Eesti katoliku kiriku preester isa Xavier Riera Sans ja Pärnu Eliisabeti koguduse õpetaja Enn Auksmann korraldasid täna Pärnus esimest korda Suure Reede püha ristitee, mille kohta võiks ka öelda, et sellega juhatati sisse pühapäeval peetav Pärnu päev, sest ülestõusmispüha on lahutamatult seotud Kristuse surmaga.

Kella üheks päeval kogunes veidi üle paarikümne kristlase Vana Pärnus asuva kunagist toomkiriku asukohta märkiva mälestusmärgi juurde. Samas tehti Enn Aksmanni juhatusel ettevalmistuspalve ja ka esimene peatus, kus meenutati Jeesuse surma mõistva otsuse peamisi üksikasju. „Et Pilaatus ei kaotaks keisri sõprust, et mina päriksin Jumala lapse õiguse, peab Jumala püha Poeg surema teotavat ristisurma! Pilaatus mõistab süütu hukka ega hooli Jumala õigusest, et vaid inimestele meeldida,“ luges Enn Auksmann esimese peatuse traditsioonilist teksti, mis on Suure Reede ristitee rännaku tavaks saanud osa.

Järgnevalt liiguti teekonnal peatuseid tehes edasi. Lisaks peatustes loetud vaimulikele Suure Reede mõtisklustele loeti alati uuesti ka Meie Isa palvet. Käimise ajal lauldi vaikselt vaimulikke regilaule Villem Ridala eepose „Püha rist“ tekstide põhjal. Vahepeatustest liikuma hakkamise järel andis Enn Auksmann risti üle järgmisele vaimulikus protsessioonis osalejale. 14. peatus tehti kesklinnas, kus kunagist Nikolai kiriku asukohta tähistab samuti kivist mälestusmärk.

Viimases peatuses kuuldud tekst

rääkis Jeesuse ihu asetamisest võõrasse hauda. „Temal, kel eluajal ei olnud, kuhu pead panna, ei ole ka oma hauda ilma peal, sest ta ei olnud sellest ilmast. Sina, kes sa seda kaduvat ilma nii kalliks pead, kas sina oled sellest ilmast? Tagane maailmast, et sa ühes temaga ei hukkuks,“ ja taas lauldi Villem Ridala regivärsse eeposest „Püha rist“.

*

Samal teemal: