Eile avati Nooruse Majas järjekordne noorte fotograafide näitus kokkuvõttena sellest, mida Pärnu Rahvaülikooli fotograafia kursuslaste viimane lend on õppinud Raefoto meistritelt Jüri ja Vadim Vlassovilt.

Jüri Vlassov õnnitleb lõpetanut

Nooruse Maja Pärnu Rahvaülikool loodi 2004. aasta alguses. Kõrvuti soome keele, maalistuudio ja portselanimaali kursustega kuulub eelistatuimate kursuste ritta ka digifotograafia, mida vennad Vlassovid korraldavad oma foto teenuseid osutava firma oskuste ja tehniliste võimaluste baasil juba 5 aastat. Huvi õppe vastu ei näi kahanevat, pigem suurenevat. Õppekava on jaotatud 10-le õppepäevale ja õppus kestab korraga 3 tundi. „Kuigi 30-ne tunniga ei jõua väga palju fotograafiat käsitleda, mahub õppekava sisse ajalugu fotograafia eredamatest lugudest, fototehnikast üldises plaanis, räägime konkreetsemalt digifoto algtasemest kuni keerukamate võteteni välja, käime väljas praktilisel pildistamisel linnas ja kaugemal looduses, näiteks Tolkuse rabas või mujal,“ selgitasid Jüri ja Vadim Vlassov, kelle erialased teadmised ja kogemused fotograafia alal on arenenud kõrvuti OÜ Raefotoga, mis asutati juba 1994. aastal. Järelpraktikana kavatsetakse minna ka ööpildistamist õppima.

Teoreetiliste teadmiste omandamine toimub peamiselt Raekülas Merimetsa tänaval Raefotos, kus asub täisdigitaalne fotolabor ja muu profifoto tehnika. „Seal saab harjutada ka näiteks stuudiopildistamist, aga siis räägime ka seda, kuidas sama asja saaks kodustes tingimustes teha,“ tõi Vadim Vlassov näiteid õppekavast. Vaid kursuste esimene ja viimane päev toimub Rohelisel tänaval asuva Nooruse Maja ruumides. Õppuste viimane päev on tegelikult kokkuvõte õpitust ja õpilastööde näituse avamine, mille juurde kuulub piduliku toiminguna muidugi ka Rahvaülikooli lõputunnistuste kätte andmine. Sedakorda oli tublisid õppureid kümme. Nooruse Maja juhataja Uudo Laane sõnul on headel aegadel korraldatud kuni kolm kursust aastas ja juba on järgmisele kursusele neli inimest oma nimed kirja pannud. Samas pakuti võimalust ka äsjalõpetanutele edasijõudnute kursust, et veel midagi teada saada ja tungida üksikasjalisematesse fotograafia peensustesse.

„Tegelikult on selle näituse avamine trampliiniks tulevikku, näiteks Pariisi maailma näituste jaoks või kus iganes, aga alustada tuleb siiski Nuustakult,“ ütles Vadim Vlassov näitust avades. Näituse tegemine on kutselise fotograafi arvates ääretult lihtne – tuleb teha parimad pildid, asetada raami ja tuua need inimeste ette. „Ma usun, et saite teada, mis on liikuv ja mis liikumatu objekt ja kuidas neile läheneda, mis on särinad, mis tundlikus, mis sügavus“ ütles Vadim Vlassov näituse fotosid arvustades noortele fotograafidele, et veelkord meenutada olulisemaid momente pildistamisel.

Samal teemal: