Peeter Nurmik ja Maie Kukk ajavad kahekesi vagusid

Enne künnipäeva toimus piirkondlik eesti raskeveo hobuste ülevaatlus. Hobuste hindamise ja esitlemise järel mindi Nurmenuku talu puhkekeskust piirava aia äärde, kus möödunud kevadel künti hobuse jõul ja vanu põllutöövõtteid kasutades tükike uudismaad üles ning pandi seemnekartul mulda.

Eile olid taas samad koolitajad, kes mullugi. Peeter Nurmik on kuuekordne Eesti meister sõidu- ja veokatsetes. Maie Kukk on varem Järvamaa kutsehariduskeskuses õpetanud vana põlluharimist. Adraga kündmist said oma käega proovida kõik, kes seda soovisid, mitmed esimest korda. Nurmik hoidis hobust ohjadest. Ka Igor Mang vabastas jalad jalanõudest ja astus adra taha. Mang meenutas atra kätte võttes möödunud aasta septembris Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli õppetalu maadel peetud Eesti künnimeistrivõistluste raames korraldatud eraldi VIP-ide võistlust, kus tähetark pälvis isiklikus kategoorias meistritiitli. Ta oli ainus, kes vippide esimesel künnivõistlusel traktorile istumisest loobus ja eelistas hobuadraga vagu ajada.

Nurmenuku talu perenaine Viktoria Kaasik võttis samuti jalad paljaks ja haaras adral sarvist. Temagi on atra juba varem hoidnud. Midagi erakordselt rasket selles töös ei olevat, selgitas Kaasik. Peab vaid mõnd lihtsat töövõtet teadma ja nendega harjuma. „ Künnipäeva mõte ja eesmärk seisneb eesti raskeveo hobuste propageerimises. Neid on juba terve sajand põllutööde tegemiseks sihiteadlikult aretatud. Nüüd peab andma praktilise ülevaate keskkonnasõbralikust majandamisest, mis säilitaks ja arendaks oskust hobustega põllutööde tegemisel ka eestlaste noorema põlvkonna seas,“ rääkis Kaasik, kes kahekesi koos Kukega kartuliseemne maha panid.

Hobustel puudub suurem põllutööde kogemus, aga sellele vaatamata tulid nad oma ülesannetega kenasti toime. Vagude kinni ajamisel läks siiski vaja veel kolmanda kätepaari abi, et hobune paremini vaol püsiks.

Viktoria Kaasik, tagaplaanil Igor Mang

Samal teemal: