Land & Investment OÜ abiga istutatakse punane tamm uude asukohta Kooli parki

Selleks, et puud saaksid võimalikult edukalt ümber istutatud, tuli oma nõu ja juhendamisega appi Sindi linna haljastusspetsialist Sirli Pedassaar-Annast, kes praegu viibib veel lapsepuhkusel. Esimesena istutati ümber punane tamm (Quercus rubra), ehk vana nimega põhja tamm. Väga kaunist ja harilikust tammest kiirekasvulisemat puud peetakse üheks ihaldatuimaks pargiiluduseks. Haljastusspetsialisti hinnangul võib selle tamme vanuseks pidada ligilähedaselt 15 aastat.

„Põhja-Ameerikast pärit punane tamm kasvab kodumandril jämedatüvelise hiiglasena kuni 25-30 meetri pikkuseks ja võra laius võib ulatuda 15 meetrini. Eesti oludes ta nii suuri mõõtmeid kasvades ei saavuta,“ tutvustas Sirli Pedassaar-Annast puud ja näitas üht lehte lähemalt. Punase tamme lehed on teistega võrreldes väga suured, pealt tumerohelised, alt heledamad, teravate hõlmiste servadega ja sügisel värvuvad pronksjaspunaseks. Tõrud paisuvad paari-kolme cm pikkusteks. Punane tamm on külmakindel ja seega meie oludes väga vastupidav. Eestimaale jõudsid esimesed punased tammed nii päritolumaalt Kanadast kui ka Saksamaalt arvatavalt napilt enam kui paarisaja aasta eest.

Teised kaks nooremat ümberistutatavat puud olid kuusk ja vaher. Puude ümberistutamisel oli tehnikaga abis Pärnu firma Land & Investment OÜ, kes alustas täna ka tulevase korvpalliplatsi pinnase koorimist. Peatöövõtja on AS Eston Ehitus. Korvpalliplats valmib Pärnumaa Omavalitsuste Liidu programmi raames koostöös Sindi linnaga.