Scandagra  Pärnus. Fotod: Angela Lepind

Loomasöödaga varustab põhiliselt Scandagra, aga seda tarnitakse ka mujalt. Müügil on ka Farm Min mineraalsed täiendsöödad mäletsejatele. Loomatoitu tuuakse iga päev, sest realiseerimise tähtaegadega arvestamine on äärmiselt oluline. Pärnus on Scandagra toodetud loomasöödad ja loomade täiendsöödad kuni jõululaupäevani 20% soodsamad. 20-aastase kogemusega kodumaise söödatootja söödad valmivad Maarjamaa loomade vajadustest lähtuvalt. Kaupluse juhataja Angela Lepind julgeb kinnitada, et tegemist on valdavalt mahetoodanguga, kuigi vastav tähistus puudub. Alustel on kuumpressitud rapsikook, granuleeritud suhkrupeedi kuivlõigud, sojašrott, jahvatatud mais. Uue poe, on endi jaoks avastanud ka jahimehed. Juhataja sõnul tarnitakse suurkottides loomasööt võimalikult söötmiskohtade lähedale, tulles vastu jahimeeste soovidele.

Paarisajal ruutmeetril saab ostja valida mitmetuhandelise kaubanimetuse seast talle vajaliku tarviku või loomatoidu. Mida parajasti kohapealt võtta pole, seda saab alati tellida. Kõige pikem ooteaeg võib olla kuni paar nädalat, sest just sellise perioodilisusega saabub kaupadele pidevalt täiendust.
Lepind on olnud Pärnu poe asutamisest saadik ametis, ta tunneb kaupa hästi ning oskab vajadusel anda asjakohast nõu. Varem ehitusmaterjale müünud Lepind ütleb, et siin ei käida niisama jalutamas. Seda kinnitab ka hommikune esimene ostja, kes juba uksest sisenedes sammub otseteed ratsanike turvavestide rea juurde. Noor isa soovib oma tütrele teha jõuludeks üllatuskingituse. Keskmiselt külastab poodi kolmekümne ostleja ümber ja need inimesed on peamiselt väikefarmerid või talunikud. Esmajoones tullakse muidugi Pärnumaalt, aga ka naabermaakondadest - kui niigi Pärnusse asja või siinne pood teistest lähemal.

Ligilähedaseltki sarnast kaubavalikut teistel Pärnu poodidel pakkuda ei ole, väljaarvatud mõned aiatööriistad. Et maaelust kaugemal elav lapski võiks maast madalast aimata põllutöövõlu, siis selleks on abiks Bruderi firma suured põllutöömasinate mudelid, mis teevad ka kõiki päris elus kuuldavaid hääli ja mürasid. Küllap on nendel mänguasjadelgi oma otstarve, et aidata kindlustada tänaseid põllumehi tulevase järelkasvuga, arutleb juhataja.

Kuid laste tõsiste soovide juurest suurte inimeste vajaduste manu pöördudes tabab silm kõikmõeldavaid farmitarvikuid: puhastusained, silokiled, silokindlustuslisandid, söödakünad, lüpsitarbed, jooturid, saapad, ketid, nöörid, elektrikarjused. Saab osta kõigis suurustes loomale-linnule saadavat sööta. Väga vajalikud on lakukivid, et loom saaks toidust või -lisanditest piisavalt erinevaid mineraale ja soola.

Peamiselt on riiulitel küll loomapidamiseks tarvilik kaup, kuid on sageli ka koduses majapidamises või inimese enda tarbeks kasutatav. Hobuse sadula hooldusvahend sobib samahästi ka nahkdiivanile ja mõnigi looma nahahoolduseks mõeldud kreem on tõhus näiteks käte pragunemise vastu, selgitab Lepind. Asjatundmatule jätab mõnigi ese esmapilgul veidra mulje, aga siiski on tootja poolt antud kõigele parim lahendus. Näiteks ämbri põhjast veidi kõrgemal olevatesse aukudesse pistetakse lutid lutiealiste loomade tarbeks ja jooginõu saab vastava kinnitusega riputada täpselt parajale kõrgusele seinale.

Ammusest ajast on teada taluperenaiste ja -meeste väga laiahaardeline tarkus, mille abil tuleb majapidamises sageli kõigega hakkama saada, ka poegimisi ise vastu võtta. Poest saab abi mitmesuguste libestavate kreemide, hädapäraste tangide ja muu tarvilike vahenditega.