Mart Saarso

EKRE esimees Mart Helme juhtis kohalviibinute tähelepanu muuhulgas ka sellele, et väidetavalt olevat täna 70 aastat tagasi Stalin oma ukaasiga nihutanud okupeeritud Eesti Vabariigi territooriumil ENSV halduspiiri Lääne poole. Ligilähedaselt samal joonel ongi uus piirileping  Urmas Paeti ja Sergei Lavrovi vahel allkirjastatud.

Pealinna meelt avaldama tuli Pärnumaalt Varbla vallast ka Mart Saarso, kelle juhtimisel purjetas sinimustvalge lipp jahtlaevaga Lennuk esmakordselt ilma kanaleid kasutamata mööda looduslikke mereteid ümber maailma. Täna võttis jahtkapten Islandi väljakule tulles kaasa tiikpuust varre külge kinnitatud ühe kuuest Eesti lipust, mis on teinud läbi ümbermaailma reisi. Kuid sedakorda oli kapten lipu juurde sidunud leinalindid. Juba varem oli ta Saarte Hääle ja Postimehe arvamusportaalides kutsunud üles kaaskodanikke sama tegema.

Saarsoo viipas rahvaga kõneldes seljataga asuva hoone poole ja ütles, et on Välisministeeriumis töötanud viis aastat, mis olevat talle andnud „Paeti kontori“ (Saarso sõnad) tööst piisavalt hea arusaamise. Ookeani vetega rinda pistnud mees tsiteeris Hando Runnelit: „Kui Molotov ja Ribbentrop / meid nülgisid – see oli ropp, / see oli ropum veel kui ropp, mis Molotov ja Ribbentrop…“ Runneli mõttest haaratuna avaldas Saarso, et Urmas Paet on nüüd valitsuse volitusel teinud midagi sedavõrd erandlikku, et sellele ei oskavat ta enam õiget nime andagi. Tema nägemuses on reetmine kahjuks üpris tavaline nähtus. Molotov ja Ribbentrop polnud omad eestlased, kellega vägitegusid sooritati. Praegune seis on tema sõnul roppusest hullem ja väga võigas kuritegu oma enda rahva ning tulevaste põlvede vastu. „Selle mõistmiseks piisab tervest talupojamõistusest, ega pea tingimata olema juristiks õppinud.“

Saarso hinnangul saab vere hinnaga kätte võidetud maast loobuda üksnes südametunnistuseta küüniline jurist või labaselt ükskõikne loll. „Nende ainsaks argumendiks on küsimus: milleks meile tarvis lagastatud maad ja seal elavaid muulasi?“ rääkis Saarso, kes vastas küsimusega, et võibolla on seda kõike tulevastel põlvedel veel siiski vaja...

Saarso peab kujunenud olukorras otstarbekaks nõuda valitsuse tagasiastumist ja ennetähtaegseid Riigikogu valimisi. Ta leidis, et praegusel rahvaesindusel puudub mandaat piirilepingu ratifitseerimiseks ja kodanikud saaksid leppe sõlmimise üle otsustada alles järgmistel Riigikogu valimistel.

Samal teemal: