Igal riigil on õigus lähetada kaks õpilast. Eestit esindavad Pärnumaalt Dajana Raab Sindi Gümnaasiumist ja Lääne-Virumaalt Maali Tamm Vinni-Pajusti Gümnaasiumist. „Noored valiti eelmisel õppeaastal toimunud riikliku ajaloo-olümpiaadi esikümnesse jõudnute seast ja kiitust väärivad kindlasti ka nende juhendajad – Maie Nõmmik (Vinni-Pajusti) ning Lembit Roosimäe (Sindi),“ ütleb Eesti Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetajate Seltsi juhatuse esimees Aare Ristikivi, kes on välisreisil õpilasi saatmas. Ristikivi sõnul toimub taoline olümpiaad esimest korda ja ülearu palju ukrainlased infot jaganud ei ole. Teada on, et õpilastel tuleb vastata testile ja kirjutada inglise, ukraina või vene keeles essee. Küsimused puudutavad Kreeka antiikset tsivilisatsiooni, hellenismi, samuti iidset Roomat ja selle impeeriumi langemist. Aega antakse 4 tundi. Olümpiaadi žürii moodustavad õpetajad.

Dajana ütleb, et tema tugevam pool on Rooma. Ta muretseb pisut keelega toimetuleku pärast, aga kindlasti tuleneb see rohkem vastutustundest kui kõhklusest hakkamasaamisel. Ajaloo-olümpiaadi piirkonnavoorus võistlesid õpilased Pärnu linna ja maakonna gümnaasiumide ühisarvestuses ja selles saavutas ta esikoha. Vana-Rooma ajalugu ja ristiusu tekke põhjuseid tundis kõige paremini Dajana. Üleriigilisel ajaloo-olümpiaadil tuli ta viiendaks.

Väga edukast küljest on end tõestanud ka Maali, kes tuli üleriigiliselt esikümnesse koguni kahel alal. Lisaks ajaloo-olümpiaadile esines ta samuti bioloogias samaväärselt hästi. Lisaks öeldule oskab Maali nii vaimu kui kehalist vormi heas koosluses tasakaalus hoida. Kui Lääne-Virumaa tüdrukud võtsid suve lõpetades mõõtu rannavõrk¬pallimängus, siis kõige vanemas vanuseklassis, neidude A-klassis krooniti Lääne-Viru meistriteks Maali Tamm koos oma võistluskaaslase Katre Karuga.

Õpilastel, keda valitakse rahvusvahelise olümpiaadi Eesti võistkonda, on kindlasti mitmeid väärtuslikke omadusi. Edukust tagavad eeskätt võimekus ja loovus, enamasti ka kiire taibukus. Loomulikult peab ainest huvituma ja küllap teevad nad lisaks koolis õpitavale palju iseseisvat töödki, et teadmised saaksid pidevalt täiendust. Dajana on üks neist koduse töö tegijatest, kelle innukusest sündis eelmisel aastal esinemine Sindi ajalooklubile. Teemaks kokkuvõttev loeng Henry VIII isikust, tema lähedastest ja valitsemisest XV-XVI sajandi Inglismaal.

„Ma ei oska küll täpselt öelda, kust mu ajaloohuvi alguse sai, kuid mulle on alati meeldinud elulooraamatuid lugeda ja uurida, kuidas inimesed vanasti elasid,“ arutleb Maali, keda huvitavad just vanaaja lood, mis tunduvad kui muinasjutud. „Ma arvan, et Vana-Rooma on mulle südamelähedasem, sest nende kultuur on segu erinevate rahvaste tavadest ja seal elas väga palju kuulsaid väejuhte,“ on Maali Dajanaga samal lainel ja tunneb end koos reisikaaslasega väga õnnelikuna. See on kindlasti ainukordne võimalus ja hea kogemus, leiavad mõlemad neiud.

Head esinemist, Dajana ja Maali!

Samal teemal: