistest aastatest, kui märgati üksnes tootjaid, pöördus nüüd tähelepanu teenindusele, sest Urmas Varris ja Kadri Kärg-Varris täitsid pikalt haigutanud väikelinna tühimiku uuel tasandil kohvikukultuuri ellukutsumisega. Päris ilma tootmiseta ei näe oma tulevikku ka Krulli OÜ. Tunnustust vastu võttes kutsus Kadri Kärg-Varris rahvast nende pagaritsehhis küpsetatavat puhast rukkileiba ostma.

Tõstamaa valla aasta ettevõtte auhinna andis Tekamer OÜ esindajale üle vallavanem Toomas Rõhu. Samaväärse auhinna andis Clivia Tootmise OÜ-le üle Halinga vallavanem Ülle Vapper. Vändra alevivanem Toomas Sonts andis auhinna üle firmale Välu OÜ. Sauga vallavanem Priit Ruut andis autasu kätte Vändra Tarbijate Ühistule. Saarde vallavanem Andres Annast andis auhinna ettevõttele Metsis OÜ. Are vallavanem Lauri Luur andis auhinna üle ettevõtte Karjamõisa OÜ esindajale. Audru vallavanem Siim Suursild andis valla aasta ettevõtte nimetuse ja sellega kaasas käiva meene Marmorest OÜ esindajale.

Majandus- ja Kommunikatsiooni-ministeeriumi väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling viibis samuti ettevõtjate austamise õhtul. Ta julgustas ettevõtjaid mitte müüma odavamalt, kui seda tehakse mujal arenenud maailma riikides. Riigikogu liige Annely Akkermann tuletas meelde, et Anne Sulling on see naine, kes on muuhulgas olnud ka riigi edukaim „õhumüüja“ ja CO2 kvootide müügiga Eestile sadu miljoneid eurosid teeninud. Seega tema sõnade ja tegude eeskuju väärib järgimist.

Sihtasutus Pärnumaa Turism nõukogu selgitas välja tänavuaastase turismiarendaja. Nõukogu esimees Annely Akkermann ja juhatuse liige Kaire Ilus andsid üle tunnustuse „Aasta turismiarendaja 2014“ spaahotellile Hedon, kes investeerisid 11 miljonit eurot Pärnu sümbolina tuntud mudaravila hoone restaureerimisse ja uue hotelliosa ehitusse. Hoones asuvad seminariruumid, restoran ja 72 hotellituba.

Sama kategooria nominendina väärib nimetamist kindlasti ka Tahkuranna vallas juuli lõpul avatud Lottemaa teemapark, mis on Balti riikides ruurim. Lottemaa on Janno Põldmaa ja Heiki Ernitsa populaarsetest joonisfilmidest, teatrietendustest ja raamatutest tuttav Leiutajateküla, mida külastas veidi rohkem kui kuu jooksul 40 000 inimest. Projekti kogumaksumuseks kujunes üle 7 miljoni euro. Sellest tasus EAS 4,4 miljonit. Rajatis pälvis Pärnumaa aasta tegu 2014 tunnustuse, mille andis üle Pärnu maavanem Andres Metsoja.

Pärnumaa Omavalitsuste Liidu esimees Eeri Tammik andis tunnustuse Pärnumaa maaelu edendaja kategoorias üle OÜle MS Balti Trafo.

AS Swedbank Lääne-Eesti regiooni direktor Egon Jekabson andis üle 2014. aasta välisinvestori auhinna OÜle Harmet.

Pärnu linna ettevõtluse peaauhinna "Aasta uuendaja 2014" andis linnapea Toomas Kivimägi üle OÜle Scanfil.

Pärnu maavanem Andres Metsoja andis üle tunnustuse kategoorias Pärnumaa parim ettevõte „Pärnumaa karu“ Trimtex Baltic OÜ-le.

Pärnu linna parimaid teenindusettevõtteid on reastatud 1997. aastast alates konkursi "Kuldne Oaas" raames.

Nagu möödunud aastalgi, viidi parimate ettevõtete välja selgitamiseks läbi konkurss.Tänavugi valiti parim restoran ja kohvik, aasta uus tegija, parima teenindusega ettevõte ning parim meelelahutuse või vaba aja veetmise koht. Kuldse Oaasi auhinna saajad selgitati välja küsitluse tulemusel, millele vastas 545 inimest. Auhinnad andis üle Pärnu linnapea Toomas Kivimägi.

2014. aasta parim restoran on Steffani Pitsarestoran. Vaatamata, et parima restorani kategoorias pakkus tugevat konkurentsi restoran Raimond, suutis Steffani Pitsarestoran kindlustada esikoha juba kolmandat aastat järjest. Kahe parima restorani omavahelise heitluse vahele jäi vaid kümmekond häält. Kolmanda koha selles kategoorias saavutas Villa Wesset.

Parima kohviku esikolmiku moodustasid Supelsaksad, 2014. aasta suvel avatud Kohvik Komfek ning Cafe XS.

2014. aastal loodi uus võistluskategooria: Aasta uus tegija. Aasta uus tegija otsustati kindlameelselt omistada Hedon SPA-le. Teise koha saavutas alternatiivne kultuuriklubi Katlamaja, kolmas koht kuulub kohvikule Kalamajakas.

Parima teenindusega ettevõtte osas oli arvamusi erinevaid ja aasta parimaks hinnati Steffani Pitsarestoran. Teist ja kolmandat kohta lahutas kõigest kaks häält, kuid Cafe XS edestas siiski kohviku Fookus.

Parima meelelahutuse või vabaaja veetmise koha kategoorias toimus samuti tugev konkurents ning võitja otsustati vaid nelja häälega! Võitjaks osutus sellel aastal uus tulija- alternatiivne kultuuriklubi Katlamaja, edestades Sugari Ööklubi ning Apollo Kino.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja Pärnu esinduse juhataja Toomas Kuuda andis üle ühiskondlikult vastutustundliku ettevõtte auhinna, mille sai AQ Lasertool. Audru vallas tegutsev firma sai 2009. a ka Pärnumaa Karu auhinna. Firma on tuntud tipptasemel keevitajatega.

Samal teemal: