Lumepihustitel jätkub tööd vähemalt nädalaks

Alates käesoleva nädala teisipäeva õhtust tuiskavad kaks Soomest saabunud lumepritsi Pärnu Vallikääru vallipealsel kõrgel lennul kunstlund kuhjadesse, millest ülejärgmise nädala esmaspäeval (6. veebruaril) asutakse vormima jääarhitektuuri. Läbi ööpäev töötavaid lumepritse jälgiv turvamees hoiatab uudistajaid, et lintidega piiratud territooriumile pole soovitav siseneda. Suure rõhu all olevad veevoolikud võivad puruneda ja eriti ohtlik oleks peente jääkristallide sattumine hingamisteedesse, mis võib tekitada lausa kopsupõletiku.

„Kumbki lumeprits suudab toota ööpäevas ca 70 m3 lund, kuid muist näivalt paksu uduna lendlevast pilvest kandub ka valli nõlvadele, mida vaevalt keegi hakkab veel hiljem kokku koguma,“ saan esimestele küsimustele vastuse suurt jääfestivali logo seljal kandvalt turvamehelt. „Täna hommikune -12 kuni -13 külmakraadi on väga hea temperatuur lume tootmiseks, aga üks prits külmus siiski vahepeal ära, nüüd tuleb see lahti võtta ja üles sulatada, -5 kraadist kõrgema temperatuuri puhul hakkab juba liigset vett tekkima, mis ei võimalda lund saada,“ kuulen asjalikke selgitusi, mis täiendavad oluliselt teadmisi kunstlume valmistamise tehnoloogiast. „Teise võimalusena saanuks kasutada ka turbiiniga lumekahureid, kuid masinate suure müra ja elamute läheduse tõttu loobuti nende tööst.“

Läbi lumetolmu kirkalt paistva päikese suunas vaadata on nauditavalt kaunis, aga samast suunast ilmuvad nähtavale kaks vana tuttavat jäämeest, kes nii eelmisel Pärnu jääfestivalil kui ka paljudel teistel sündmustel on osalenud jää- ja lumeskulptuuride loomisel. Rait Pärg ja Üllar Kallau tulevad hommikuselt jääfestivali korraldustoimkonna nõupidamiselt. Teisest suunast tulles liituvad meestega ka Kaydi Tomson ja Merit Miller, et ühiselt hinnata festivali ettevalmistavate tööde kulgu. Rait Pärg astub lumekuhjatise kallakule ja koputab sõrmega jääkõvadusega lumele, mis kannab raskematki meest ja pole kaugeltki mitte kohev lumehang, nagu esmalt arvata võinuks.

„Piret Hallik-Sass, kes on ka toimkonna juht, Anneli Lepp, Kai Tarmula ja mina -moodustame paarikümne liikmelisest ettevalmistajate aktiivist tuumiku,“ tutvustab esimesel kohtumisel ennast ja tiimi liikmeid Kaydi Tomson. „Meie eesmärk on Pärnusse tuua ka talvisel perioodil hästi palju inimesi, et linn poleks üksnes suvekülalistele meelelahutust pakkuv koht, vaid jätkuks tegevust aastaringsemalt. Seda tahame teadvustada väljapoole Pärnut ja Eestit, et festivalist kujuneks rahvusvaheline sündmus,“ selgitab Kaydi Tomson festivali korraldajate poolt seatud sihti, kui jätkab eelseisva jääarhitektuuri workshop “Jääloss” tutvustamisega.

6.-10. veebruarini toimuvale workshop’ile oodatakse projektis osalevaid Soome, Rootsi, Islandi, Ahvenamaa ja Eesti noori arhitekte, kunstnikke, disainereid, kelle ülesandeks saab olema Vallikääru alale eriotstarbeliste jäähoonete püstitamine. Ehitamine toimub Pärnu arhitektide poolt valminud esialgsete kavandite järgi. Workshop’il osalevad meeskonnad kujundavad lõplikult, sisustavad ja ehitavad hoone ise valmis. „Plaanitava viie maja tarvis tuleb igale eraldi varuda vähemalt 100 m3 lund,“ räägib Kaydi Tomson ja lisab naljatamisi juurde, et vett selle koguse tootmiseks jätkub vallikraavis piisavalt.

Jää on Põhjamaadele omane materjal, mida juba iidsetel aegadel tarvitati rajatiste ehitamisel. Workshop õpetabki seda keerukat materjali tundma, aga ka vanade töövõtete omandamist. Samuti annab teadmisi jää puhul nüüdisaegsete valgustehnoloogiate kasutamiseks. Workshop'iga seondub jääteaduse moodul, mille juures merebioloog Jüri Tenson Pärnu jääuurijana peab loengu jää uurimise tulemustest. Osalejatel võimaldatakse digiluubiga jääd uurides saada laiemaid teadmisi jää ning kliima kohta. Tööprotsessis jäetakse kaasalöömise võimalus ka linnakodanikele, kes võivad end eelnevalt registreerida siia klikkides.  Jääloss loob huvitavaid liikumisradasid talvises Vallikäärus, pakkudes põnevaid elamusi liugteedel ja talvelaval keset omanäolisi arhitektuurilisi lahendusi, mida rikastab täiendavalt valgustuste mänglevus.

Pärnu Jääfestivali Jääarhitektuuri workshop’i koordinaator Merit Miller on silmnähtavalt rahul ja rõõmus, et just Pärnu parimad jääkunstnikud Üllar Kallau ja Rait Pärg on abiks nii „Jäälossi“ loometegevuse juures kui ka hiljem toimuval jääsümpoosionil kui hakatakse jääst skulptuure lõikuma. Mõlemad on kogunud sellelaadseid töökogemusi ka väljapoolt Eestit.

Kaydi Tomson osutab käega hoburaua kujulise Vallikääru keskpaigale, kus tahetakse valmivat tehislund kasutada “Rail Jam” suusatrikivõistluse hüppeplatvormi rajamiseks. See saab olema üks osa 17-st kuni 26-da veebruarini toimuvast rohkete sündmustega täidetud Pärnu II Jääfestivalist. Pärnumaa spordiliidu eestvedamisel ehitatakse festivali kestel Vallikääru lumelinn, mille tegemises saavad osaleda 5-8 liikmelised meistrid koolidest, firmadest, ametiasutustest jm. Selgi aastal valatakse jätkuvate külmade ilmade kestmise korral Vallikääru liuväli, kus festivali ava-show’le järgneb Eesti jäähoki 80. aastapäevale pühendatud hoki-show. Võistlema saabuvad THSK hokimeeskond, Tartu Rocki klubi ühes teada korvpallurite Toomas Liivaki, Tanel Teini ja teiste tuntud nimedega. Samuti osalevad Eesti Hokiliiduga koostöös korraldataval show’l

Allar Levandi ja Pearu Paulus. Kavva võetakse ka koolide vaheline hokivõistlus. Emil Rutiku ja Ahti Kullervo asuvad matškohtumiste ajal kommentaatori puldis. Festivali käigus toimub võistlus erinevatele uisukavadele ja tuuakse välja fantaasiakelgud.

Sportlikku „Jääfestivali“ kavasse tuleb teistkordselt ka korvpalliturniir „Ice Cup“ ja küllap üllatab festivali külalisi veel palju muudki. „Igal päeval toimub huviäratavaid sündmusi, näiteks 21. veebruaril peetakse vastlapäeva,“ loetleb Kaydi Tomson paljusid ettevõtmisi ja rõhutab, et festivali sündmuste raamistikku on haaratud ka kõik Eesti Vabariigi 94. sünnipäevaga seonduvad ettevõtmised Pärnu linnas, nagu kaitseliitlaste ja koolinoorte poolne ühine rongkäik tõrvikute ning lippudega. 24. veebruaril esineb Vallikääru estraadil Tanel Padar ja Birgit Õigemeel. Jääfestival lõpetatakse Pärnu Jahtklubis.

Samal teemal: