Läinud nädala viimasel tööpäeval jõudis Paikuse vallamajja rõõmustav ametlik teade selle kohta, et Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet (PRIA) tegi 14. oktoobril otsuse eraldada Pärnu jõe äärde rajatava kiviaja küla teemapargi tarvis 59 368 eurot. Paikuse vallavanema Kuno Erkmanni sõnul on see summa küll üksnes kolmandik algselt taotletud summast, kuid võimaldab teha algust esimese etapi väljaehitamisega.

Siiani on veel lahendamata maaküsimus. Riigimetsa Majandamise Keskus nõustus juba 3 aastat tagasi 2,5 hektari suuruse maatüki tasuta vallale üle andma kuid erimeelsuste tõttu on lubadus jäänud täitmata. Riik on soovinud maad anda hoonestusõigusena, küsides selle eest 5% turuhinnast, mis teeb ca 3000 eurot aastas. Kuna nimetatud summa on vallale liiast, siis rääkis Kuno Erkmann probleemist keskkonna ministri Keit Pentusega. Kuno Erkmanni sõnul on ministri põhimõtteline toetus väga oluline ja annab vallavanemale lootust, et ka maaküsimused suudetakse kevadeks ära lahendada.

Kiviaja küla rajatakse Reiu jõe suudmesse ja Pärnu jõe äärde, kus 2000. aastal sattuti juhuslikult ligikaudu 11 000 aasta vanuse asustuse jäänustele. „Ehitajaks on MTÜ Paikuse Loometegevuse Keskus ja loodetud maaküsimuse lahenemise korral alustatakse töödega järgmise aasta kevadel,“ rääkis Kuno Erkmann, kes tutvustas eelseisvaid tegemisi lähemalt. Eraldatud rahaga ehitatakse maantee silla kõrvalt alla Pärnu jõe äärde laskuv munakivitee, sealt edasi jätkatakse kallasrajal hakkepuidust teega. Tee saab ka valgustuse. Koostöös Maanteeametiga saab tuleval aastal algava Reiu silla renoveerimistööga maanteesild samuti valgustuse.

Paatide randumiseks ehitatakse kaks lautrit ja valmivad lõkkealused. Puhtuse hoidmiseks tuleb paigaldada prügihoidlad ja käimlad. Kuna eraldatud raha ei võimalda kohe ehitada varem kavandatud eluasemete makette, siis piirdutakse kuue suure stendiga, mis tutvustavad turistidele sealse paiga elu olu ajal, mis ulatub umbes 11 tuhande aasta tagusesse aega. Esimene tahvel paigaldatakse kivitee algusesse kuna paistab hästi kätte maanteel liikujatele.

Kuno Erkmann on täis julget optimismi ja usub, et juba järgmise aasta sügisel võib tulla kiviaja küla asukohta valminud rajatisi imetlema.

Samal teemal: