Salzburgi rahvamuusikud Austriapäevade külalistena Sindi Gümnaasiumis

Pärnus toimuva Austria nädala kolmandal päeval andis Salzburgi muusikakooli ansambel Sindi Gümnaasiumi aulas kontserti, seejärel lõõgastuti Sindi Avatud Noortekeskuses, kuid kõige suuremat elevust tekitas käe valgeks tegemine Sindi automudelismi juhtrajal.

Salzburgi noored Sindi automudelismi juhtraja ääres

Ulrike Baumann tutvustas enne kontserti Salzburgi muusikakooli, kus saab õppida kõikvõimalikke instrumente. Kooli suurus on Eesti olusid arvestades hämmastav. Bauman ütles koolis olevat ca 10 tuhat hinge. Võrdluseks, et Sindi linnas on pisut üle 4 tuhande elaniku. Kontserdil esitati Austria rahvusmuusikat erinevatest piirkondadest. Aga tegelikult polevatki see muusika mõeldud kontserdi jaoks. Austrias esitavad nad seda muusikat lokaalides või kohvikutes toimuvatel pidudel, kus mängitakse tantsuks. Ansambli noorim liige on 9-aastane tuuba puhuja.

Kuna publiku seast vabatahtlikult tantsima ei mindud, siis astusid austerlased lavalt maha ja ei andnud armu isegi mitte linnapeale ja kooli direktorile. Siiski väärib kiitust Sindi Gümnaasiumi 8. klassi õpilane Edwin Eylandt, kes ei kartnud sügavalt kummardada Karin Küünarpuu ees, et teda tantsule paluda. Karin Küünarpuu on Raeküla Vanakooli Keskuse töötaja, kelle mõtte algatusest sündiski Pärnus toimuv Eesti esimene Austria nädal. Aasta tagasi alustas Austria päevade ettevalmistustega aga vabatahtliku abilisena.

Enne viimast kontserti Pärnu kolledžis võimaldati külalistele vahelduseks esinemistele lõõgastavat meelelahutust. Sindi Avatud Noortekeskuses võõrustas kaugeid külalisi juhataja Helle Vent. Kõigile kinnitati rinda spetsiaalselt selleks kohtumiseks valmistatud märk, mis tehtud samas keskuses. Seejärel võis erinevates saalides valida mõnd meelistegevust, kas piljardit, lauatennist, lauamänge mängides või muud tegevust proovides. Prooviti noortekeskuse trumme, klaverit ja teisi instrumente. Haarati kõike, et ennast hästi tunda.

Edasi sõideti Sindi automudelismi juhtrada uudistama. Enne kohale minekut polnud austerlastel päris head ettekujutust, millega tegu. Kuid uksest sisse astudes avanenud vaade suurele ringrajale pani kõiki üllatusest tugeva häälega hüüatama. Palju näinud austerlased vaimustusid väikeses linnakeses nähtust nii põhjalikult, et ei hoolitud ajalimiidist ega vajadusest pisut varem järgmisse kontserdi paika jõuda. Taheti oma käega juhtida automudeleid rajal, kus on peetud Eesti, Baltimaade ja Põhjamaade meistrivõistluseid, rajal, mille headust on katsunud ja kiitnud koguni maailma tipud. Kätt valgeks sõites edenes küll liikumine üsna teokiirusel. Suurem aeg kulus sellele, et raja ääres seisjad rajalt välja sõitnud masinaid teele tagasi paigutasid. Aga see ei vähendanud põnevuse õhinat ja nii asetati tahtejõud tõsisele proovile, kui pidi suure vastumeelsusega lõpuks automudelismi majast lahkuma, et hilinemata kolledži publiku ette jõuda.

Salzburgi rahvamuusikud Sindi Gümnaasiumi peaukse ees

Samal teemal: