Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Selts, Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus ning Pärnu linn valmistusid kahe tule ühinemise pidustuseks suure põhjalikusega. Eile kohtusid 13. juunil Tartus ja 23. juunil Kihnus süüdatud laulu- ja tantsupeotuled Pärnu jõel vana sadama kai kohal, kus tõrvikute leegid üheks loitsiti ja hilisel tunnil Kuressaare poole teele saadeti.

Laulu- ja tantsupeotulede saabumise puhul toimus Koidula pargis Pärnu kooride kontsert, kus esines 300 lauljat Toomas Volli, Ants Sootsi ja teiste koorijuhtide dirigeerimisel. Järgnevalt koguneti Ringi tänava äärde paigutatud Pärnu Hansapäevade pealava juurde, kus rahvamuusikud ja tantsijad andsid oma kontserdi. Tallinna Väravate juurest mindi rongkäigus sadamasse. Pärnu suurele sillale ja mõlemale poole jõekallastele kogunes tõeliselt suur rahvahulk, et päeva peasündumusest osa saada.

Keskpäeva paiku vihmas ja päikesepaistes Reiu jõelt teekonda alustanud viikingilaev "Turm" ja haabjad jõudsid vahepeatusega Pärnu sõudebaasis aegsasti kesklinna kaide kohale. Merelt saabus "Ruhnu Karu". Parvedele olid paigaldatud rõngasristid. Peale kella seitset liuglesid viiking ja haabjad silla alt läbi ja asusid auringe tegema. Parvedelt tõusis paksu suitsu, mis kohati mattis ka pealtvaatajaid. Suurel jahil mängis etnorokkbänd Oort. Auringe saatsid ka teised alused. Elamusliku vaatepildi tekitasid jõel süüdatud rõngasristid, mis seekord vastupidiselt varajasematele kordadele Pärnu rannas süüdatutega põlesid äärmiselt kaua.

Õhtu edenedes tõstis kohalviibivate piduliste meeleolu järjest paremaks muutuv ilm. Äikese mürin koos ähvardavate pilvedega taganes järjest enam kaugusesse, kuni välja ilmus vikerkaar. Inimesi võis kohal olla arvatavalt vähemalt paari tuhande ümber.

Üheks loitsitud tulega astuti sadama kaile, kus tuli läks Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika seltsi esindaja Maie Orava kätte. 400 rahvatantsijat rivistusid inimketti Pärnu sadama ja jahtklubi vahele. Tõrvik anti pikas rivis rahvariietes seisjate kätes käest kätte edasi. Tule järel liikusid laulupeo lipp, Pärnu lipp ja Eesti lipp. Tõrvikut saatis Linnutajate torupillimuusika. Jahtklubis ütlesid ametliku tervituse Maie Orav, Pärnu linnapea Mart Viisitamm ja Pärnu maavanem Toomas Kivimägi.

Päikeseloojang saatis "Ruhnu Karu" pardal tule Eesti Meestelaulu Seltsi abiga teele Kuressaarde. Ka siis tuli tuld saatma kaldalt ja muulilt lehvitav rahvas. Mimted erisuurustes jahid saatsid aga jahtat mere vabadesse vetesse.