Jõulukuu 13. päeva õhtupoolikul peeti Sindi Gümnaasiumis 12. korda jõulukuist õpilaslaata, kus seitsmekümnest müügiletist hõivasid valdava enamuse kohtadest sama kooli minifirmad (MF).

Laada peakoordinaator, Sindi Linnavalitsuse haridus- ja kultuuritööspetsialist Sigrid Jamnes ütles päeva lõppedes kokkuvõtteid tehes, et kaupa ja teenuseid pakkus 169 inimest 70 müügikohal. Sindi Gümnaasium on Pärnumaal pikima ajalooga õpilasfirmade laatasid korraldav üldhariduskool. Jätkuvalt kestva koostöö ja abi eest väärivad peakoordinaatori hinnagul tänu ja tunnustust Sindi Gümnaasiumi direktor Ain Keerup, kooli majandusalajuhataja Mart Nõmm ja IT juht Asko Aru. Kooliraadio vahendusel ütles Ain Keerup tervitussõnumis laadalistele, et on raha lugemise aeg. Seda tehakse linna volikogus, riigi valitsusasutustes, kõrgemas seadusandlikus kogus, aga ka kodudes. Selleks, et oleks midagi lugeda, peab õppima ja kasvatama eneses iseseisvat ettevõtlikkust juba maast madalast. Sindi kooli aastalõpu õpilaslaadad on noortele näpuharjutuseks ja väikeseks stiimuliks alustatud tegevuse edaspidiseks jätkamiseks.

Umbes kolme tunni kestel kaubeldi laste endi valmistatud piparkookide, leibade, saiakeste, küpsiste, ehistööde, kudumite ja muude kaupadega, mida leidlikud õpilased õpetajate või lastevanemate juhendamisel vastavalt oma fantaasia ning nutikuse leidlikkusele olid valmistanud. Väljapoolt Sindi Gümnaasiumi osalesid Viira kool Tori vallast, MTÜ Sindi lastekas ja Sindi Lasteaia Pesamunade rühm. „Esimest korda võtsid laadast osa Sindi lapsed teistest Pärnu linna koolidest. Lapsi registreerisid nende vanemad. Suur tänu ka neile,“ vahendas Jamnes laada järgsetest muljetest kokkuvõtteid tehes. Selleks, et noored kauplejad saaksid oma esimesi müügikogemusi omandada päris laadale sarnanevates tingimustes ega tunneks end üksnes justkui laste mänguruumis, on viimastel aastatel võimaldatud müügilettide rida pikendada ka suurtel tegijatel. Väärika eaga õpilaslaada taset tõstsid kindlasti Pärnu Lõngastuudio OÜ ja Fein-Elast Estonia suka-soki pood.

Ent laat pakkus ka kultuurilist meelelahutust ja esinejate rivi oli väga pikk. Muusikalise kavaga rõõmustasid kuulajaid Sindi Gümnaasiumi laululapsed Marje Tilga ja Jelena Kuvšinova juhendamisel, tantsijad valmistas laval esinemiseks ette õpetaja Nanni Kull ja Kardo Ojassalu. Oma mänguriistad panid viisihelides kõlama Sindi Muusikakooli pilliõpilased. Nähes, et kooli aula poole liiguvad tuntud muusikapedagoogid Merike Teppan-Kolk, Mall Türk ja Helle Salumäe, sundis see rahva sammudki samasse suunda seadma. Sama mõjuga haakisid endile järgnema Sindi Seltsimaja tantsurühmad Murueided, Kuu, Omasoodu ja kantritantsijad, kui nad järgemööda esinemispaigale lähenesid ning saal tundus pidevalt kitsaks jäävat. Samas polnud märgata tunglemise vähenemist ka müügilettide ees.

Et ostjate huvi kauba ja teenindajate vastu püsiks ega raugeks mõne noore kogenematusest tingitud äpardumise tõttu, siis selle nimel on Jamnese sõnul tublit tööd teinud Sindi Gümnaasiumi õpetajad Leili Täll, Naima Soosaar, Made Uiga, Tiia Heintalu, Eneli Arusaar, Mart Nõmm, Jelena Oleštšenko. „Suured kiidusõnad lastevanematele, kes lapsi aitasid ka müügitöös,“ rõhutas Jamnes eriliselt viimaste osatähtsust.

Eesmärgil noorte inimeste ettevõtlikkust tunnustada ja veelgi rohkem neid innustada iseseisvale ettevõtlusele, jagati paljudele õpilastele kingitusi. Jamnes soovis tungivalt, et jõululaadast kokkuvõtet kirjutades nimetatakse ettevõtteid, kes toetasid kingitustega ja aitasid valida parimatest parimaid. „Ma ju helistasin ja käisin kõigis nendes ettevõtetes ja ausalt öeldes ei saanud kuskilt negatiivset kogemust, pigem kohtasin kõikjal säravaid silmi,“ meenutas Jamnes siiras tänus kogetut. Kingitused panid välja Qualitex, Fein-Elast Estonia, Fiola Lill, Artur Trading, Wendre, Viis Pluss, Pärnu Teater, Eesti Lipu Selts, Perona Bowling, Klaara-Manni puhkekeskus, juuksur Kaire Kangur, Sindi Linnaraamatukogu.

Hindamiskomisjoni ülesandeks seati mõnede valdkondade parimate väljaselgitamine. Siiski ei tähendanud see absoluutse paremuse nimetamist, sest häid tegijaid ja kauplejaid oli kõigis kategooriates rohkem kui üks. Seepärast jagati veel lisaks palju eripreemiaidki.

Müüki hindava žürii tööd juhtis Klaara-Manni puhkekeskuse juhataja Katrin Ruumet ja teda abistasid Maire Metsa Fein-Elast Estoniast, Tiiu Arus Fiola Lillest, Fie Kaire Kangur, Urmas Saard lipu seltsist ja Qualitex’i peadirektor Vishal Sharma. Kuigi Qualitex on Sindi ettevõte, aga juhatus ja omanikkond pärit Indiast, siis viidatud asjaolu lubas hindamiskomisjoni koosseisu nimetada õigustatult rahvusvaheliseks, mis tõstis selgelt õpilaste silmis neile antud hinnangu väärtust.

Enne auhindade üleandmist laulis Vishal Sharma laulu, mis võeti suure südamliku aplausiga vastu. Sharma sõnul laulis ta indiakeelses vähetuntud dialektis.

Tulemused:

Parim teenus - MF Puit & Lõng Taaskasutus, Hedvig Annast ja Vanessa Viikoja.

Parim toode - MF Lõbusad piparkoogid, Remii Metsmaa.

Parim reklaam - MF Kuldsed jõulud, Artur Kvell.

Parim müügistrateegia - Klaus Leppoja ja Brigita Viik.

Laada üllataja - Andro Seppi ja Lisett Akkaja, šokolaadilusikas.

Eripreemiad: Viira kool, Meeskond 7. a, Laura Liset, Toomas Gussev, MF Jõuluvana heategevus, MF Jõulurõõm, Jõulud ilusaks.

Eesti Lipuselts andis välja „Kõige rahvuslikum toode" preemiad, mille said MF Päkapikk, MF MF Puit & Lõng Taaskasutus.

Sindi Linnaraamatukogu andis välja preemia „Kõige omanäolisem jõulukaart", mille said Laura Lisett Tsukker ja Marion Tõldsepp.

Eriauhinna, Teater Endla kinkekaardi, said Sindi Lasteaia Pesamunade rühma õpetajad, kes juba kolmandat aastat järjest laadast osa võtavad ja Sindi Gümnaasiumi 1. a klassi klassijuhataja Made Uiga hea koostöö eest lastevanematega.

Õpetajad on kutsutud kuuse juurde

Samal teemal: