Feliks Kark ja Elmar Trink

Piccolo isaks võib kõhklematult pidada Feliks Karki. Kirgliku suupillimängija hinnangul sai mees päris korraliku suupilli omanikuks alles viiekümneselt kui tal õnnestus 1983. aastal Pariisi-Portugali reisile kaasa lubatud napi vahetusraha eest osta kromaatiline Honer. Kromaatiline suupill võimaldab juba palju enamat ja sujuvamat mängu, millega õnnestuvad hästi ka näiteks Raimond Valgre lood. Eile õhtulgi esitas Feliks Kark Valgre „Peagi saabun tagasi...“ Nüüdseks on reliikviaks muutunud pill küll vanameistril juba väljateenitud puhkusel, aga seda asendavad üle paarikümne uuemad Honeri suupillid.

Detsembris 78 aastaseks saav Feliks Kark selgitab suupilli tervislikke omadusi, leides selles kasulikku ja tõsiselt võetavat tegevust. Pidev sisse- ja väljahingamist nõudev tegevus arendab hingamisorganeid. Pealegi on pisikest pilli lihtne kaasas kanda. Esimese suupilli sai Feliks isalt kingituseks viiendaks sünnipäevaks. Järgmise suupilli kinkis noormehele pärast Tallinna suurpommitamist keegi lahkuvatest saksa sõduritest. Teise maailmasõja ajal anti rindele minevatele Saksa sõduritele suupill kaasa ja sageli peetaksegi suupilli Saksa rahvuspilliks.

Aasta enne lõõtspilli leiutamist, täpsemalt 1821 ehitas suupilli Saksamaal Karl Friedrich Ludwig Buschmann, tänapäevased suupillid on välja arendatud mitmete erinevate leiutajate tööna. Saksamaal ja teistes kesk-euroopa koolides on suupill tavaliselt esimene instrument, millega alustavad lapsed muusikaõpinguid ja ei puudu ka suupillikallakuga klassid.

Eestis peetakse suupilli tihti väikelaste mänguasjaks. Muusikainstrumendina saab suupilli õppida Jana Tringi erakoolis Pärnus, mis on ka ainus terves riigis. Nüüd on otsustanud juubelit pidav Piccolo teha otsustava sammu edasi noorte hulgas ja kingib ühele klassile, koorile või ansamblile suupillid, et ergutada pilli õppimist. Suupillimängu õppimise eesmärgil Piccolo kingitusele kandideeriv kollektiiv peab selleks saatma klubile hiljemalt käesoleva kuu lõpuks motivatsioonikirja, mille kohta saab lisateavet nende kodulehelt. Pole oluline, millises Eestimaa nurgas kollektiiv asub. Kingitus tahetakse teha kas ühele või mitmele põhikooli astmel õpilaskollektiivile, kes sooviksid koos õpetajaga suupillimängu õppida. Kingituse komplektis on kuni 30 uhiuut suupilli ja klubi tagab igakülgse kaasabi, et saavutada muusikaõpingutes parim tulemus.

Mõne päeva pärast täituv 15. tegevusaasta algas sellest, et Feliks Karki algatusel loodi Pärnus 18 liikmega suupilliklubi Piccolo, mille asutamiskuupäevaks nimetati 1996. aasta 9. november ja eesmärgiks seati suupillimängu harrastuse populariseerimine. Klubi tegevusest kasvas välja Piccolo Kvintett, milles mängivad Feliks Kark, Andrus Haugas, Andres Kokk, Elmar Trink, Ilmar Tõnisson. Sünnipäeva kontserdi lõpuesinemises helises meeste esituses Edmondsoni „Big Band Dixieland“, Arne Oidi „Suveöö“ ja teised kenad lood, viimaks ka Normeti „Puhkus Viljandis“.

Aga kontserdi lõpulugudeni jõuti siiski alles pärast paari tunni pikkust kütkestavalt meeleolukat kontserti, millesse oli põimitud elukutseliste näitlejate meisterlikke vahelugusid. Need olid muidugi näitlejad Feliks Kark ja õhtut juhtinud Elmar Trink, kes on ühtlasi olnud ka Suupilliklubi Piccolo tegevjuht viimased kümme aastat.

Kuulajatel oli võimalus näha mitut erinevat liiki suupille. Kõige levinuimad on diatoonilised pillid, kus iga helistiku jaoks on eraldi pill. Nupumehed on leiutanud ka imepilli, millel kuus helistikku trumlina koos. Seda imeriista nägi enne kontserdi ametlikku algust, kus Põlva mees Ivar Kanarik tinistas samaaegselt kõndimise ja suupillimänguga ka kitarri ja tagus trummi.

Kontsert algas suupillihümniga. Viivukese püstiseismisega meenutati manalateele läinud klubiliikmeid.

Seejärel oli väga vahva laval näha noori soliste Peeter Hansenit ja Jaan Marten Pukki. Piccolo Orkestri esinemises võis kuulda merelaulude popuriid, aga ka rahvaliku muusika näitena „Hiidlase lugu“. Esinejate käes nähti poolemeetriseid akordpille ja madalahäälseid bass- suupille, mis mõeldud ansamblis mängimiseks. Orkester saavutas tänavu balti –ja põhjamaade tšempioni tiitli.

Pärnakatele hästi tuntud Ilmar Tõnisson esitas klassikalise muusika näitena Antonio Lucio Vivaldi Largo tsüklist „Aastaajad“, kus suupill kõlas eriliselt kargelt ja tõestas veelkord instrumendi tõsiseltvõetavust.

Kui lisada veel Piccolo Folk esinemise oma repertuaariga, siis sai üsna hea ülevaate Piccolo klubisse kuuluva enam kui 50 liikme väga erinevatest muusikalistest laadidest ja nende oskustest väikseimatest puhkpillidest imelisi viise välja võluda. Nooruse Maja juhataja Uudo Laane otsis kogu majast viimasegi tooli üles, et inimestele istet pakkuda, aga sellele vaatamata jäädi ka uksele lihtsalt seisma. Peaasi, et Piccolo sünnipäevast osa saada.

Õnnitlejatena olid sünnipäevalast tervitama tulnud Pärnu Linnavalitsuse ja Rahvakultuuri Arenduskeskuse esindajad, aga ka Audru segakoor, Põlva suupillimehed, mandoliiniorkester Olavi Kõrre eestvedamisel ja oma majast Pernau Rahwateater.

Näitetrupi juht Meelis Sarv, kes ka ise oli end esinejana juuste sasipuntrasse maskeerinud, on kindlasti teinud aastaga Pernau Rahwateatrist arvestatava konkurendi Piccolole oma enda majas, ehkki hoopis teises kunstiliigis. Aga ühist on neil mõlemal sedavõrd, et Pärnu Nooruse maja katuse all sünnivad üksnes väga head ettevõtmised.

Õhtu jätkus Tõstamaa ansambli Alibi Duo tantsumuusika saatel, kus Õnnela Lees ja Alan Beck siiski suupille ei kasutanud. Samuti toimus anekdootide rääkimise võistlus, mille võitis Helle Kirsi Jõõprest.

15 aasta kestel on Piccolo mängijad pälvinud eriliselt silmapaistvaid tulemusi nii kohalikel kui ka rahvusvahelistel konkurssidel. Samuti on väga märkimisväärsed olnud klubi poolt korraldatud 10 senist Pärnu Suupillifestivali, mis aasta aastalt üha enam populaarsust koguvad terves maailmas ja saanud suursündmuseks kogu Põhja - Euroopa suupillisõpradele.

XI Pärnu Suupillifestival Baltic-Nordic Harmonica toimub MTÜ Suupilliklubi Piccolo korraldusel Pärnus eeloleva aasta 29. juunist 1.juulini kolmel päeval. Festival on populaarne ja külastajaterohke. Osavõtvad suupillimängijad tulevad põhja- ja baltimaadest, Saksamaalt, Austriast, Hollandist, Inglismaalt, Itaaliast, USA-st ja Prantsusmaalt. Festivali raames toimub kõigi kategooriate suupillimängu konkurss Baltic- Nordic Open 2012. Parimad kõigis kategooriates saavad Baltic- Nordic Championi tiitli. Žüriil on õigus määrata ka rahalised preemiad 500 Euro ulatuses. Festivaliprogrammis on gala- ja vabaõhukontserdid ning suupillimängu töötoad. Eraldi toimub rahvamuusikakontsert publiku auhindadele.