Seljametsa muuseumis võis täna viimast päeva uudistada meie metsade seeneliikide rohkust. Lugu kirjutama asudes avastasin, et Seljametsa seenenäitust külastasin viimati täpselt 2 aastat tagasi. Ka siis oli 17. september, kuid mitte viimane näituse päev. Tookord oli tegemist täiesti esimese näitusega, mida vanemate inimeste mäletamisel polnud kunagi varem korraldatud seal kandis. Tänu Mare Arumäe ettevõtlikkusele toimus käesoleva nädala kolmapäevast reedeni kolm päeva kestnud näitus juba kolmandat korda.

Pooled väljapandud seentest tõid näitusele lapsed, kes käisid ise metsas kõikvõimalikke seeni korjamas. Üldse võis näitusel näha 90 liiki seeni, mida oli paarikümne jagu rohkem kui esimesel näitusel. Mare Arumäe sõnul olevat möödunud aastal koguni üle 100 liigi olnud esindatud. „Ilma abita olen suutnud kogutud seeneliikidest määratleda umbes 80%,“ rääkis Mare Arumäe, kes on 20 aastat töötanud Pärnu loodusmajas ja sealgi seenenäituseid paljudel aastatel aidanud korraldada. Mingi osa seeni jääb aga ka abivahendite kasutamisel raskesti määratletavaks ja need on tõstetud täiesti eraldi seisvasse nurka. „Kindlasti oleksin suutnud kogu näituse valiku ka ise metsast välja tuua, aga laste kaasamisega sai seente tundmaõppimist palju praktilisemal viisil teostada!“ Kõik lapsed, kes tervelt üles võetud seened karpidesse pakitult muuseumisse tõid, said tänutäheks kaunilt kujundatud seene pildiga tänukirjad.

Näituse külastamise ajal kohtusin Seljametsa kooli 1. ja 2. klassi õpilastega, kellel oli parajasti käsil seente joonistamine. Isegi Tartust oli bussitäis rahvast näitusel. Nemad tulid küll Seljametsa eeskätt oma kunagise õpetaja ja hilisema kolleegi Endel Varepi pärast, kuna tunnustatud geograafil ja looduse hoidjal täitus hiljuti 95 aastat sünnist, ent kasutasid heal meelel võimalust ka seente tundmaõppimise osas end täiendada.