27. oktoobril 2012 tähistab Sindi Kool 175. aastapäeva. Pidustustele ootame kõiki oma endiseid ja praeguseid õpetajaid, töötajaid ning loomulikult kõiki oma vilistlasi. Kõiki neid, kes on osa kooli ajaloost ning kes on kujundanud aastakümnete jooksul Sindi Gümnaasiumi maine.

Pidustused õpilastele algasid juba varem. Infotundides tuletasid 10. klassi õpilased Lisette Kandima, Mart Nõmm ja Marko Nuut ülejäänud kooliperele meelde, milline on olnud koolielu Sindis erinevatel ajalooetappidel. Ettekanded olid väga sisukad, sest ettevalmistused toimusid legendaarse ajalooõpetaja Lembit Roosimäe valvsa pilgu all. Kuivõrd vaid ajaloo meeldetuletamine ei ole õpilasele aastapäevast rõõmu tundmiseks piisav argument, toimusid ka meeleolukad sünnipäevapeod nii väikestele kui suurtele. Sünnipäev kulmineerus veerandi viimasel koolipäeval, mil süüdati küünlad kooli pildiga sünnipäevatordil ning kõik klassid saatsid sünnipäevalapsele, ühiselt või ükshaaval, lendu õhupallid heade soovidega. Sellel päeval said kõik kingituseks ka meeleoluka voldiku, milles klasside ja õpetajate üldpildid, lisaks veel arvukas pildiseeria põnevamatest ettevõtmistest eelmisel õppeaastal. Tore oli oma silmaga näha, kuidas kingi üle olid ühtviisi õnnelikud nii 1. klassi õpilased kui ka gümnasistid. Eriti õnnelikena lahkusid tol päeval koolist Andre Aadamsoo 1.a klassist, Teele Lääts 9.a klassist, Kristi Otsus 10.a klassist ning Margit Rebane, kes on direktori asetäitja õppe- ja kasvatustöö alal. Loosiõnne tahtel on just neil võimalus koos kaaslasega külastada endale sobival ajal mõnda etendust Endla teatris. Seda kõike tänu sellele, et Sindi Gümnaasiumil on väga toredad ja hoolivad vilistlased.

27. oktoober 2012 on Sindi Gümnaasiumile oluline kuupäev veel teiseski tähenduses. Just selleks kuupäevaks peaks kool saama oma suurima kingituse viimastel aastatel. Kingituse, mida ta on oodanud aastaid – uue katuse. Siinkohal kasutan võimalust tänada Sindi linna juhte, kelle eestvõtmisel see teoks on saanud. Loomulikult loodame aktusepäeval siiski ka väiksemaid kingitusi saada.

Siinjuures oleks paslik kirjutada pikalt kooli ajaloost, aga kuna see on väga arvude- ja sündmusterohke, siis kutsuksin kõiki, kellele Sindi Gümnaasiumi olemine ja tegutsemine korda läheb, vaatama 27. oktoobril kell 18.00 Sindi Seltsimajas algavat kontsert-aktust. Õpetaja Eneli Arusaare ning paljude teiste õpetajate juhendamisel annab pea sada õpilast vaatemängulise lühiülevaate Sindi Kooli ajaloost. Mis seal täpselt toimub, jäägu igaühele avastamisrõõmuks. Kuigi aktus on ette valmistatud eelkõige kooli vilistlastele, on ka kõik vilistlaste sugulased ning teised huvilistest linnakodanikud oodatud.

Sindi Kooli vilistlased on juubelipäeval oodatud osalema paljudes erinevates tegevustes. Kell 10.00 algab võimlas vilistlasturniir korvpallis. Kell 13.00 siirdutakse kalmistutele mälestama meie seast lahkunud õpetajaid, töötajaid ja õpilasi. Mälumänguhuvilised on oodatud oma teadmisi üles näitama kell 16.00 Sindi Seltsimaja väikesesse saali. Nagu juba varem mainitud, algab pidulik kontsert-aktus kell 18.00 Sindi Seltsimajas. Edasi minnakse ühiselt Sindi Gümnaasiumi, et jätkata peomeeleolus juba oma majas. Tutvuda saab koolimajaga ning kohtuda ja muljeid vahetada endiste koolikaaslastega. Kutsetega külalisi ootame väikesesse võimlasse, et koos meenutada hetki hariduspõllu kündmisel. Kell 22.00 on aga aeg alustada tantsumaratoniga ansambli Karavan saatel. Ja kui kõik sujub plaanipäraselt, ei puudu peolt ka üllatus, mis peaks juhtuma umbes kell... Aga jäägu see üllatuseks!

Neile, kes on kahevahel, kas tulla või mitte – tulge kindlasti! Seda juba austusest tänaste õpilaste, õpetajate kui ka töötajate vastu. Eelkõige aga nende ilusate hetkede pärast, mis teile oma klassi- ja koolikaaslastega kohtudes meenuvad.

Neile, kes ei ole Sindi Gümnaasiumi tegemistega eriti kursis, annaksin kiirülevaate koolis toimuvast. Sindi Gümnaasium on eelkõige kool oma linna lastele, aga mitte ainult. Viimastel aastatel on suurenenud naabervaldadest kooli tulevate õpilaste arv. Kooli õpilaste üldarv aga püsib kolmesaja kandis. Uuendusena on Sindi Gümnaasiumis 10.-12. klassis võimalik õppida ka mittestatsionaaris ehk siis varasemas mõistes kaugõppes. Kuivõrd tähtsaim töö koolis on õppimine, on koolijuhina hea meel tõdeda, et aasta-aastalt suureneb nende õpilaste arv, keda maavanem kutsub heade õppetulemuste eest oma vastuvõtule. Märkimisväärseid tulemusi saavutavad meie õpilased erinevatel olümpiaadidel ja konkurssidel, rääkimata spordivõistlustest. Vaid loetud päevad tagasi sai meie kooli 12. klassi õpilane Dajana Raab Ukrainas toimunud rahvusvahelisel ajaloo-olümpiaadil pronksmedali. Äramärkimist on väärinud ka paljude õpetajate tulemusrikas töö. Viie aasta jooksul on leidnud Pärnu Maavalitsuse poolt tunnustamist neli meie kooli õpetajat: Lembit Roosimäe, Signe Lensment, Tatjana Grigorjeva-Keerup ja Nanni Kull. Julgen väita, et Sindi Gümnaasiumi õpilased ja personal on igati tasemel, nii õppimises-õpetamises kui ka muus tegevuses.

Näiteks on meie kool arendusjuhi Sigrid Jamnese eestvedamisel aastaid edukalt osalenud projektitegevustes. Rahvusvahelise Comeniuse projekti raames on õpilastel ja õpetajatel olnud võimalus külastada kogemuste vahetamise eesmärgil mitmeid Euroopa riike. Kohe tulevad meelde külaskäigud Türki, Suurbritanniasse, Saksamaale, Hispaaniasse, Soome, Itaaliasse ja Austriasse. Paljusid riike on külastatud korduvalt. Eestisisestest projektidest, milles samuti arvukalt osaletud, on meeldejäävamaks vast KIKi projekt „Seemnest tärkab elu“. See projekt muutis paljude õpilaste arusaama sellest, mis toimub looduses ja kuidas saame ise loodust mõjutada. Nagu võluväel tekkis koolimajja tõeline loodusõppelabor, kus igaüks sai jälgida taimede arengut seemnest toidulauani. Võluriteks olid meie kooli töötajad ning lapsevanemad alati aktiivse majandusjuhataja Mart Nõmme juhendamisel. Loodan, et see projekt leiab toetust ka järgmisel aastal. Samuti on heaks koostööpartneriks olnud RMK, kellega koos on toimunud arvukalt õppereise erinevatesse looduspaikadesse.

Kuigi hariduslikust vaatenurgast on kõige olulisem, millised on õpilase oskused ja teadmised, väärtustab Sindi Gümnaasium ka suhtumist oma kodumaasse. Kuigi see lauseühend võib tekitada erinevaid tundeid, siis meie koolis saadakse sellest aru vaid ühte moodi. Koostöös Eesti Lipu Seltsiga on koolis propageeritud lipukultuuri ning tehtud seda väga tulemuslikult. Usun, et paljud sintlased mäletavad uhkeid lipuspaleere koolimaja hoovis jüripäeval ja Eesti taasiseseisvumispäeva tähistaval rahvakogunemisel. Kindlasti ei möödu lippudeta Sindi Gümnaasiumi Eesti Vabariigi aastapäeva aktused. Viimasel paaril aastal on meie õpilased osalenud sinimustvalgete lippude kandmisel Eesti Vabariigi aastapäeva ja Eesti Lipu päeva tähistavates rongkäikudes Pärnus. Samuti on meie kooli õpilased õpetaja Eneli Arusaare juhendamisel esinenud 23. veebruaril toimunud mälestustseremooniatel Konstantin Pätsi ausamba juures Tahkurannas. Käesoleval aastal osaleti esimest korda ka Eesti Vabariigi aastapäeva pidulikul lipuheiskamisel Sindi raekoja torni. Loodame, et sellest saab tulevikus Sindi linna traditsioon. Kõrvalseisjale võib see tunduda väheolulisena, kuid olles seisnud koos õpilaste, õpetajate ja linnapeaga, tean, mis tunne see on. Soovin, et seda tunnet saaksid kogeda kõik.

Kool on teinud väga palju, et õpilased oskaksid hinnata lähiümbruse ajalugu ja sellega seotud olnud isikuid. Nii on taastatud Vabadussõjas langenud sintlaste mälestustahvel, mille juures iga aasta 3. jaanuaril korraldatakse mälestusseisak. Koostöös Sindi Muuseumi juhataja Heidi Vellendiga on auväärse koha kooli fuajees leidnud J. C. Wöhrmanni büst. Koolimaja seinal on tuntud vilistlaste portreed. Iga portree väljapanemisele eelneb asjakohane konverents, kus õpilaselt õpilasele antakse edasi lühiülevaade portreteeritava elust ja olulisest panusest Eesti ellu. See on vaid osake loetelust.

Kuid me ei ela vaid eilses ja tänases päevas. Kooli pilk on alati suunatud tulevikku. Vaatamata aeg-ajalt horisondile ilmuvatele vaadet varjavatele tumedatele pilvedele, näeme eespool kaunist vaadet. Püüame näha kõike ilusat, mis meie ümber veel alles, ning luua seda ilu juurde. Suurimaks unistuseks on koolimaja peasissekäigu taastamine koos rõduga. Usun, et kogu vilistlaskond on minuga nõus: Sindi Gümnaasium on kool, kuhu ei ole põhjust siseneda tagauksest.

Suur tänu kõikidele, kes on kujundanud Sindi Kooli selliseks, nagu ta täna on. Ootame teid kõiki koolimajja, ja mitte ainult kokkutulekutel. Aga 27. oktoobril kindlasti.

Ain Keerup
Sindi Gümnaasiumi direktor